Amaç: Bu çalışmada, Konya iline bağlı Seydişehir ilçesinde yetişen seçilmiş beş Prunus spinosa L. genotipinin meyvelerindeki kimyasal ve fonksiyonel özellikleri analiz edilerek genotipler arasındaki farklılıklar belirlenmiştir.
Materyal ve Yöntem: Araştırmada, meyve ağırlığı, perikarp rengi, et rengi gibi meyve özellikleri belirlenmiş, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), pH, titre edilebilir asitlik, toplam fenol içeriği, antioksidan seviyesi ve uçucu organik bileşikler analiz edilmiştir. PCA analizi genotipler arasındaki varyasyonları ayırt etmek için kullanılmıştır.
Araştırma Bulguları: Beş farklı çakal eriği genotipinin meyve özellikleri incelenmiş ve varyasyonları ortaya konmuştur. Meyve ağırlığı 1.31 g-2.67 g arasında değişmiştir. SÇKM %11.9-%13.2 arasında tespit edilmiştir. pH değerleri 3.35-4.22 arasında, titre edilebilir asitlik ise %0.83-%1.30 arasında belirlenmiştir. Toplam fenol içeriği 356.92 mg GAE/100 g ile 387.56 mg GAE/100 g arasında değişmiştir. Toplam antioksidan miktarları %65.13 ile %77.06 arasında belirlenmiştir. Uçucu organik bileşik analizinde otuz farklı bileşik tespit edilmiş, bunlar arasında yedi farklı asit belirlenmiştir.
Sonuç: Çakal eriği genotipleri arasında önemli çeşitlilik tespit edilmiştir. İstatistiksel analizler, B01T genotipinin en yüksek toplam fenol içeriğine, B05T genotipinin ise en yüksek antioksidan seviyesine sahip olduğunu göstermiştir. Çakal eriğinde çeşitli uçucu organik bileşiklerin bulunması, kimyasal profilinin çeşitliliğini göstermektedir. Bulgular, çakal eriğinin sağlık için faydalı bir potansiyele sahip olduğunu ve sağlık odaklı gıda ürünlerinin geliştirilmesinde değerli bir aday olduğunu desteklemiştir.
Objective: This study aimed to analyze the chemical and functional properties of fruits from five selected Prunus spinosa L. genotypes grown in Seydişehir district of Konya province, and determine the differences among the genotypes.
Material and Methods: In the research, fruit properties such as fruit weight, pericarp color, flesh color were determined, while total soluble solids (TSS), pH, titratable acid (TA), total phenol content, antioxidant level and volatile organic compounds were analyzed. PCA analysis was employed to distinguish variations among the genotypes.
Results: Five different blackthorn genotypes were examined for fruit properties, revealing variations. Fruit weight ranged from 1.31 g to 2.67 g. TSS content was determined to be between 11.9% and 13.2%. pH values varied from 3.35 to 4.22, while TA ranged from 0.83% to 1.30%. Total phenol content ranged from 356.92 mg GAE/100 g to 387.56 mg GAE/100 g. Total antioxidant levels were determined to be between 65.13% and 77.06%. Thirty different compounds were detected in the analysis of volatile organic compounds, including seven different acids.
Conclusion: Significant diversity among the blackthorn genotypes has been identified. Statistical analyses have shown that B01T genotype has the highest total phenol content, while B05T genotype has the highest antioxidant level. The presence of various volatile organic compounds in blackthorn indicates the diversity of its chemical profile. The findings support the notion that blackthorn has a beneficial potential for health and is a valuable candidate for the development of health-focused food products.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Pomology and Treatment |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 16, 2024 |
Publication Date | December 16, 2024 |
Submission Date | January 24, 2024 |
Acceptance Date | August 6, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 61 Issue: 4 |