BibTex RIS Cite

Production, consumption and policies of the turkey meat in europe union and Turkey

Year 2010, Volume: 47 Issue: 2, 201 - 209, 01.06.2010

Abstract

References

  • Anonim, 2007. Agriculture and Agri-Food Canada, Canadian Turkey Consumption, http://www.agr.gc.ca/poultry/prindt5_e.htm#sec511, Erişim: Mart 2007.
  • Anonim, 2008a. http://hindiureticileri.org, Erişim:Aralık 2008.
  • Anonim, 2008b. Gümrük Birliğinin Türk Ekonomisi Üzerine Ekonomik ve Sosyal Etkileri, İşletmeler Üzerindeki Tesirleri http://www.bolutarim.gov.tr/ab/tavukculuk_ab.htm, Erişim:Ekim 2008.
  • Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR)., 2008. http://www.besd-bir.org/sektorraporu.htm, Erişim:Ekim 2008.
  • Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR)., 2009. http://www.besd-bir.org, Erişim:Ocak 2009.
  • Boran, Ş., 2008. Hayvancılık Sektörüne Bir Bakış ve Yenilenen Teşvik Sistemi, Ar-ge Bülten, http://www.izto.org.tr/, Erişim:Haziran 2008.
  • Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), 2009. “Hayvancılık” Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Dokuzuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı, http://ekutup.dpt.gov.tr/hayvanci/oik670.pdf, Erişim:Ocak 2009.
  • EEC, 1975. Council Regulation No 2777/75 of the Council of 29 October 1975 on the Common Organization of the Market in Poultry Meat, Official Journal L 282, 01.11.1975 P. 0077 – 0083.
  • Eratalar, S. A., Bulut, O,. 2007. Türkiye’de Hindi yetiştiriciliği, Veteriner Tavukçuluk Derneği, http://www.veterinertavukculuk.org, Erişim:Ocak 2009.
  • Food and Agriculture Organization (FAO), 2009. http://www.fao.org, Erişim:Ocak 2009.
  • Kırkpınar, F., Mert, S., 2004. Etlik Hindi Üretiminin Temel İlkeleri, Hasad, Hayvancılık Dergisi, 2 (9):24-27.
  • Konca, Y., 2001. Hindi Besiciliği. Tarımsal Araştırma ve Eğitim Koordinasyonu (TAYEK/TYUAP), 2001 Yılı Hayvancılık Grubu Bilgi Alış Veriş Toplantısı Bildirileri. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 27-29 Mart, İzmir, Yayın No: 100, Sayfa:21-31.
  • National Research Council (NRC), 1994. Nutrient Requirements of Turkeys. Nutrient Requirements of Poultry: 9th revised. Ed. National Academy Pres, Washington, DC. USA. pp.35-39.
  • Şenköylü, N. 2001. Modern Tavuk Üretimi, ISBN: 975-93691-2-5. Anadolu Matbaası, 3. baskı, İstanbul.
  • Tan, S., Dellal, İ., 2002. Kırmızı Et Üretim ve Tüketim Açığını Kapatmak İçin Alternatif Bir Yaklaşım: Hindi Üretimi ve Sözleşmeli Yetiştiricilik Modeli, Tarım Ekonomisi Araştırma Enstitüsü; Ankara, 79 s.
  • Tarım ve Köy işleri Bakanlığı (TKB), 2009. http://www.tarim.gov.tr, Erişim:Ocak 2009.
  • T.C. Resmi Gazete, 2006. Dahilde İşleme Rejimi Tebliği, 20.12..2006 Tarih ve 26382 sayılı tebliğ, http://rega.basbakanlik.gov.tr Erişim: Eylül 2009.
  • T.C. Resmi Gazete, 2008. Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar, 24.05.2008 Tarih ve 26885 sayılı karar, http://rega.basbakanlik.gov.tr Erişim: Ağustos 2009.
  • T.C. Resmi Gazete, 2009a. Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımlarına İlişkin Tebliğ, 09.03.2009 tarih ve 27164 sayılı tebliğ, http://rega.basbakanlik.gov.tr Erişim: Eylül 2009.
  • T.C. Resmi Gazete, 2009b. Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ, 28.07.2009 tarih ve 27302 sayılı tebliğ, http://rega.basbakanlik.gov.tr Erişim: Eylül 2009.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), 2008. http://www.tuik.gov.tr, Erişim:Eylül 2008.
  • Türkekul, B., 2005. “AB’de Kümes Hayvanları ve Yumurta Ortak Piyasa Düzenleri ve Türkiye’nin Uyumu Açısından Değerlendirilmesi” Türk Tarım Politikasının AB Ortak Tarım Politikasına Uyumu Paneli, TEAE Yayın No:134, ISBN:975-407-180-2, Ankara, s.119-144.
  • United States Department of Agriculture (USDA), 2009. http://www.usda.com, Erişim:Ocak 2009.
  • Uzmay, A., 2005. “AB’de Hayvansal Ürünlerde Uygulanan Politikalar ve Türkiye’nin Uyumu Açısından Değerlendirilmesi” Türk Tarım Politikasının AB Ortak Tarım Politikasına Uyumu Paneli, TEAE Yayın No:134, ISBN:975-407-180-2, Ankara, s.81-94.
  • Veldkamp T., 2002. Heat Stress and Diet Utilization in Male Turkeys: The Role of Dietary Energy and Amino Acids. Ph.D. Thesis, Wageningen Institute of Animal Science, Department of Animal Nutrition, Wageningen University, Netherlands.

Türkiye ve Avrupa Birliği'nde Hindi Eti Üretimi, Tüketimi ve Politikaları

Year 2010, Volume: 47 Issue: 2, 201 - 209, 01.06.2010

Abstract

H indi eti, insan beslenmesi için önemli bir hayvansal protein kaynağıdır. Son yıllarda Türkiye’de hindi eti üretimi, yerli ırklar yerine daha yüksek canlı ağırlığa sahip ırkların devreye sokulmasıyla Dünya hindi eti üretimine paralel bir artış göstermiştir. Öte yandan AB hindi eti üretiminde 2002 yılından sonra önemli bir azalma meydana gelmiştir. Ülkemizde kişi başına düşen hindi eti tüketimi ABD ve AB ülkelerinin oldukça gerisinde kalmıştır. Hindi eti tüketiminin düşük olmasının en önemli nedenleri arasında tüketim alışkanlıkları ve uygulanan politikalar gösterilebilir. Türkiye’de hindi eti üretim politikaları daha çok kümes hayvanları politikaları içinde ele alınmaktadır. Bu politikalar arasında zaman zaman uygulanan ihracat teşvikleri ve ithalat vergileri yer almaktadır. AB’de hindi eti, kümes hayvanları ortak piyasa düzeni içerisinde düzenli olarak desteklenmektedir. Türkiye’de hindi eti üretimi ve tüketimi, hindi etinin daha iyi tanıtılması, değişik ürünlere işlenerek pazarlanması ve uygulanan politikaların hindicilik lehine değiştirilmesiyle önemli derecede arttırılabilir

References

  • Anonim, 2007. Agriculture and Agri-Food Canada, Canadian Turkey Consumption, http://www.agr.gc.ca/poultry/prindt5_e.htm#sec511, Erişim: Mart 2007.
  • Anonim, 2008a. http://hindiureticileri.org, Erişim:Aralık 2008.
  • Anonim, 2008b. Gümrük Birliğinin Türk Ekonomisi Üzerine Ekonomik ve Sosyal Etkileri, İşletmeler Üzerindeki Tesirleri http://www.bolutarim.gov.tr/ab/tavukculuk_ab.htm, Erişim:Ekim 2008.
  • Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR)., 2008. http://www.besd-bir.org/sektorraporu.htm, Erişim:Ekim 2008.
  • Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR)., 2009. http://www.besd-bir.org, Erişim:Ocak 2009.
  • Boran, Ş., 2008. Hayvancılık Sektörüne Bir Bakış ve Yenilenen Teşvik Sistemi, Ar-ge Bülten, http://www.izto.org.tr/, Erişim:Haziran 2008.
  • Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), 2009. “Hayvancılık” Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Dokuzuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı, http://ekutup.dpt.gov.tr/hayvanci/oik670.pdf, Erişim:Ocak 2009.
  • EEC, 1975. Council Regulation No 2777/75 of the Council of 29 October 1975 on the Common Organization of the Market in Poultry Meat, Official Journal L 282, 01.11.1975 P. 0077 – 0083.
  • Eratalar, S. A., Bulut, O,. 2007. Türkiye’de Hindi yetiştiriciliği, Veteriner Tavukçuluk Derneği, http://www.veterinertavukculuk.org, Erişim:Ocak 2009.
  • Food and Agriculture Organization (FAO), 2009. http://www.fao.org, Erişim:Ocak 2009.
  • Kırkpınar, F., Mert, S., 2004. Etlik Hindi Üretiminin Temel İlkeleri, Hasad, Hayvancılık Dergisi, 2 (9):24-27.
  • Konca, Y., 2001. Hindi Besiciliği. Tarımsal Araştırma ve Eğitim Koordinasyonu (TAYEK/TYUAP), 2001 Yılı Hayvancılık Grubu Bilgi Alış Veriş Toplantısı Bildirileri. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 27-29 Mart, İzmir, Yayın No: 100, Sayfa:21-31.
  • National Research Council (NRC), 1994. Nutrient Requirements of Turkeys. Nutrient Requirements of Poultry: 9th revised. Ed. National Academy Pres, Washington, DC. USA. pp.35-39.
  • Şenköylü, N. 2001. Modern Tavuk Üretimi, ISBN: 975-93691-2-5. Anadolu Matbaası, 3. baskı, İstanbul.
  • Tan, S., Dellal, İ., 2002. Kırmızı Et Üretim ve Tüketim Açığını Kapatmak İçin Alternatif Bir Yaklaşım: Hindi Üretimi ve Sözleşmeli Yetiştiricilik Modeli, Tarım Ekonomisi Araştırma Enstitüsü; Ankara, 79 s.
  • Tarım ve Köy işleri Bakanlığı (TKB), 2009. http://www.tarim.gov.tr, Erişim:Ocak 2009.
  • T.C. Resmi Gazete, 2006. Dahilde İşleme Rejimi Tebliği, 20.12..2006 Tarih ve 26382 sayılı tebliğ, http://rega.basbakanlik.gov.tr Erişim: Eylül 2009.
  • T.C. Resmi Gazete, 2008. Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar, 24.05.2008 Tarih ve 26885 sayılı karar, http://rega.basbakanlik.gov.tr Erişim: Ağustos 2009.
  • T.C. Resmi Gazete, 2009a. Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımlarına İlişkin Tebliğ, 09.03.2009 tarih ve 27164 sayılı tebliğ, http://rega.basbakanlik.gov.tr Erişim: Eylül 2009.
  • T.C. Resmi Gazete, 2009b. Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ, 28.07.2009 tarih ve 27302 sayılı tebliğ, http://rega.basbakanlik.gov.tr Erişim: Eylül 2009.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), 2008. http://www.tuik.gov.tr, Erişim:Eylül 2008.
  • Türkekul, B., 2005. “AB’de Kümes Hayvanları ve Yumurta Ortak Piyasa Düzenleri ve Türkiye’nin Uyumu Açısından Değerlendirilmesi” Türk Tarım Politikasının AB Ortak Tarım Politikasına Uyumu Paneli, TEAE Yayın No:134, ISBN:975-407-180-2, Ankara, s.119-144.
  • United States Department of Agriculture (USDA), 2009. http://www.usda.com, Erişim:Ocak 2009.
  • Uzmay, A., 2005. “AB’de Hayvansal Ürünlerde Uygulanan Politikalar ve Türkiye’nin Uyumu Açısından Değerlendirilmesi” Türk Tarım Politikasının AB Ortak Tarım Politikasına Uyumu Paneli, TEAE Yayın No:134, ISBN:975-407-180-2, Ankara, s.81-94.
  • Veldkamp T., 2002. Heat Stress and Diet Utilization in Male Turkeys: The Role of Dietary Energy and Amino Acids. Ph.D. Thesis, Wageningen Institute of Animal Science, Department of Animal Nutrition, Wageningen University, Netherlands.
There are 25 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Nursel Koyubenbe This is me

Yusuf Konca This is me

Publication Date June 1, 2010
Submission Date November 25, 2015
Published in Issue Year 2010 Volume: 47 Issue: 2

Cite

APA Koyubenbe, N., & Konca, Y. (2010). Türkiye ve Avrupa Birliği’nde Hindi Eti Üretimi, Tüketimi ve Politikaları. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 47(2), 201-209.

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.