The aim of this study is to analyse the effects of different fertilizers with K and K doses on the yield and N, P, K contents of leaves in vineyard. The investigation has been carried out with sultana grapes for 2 years in Alaşehir, district of Manisa. K applications have been done 3 times at 15 days intervals after fruit set. The applications have increased the yield of fresh grapes in each year. These aincrease have been found to be statistically significant at 5%. The highest increase has been obtained from %13 and 2% KNO3 application as compared to control treatment. Besides, statistically significant increases have been detected in the K, P contents of leaf samples. The highest K content has been obtained from %2 KNO3 and the highest P content has been obtained from 2% KNO3 + 1% NH4H2PO4+1%KH2PO4.
Bu çalışmanın amacı, farklı K’lu gübrelerin ve dozlarının bağlarda verim ve yaprakların N, P, K içeriklerine etkisini belirlemektir. Araştırma Manisa ili, Alaşehir ilçesinde Sultani üzüm çeşidinde 2 yıl süreyle gerçekleştirilmiştir. K uygulamaları (O: Kontrol, 1: %1 KNO3, 2: %2 KNO3, 3: %2 KNO3 + %1 NH4H2PO4, %1 KH2PO4) yapraktan meyve tutumundan sonra 15 gün arayla 3 kez yapılmıştır. Uygulamalar her iki yılda yaş üzüm verimini arttırmıştır. Bu artışlar istatistiki açıdan % 5 düzeyinde önemli bulunmuştur. En yüksek artışa, kontrole göre %13 ile %2 KNO3 uygulaması yapılan parsellerde ulaşılmıştır. Ayrıca yaprak örneklerinin K ve P içeriklerinde de istatistikî bakımdan önemli artışlar tespit edilmiştir. En yüksek K içeriğine %2 KNO3, en yüksek P içeriğine ise % 2 KNO3 +% 1 NH4H2PO4+%1 KH2PO4 uygulamaları ile ulaşılmıştır
Yuvarlak çekirdeksiz yapraktan uygulama Potasyum verim N P K
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2008 |
Submission Date | November 25, 2015 |
Published in Issue | Year 2008 Volume: 45 Issue: 1 |