Vegetable seedlings are produced in specialized commercial nurseries. Peat is the most common growing medium used in seedling production. In organic agriculture, organic seeds and plant material should be used according to the EU Regulation No 834/2007. However, there is no restriction in the use of peat in the growing media in the Regulation although there is a comment on peat as a limited natural resource and restriction of its use with the approach of sustainability of organic agriculture. In fact, Bio Suisse Standards recommends restricting the use of peat for the cultivation of planting material no more than 70% peat. Thus, during the last two decades many researches have been conducted on the use different by-products or compost alone or as a part of a mixture as peat substitute. This review aims to bring the researches on peat alternatives in organic seedling production and their effects on different vegetable crops.
Sebze fideleri özelleşmiş ticari fideliklerde üretilmektedir. Torf, fide üretiminde en yaygın kullanılan yetiştirme ortamıdır. Organik tarımda, 834/2007 sayılı AB yönetmeliğine göre organik tohum ve bitki materyali kullanılmalıdır. Ancak, torfun sınırlı bir doğal kaynak olması ve organik tarımın sürdürülebilirliği yaklaşımı nedeni ile kullanımına dair kısıtlama tavsiyesi olmasına rağmen, yönetmelikte torfun yetiştirme ortamı olarak kullanılmasına ilişkin herhangi bir kısıtlama yoktur. Aslında, İsviçre Organik Tarım Üreticileri Federasyonu Standartları, bitkisel üretim materyallerinin üretiminde %70'den fazla olmayacak şekilde torfun kullanımının sınırlandırılmasını önermektedir. Bu nedenle, son yirmi yıldır farklı yan ürünlerin veya kompostun tek başına ya da torf ile karışımı şeklinde kullanımı üzerine pekçok araştırma yapılmıştır. Hazırlanan bu derleme, organik fide üretiminde torf alternatiflerini ve bunların farklı sebze türleri üzerindeki etkilerini ortaya koyan araştırmaları bir araya getirmeyi amaçlamıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2020 |
Submission Date | June 21, 2020 |
Acceptance Date | October 6, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 57 Issue: 4 |