B u araştırma, açık tarla koşullarında yetiştirilen sanayi domatesinde 0, 3, 6, 9 t/da sığır gübresi ile önerilen (25:12:12 ve 3,8 kg/da Ca) ve önerilenin yarısı miktarlarda kimyasal gübre uygulamalarının verim ve kaliteye olan etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma sonucu, sığır ve kimyasal gübrelerin domates bitkisinin toplam verim, meyve eni, meyve boyu, meyve ağırlığını kontrole göre istatistikî olarak önemli düzeylerde arttırdığı belirlenmiştir. En yüksek toplam verim ve meyve eni, boyu, ortalama meyve ağırlığı değerleri 6 t/da sığır gübresi ve önerilen kimyasal gübrenin yarısının uygulandığı parsellerden elde edilmiştir. Suda eriyebilir kuru madde değerleri en yüksek miktarlara sığır gübresi uygulamalarının 6 ve 9 t/da dozları ile önerilen ve önerilen ½ kimyasal gübre uygulamaları ile ulaşmıştır. Vitamin C üzerine uygulamaların etkisi önemsiz bulunmuştur. Ayrıca meyve örneklerinin N, Ca, K, Mg, Zn, ve Cu içeriklerinin de sığır ve kimyasal gübre uygulamaları ile arttığı belirlenmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2009 |
Submission Date | November 25, 2015 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 46 Issue: 3 |