Research Article
BibTex RIS Cite

Effect of Salinity on Satsuma Mandarin Leaf Na, Ca, K and Cl Contents in Gümüldür Region

Year 2003, Volume: 40 Issue: 1, 103 - 109, 01.03.2003

Abstract

This study was carried out in order to examine Na, Cl, Ca and K accumulation and probable toxic effects on Satsuma mandarin leaves in Satsuma mandarin growing area of Gümüldür region. Büyükalan, Ortaköy and Arapyeri districts were selected as the surveying area with a total of 18 orchards and with a separation distance of 350 m from sealine to inland. Results showed that, Na and Cl in the leaves decreased towards inland similar to water and soil salinity and did not reach to the level which can be toxic. Calcium content of the leaves was found in normal levels in Büyükalan while it was insufficient in Arapyeri and Ortaköy. Potassium contents were obtained under the normal level and showed increments towards inland opposite of water and soil salinity in Büyükalan.  

Gümüldür Yöresinde Tuzluluğun Satsuma Mandarini Yaprak Na, Ca, K ve Cl İçeriklerine Etkisi

Year 2003, Volume: 40 Issue: 1, 103 - 109, 01.03.2003

Abstract

Ege bölgesi turunçgil yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı bölgelerimizden biridir. Çoğunlukla üç yaprak (Poncirus trifoliata) anacı üzerine aşılanan Satsuma mandarinin yetiştirildiği Gümüldür yöresinde özellikle dış pazara yönelik üretim yapılmaktadır. Ancak yörede turunçgil yetiştirilen alanların denize yakın olması ve gerek sulama suyu gereksiniminin gerekse de turistik amaçlı su kullanımının yüksek olduğu yaz aylarında aşırı çekim sonucu yeraltı sularına deniz suyu girişimi nedeniyle sulama suyu tuzluluğu artmaktadır. Sulama uygulamaları ile de toprakta tuz birikimi meydana gelmektedir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Yasemin S. Kukul This is me

Süer Anaç This is me

Publication Date March 1, 2003
Submission Date November 25, 2015
Published in Issue Year 2003 Volume: 40 Issue: 1

Cite

APA Kukul, Y. S., & Anaç, S. (2003). Gümüldür Yöresinde Tuzluluğun Satsuma Mandarini Yaprak Na, Ca, K ve Cl İçeriklerine Etkisi. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 40(1), 103-109.

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.