BibTex RIS Kaynak Göster

Kurutulmuş Pirinanın Yem Değeri ve Kuzu Besisinde Kullanılma Olanakları Üzerinde Araştırmalar

Yıl 2006, Cilt: 20 Sayı: 1, 1 - 12, 01.04.2006

Öz

Kaynakça

  • Anonymous, 2005. Tarım İstatistikleri Özeti. Devlet İstatistik Enstitüsü, Ankara.
  • AOAC, 1990. Official Methods of Analysis. 15th. ed. Association of Official Analytical Chemists. Washington, DC. USA.
  • Bhargava, P.K. and E.R. Ørskov. 1987. Manual for the use of nylon bag technique in the evaluation of feed stuffs. The Rowett Res. Inst. Bucksburn, Aberdeen, Scotland.
  • Boza, J., J. Fonolla and J. Aguilera. 1970 Aprovechamiento de subproductos agricolas - industriales en la alimentación del ganado ovino. 1. Estudio de la digestibilidad de dietas a base de orujo de aceituna y melaza de remolacha. Rev. Nutr. Anim. 1:13–22.
  • Canbolat, Ö., A. Karabulut ve F. Gürbüzol. 2003. Zeytin ağacı dal ve yap- rakları ile zeytin küspesinin yem değerinin in vivo ve in vitro yön- temlerle saptanması. III. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi. Ankara 332-342.
  • Chiofalo, B., L. Liotta, A. Zumbo and V. Chiofalo. 2004. Administration of olive cake for ewe feeding: effect on milk yield and composition. Small Rum. Res. 55: 169–176.

Kurutulmuş Pirinanın Yem Değeri ve Kuzu Besisinde Kullanılma Olanakları Üzerinde Araştırmalar

Yıl 2006, Cilt: 20 Sayı: 1, 1 - 12, 01.04.2006

Öz

Bu araştırma, öğütme ve öğütme-eleme işlemlerinin kurutulmuş pirinanın yem değeri üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amacıyla düzenlenmiştir. Araştırmada pirinanın yem değeri in situ naylon kese yöntemi ile belirlenmiştir. Hayvan materyali olarak rumen kanüllü, yaklaşık 4 yaşlı, 3 baş Merinos koç kullanılmıştır. İşlenmemiş, öğütülmüş ve öğütülmüş- elenmiş kuru pirinanın rumende 4, 8, 16, 24, 48, 72 ve 96 saat boyunca kuru madde (KM), organik madde (OM), ham protein (HP), nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF), asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) ve asit deterjanda çözünmeyen lignin (ADL) parçalanabilirlikleri ve parçalanabilirlik parametreleri belirlenmiştir. Öğütme-eleme işlemi, pirinanın KM, ham kül, OM, HP, ham yağ ve nitrojensiz öz maddeler içeriğini artırırken, ham sellüloz, NDF, ADF, ADL ve hemisellüloz içeriğini düşürmüştür (P

Kaynakça

  • Anonymous, 2005. Tarım İstatistikleri Özeti. Devlet İstatistik Enstitüsü, Ankara.
  • AOAC, 1990. Official Methods of Analysis. 15th. ed. Association of Official Analytical Chemists. Washington, DC. USA.
  • Bhargava, P.K. and E.R. Ørskov. 1987. Manual for the use of nylon bag technique in the evaluation of feed stuffs. The Rowett Res. Inst. Bucksburn, Aberdeen, Scotland.
  • Boza, J., J. Fonolla and J. Aguilera. 1970 Aprovechamiento de subproductos agricolas - industriales en la alimentación del ganado ovino. 1. Estudio de la digestibilidad de dietas a base de orujo de aceituna y melaza de remolacha. Rev. Nutr. Anim. 1:13–22.
  • Canbolat, Ö., A. Karabulut ve F. Gürbüzol. 2003. Zeytin ağacı dal ve yap- rakları ile zeytin küspesinin yem değerinin in vivo ve in vitro yön- temlerle saptanması. III. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi. Ankara 332-342.
  • Chiofalo, B., L. Liotta, A. Zumbo and V. Chiofalo. 2004. Administration of olive cake for ewe feeding: effect on milk yield and composition. Small Rum. Res. 55: 169–176.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

İsmail Filya Bu kişi benim

Hülya Hanoğlu Bu kişi benim

Önder Canbolat Bu kişi benim

Ekin Sucu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 20 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Filya, İ., Hanoğlu, H., Canbolat, Ö., Sucu, E. (2006). Kurutulmuş Pirinanın Yem Değeri ve Kuzu Besisinde Kullanılma Olanakları Üzerinde Araştırmalar. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(1), 1-12.
AMA Filya İ, Hanoğlu H, Canbolat Ö, Sucu E. Kurutulmuş Pirinanın Yem Değeri ve Kuzu Besisinde Kullanılma Olanakları Üzerinde Araştırmalar. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. Nisan 2006;20(1):1-12.
Chicago Filya, İsmail, Hülya Hanoğlu, Önder Canbolat, ve Ekin Sucu. “Kurutulmuş Pirinanın Yem Değeri Ve Kuzu Besisinde Kullanılma Olanakları Üzerinde Araştırmalar”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20, sy. 1 (Nisan 2006): 1-12.
EndNote Filya İ, Hanoğlu H, Canbolat Ö, Sucu E (01 Nisan 2006) Kurutulmuş Pirinanın Yem Değeri ve Kuzu Besisinde Kullanılma Olanakları Üzerinde Araştırmalar. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20 1 1–12.
IEEE İ. Filya, H. Hanoğlu, Ö. Canbolat, ve E. Sucu, “Kurutulmuş Pirinanın Yem Değeri ve Kuzu Besisinde Kullanılma Olanakları Üzerinde Araştırmalar”, Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., c. 20, sy. 1, ss. 1–12, 2006.
ISNAD Filya, İsmail vd. “Kurutulmuş Pirinanın Yem Değeri Ve Kuzu Besisinde Kullanılma Olanakları Üzerinde Araştırmalar”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20/1 (Nisan 2006), 1-12.
JAMA Filya İ, Hanoğlu H, Canbolat Ö, Sucu E. Kurutulmuş Pirinanın Yem Değeri ve Kuzu Besisinde Kullanılma Olanakları Üzerinde Araştırmalar. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2006;20:1–12.
MLA Filya, İsmail vd. “Kurutulmuş Pirinanın Yem Değeri Ve Kuzu Besisinde Kullanılma Olanakları Üzerinde Araştırmalar”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 20, sy. 1, 2006, ss. 1-12.
Vancouver Filya İ, Hanoğlu H, Canbolat Ö, Sucu E. Kurutulmuş Pirinanın Yem Değeri ve Kuzu Besisinde Kullanılma Olanakları Üzerinde Araştırmalar. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2006;20(1):1-12.