BibTex RIS Kaynak Göster

Türk Gıda Sanayinin AB Rekabet Politikalarına Uyumu

Yıl 2009, Cilt: 23 Sayı: 1, 61 - 70, 01.04.2009

Öz

Kaynakça

  • Anonim, 1994, Rekabet Hukuku ve Politikaları Özel İhtisas Komisyonu Raporu, DPT, 2364, ÖİK, 432, Ankara.
  • Anonim, 2000, Avrupa Birliği Rekabet Politikasına Uyum, http://www.foreigntrade.gov.tr
  • Anonim, 2007, Uluslararası Rekabet Stratejileri: Türkiye Gıda Sanayi, TÜSİAD Rekabet Stratejileri Dizisi–10, İstanbul.
  • Anonymous, 2008. http://www.eucoordination.org
  • Arslan, A. 2001, GAP Bölgesinde Rekabetçi Sektörler, Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları No: 657, Ankara.
  • Atiyas, İ., 2000, Rekabet Politikasının İktisadi Temelleri Üzerine Düşünceler, Rekabet Dergisi, Sayı:1 Ocak, Şubat, Mart, 2000, Ankara.
  • Bayaner, A., T. Kıymaz, T. Dölekoğlu ve G. Erel, 2008, Türkite Gıda Sanayiinin Rekabet Gücünü Etkileyen Faktörler ve Sorunlar, Türkiye VIII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi Bildirileri, Gıda İşletmeciliği, Bursa.
  • Sauter, W., 1997. Competition Law and Industrial Policy in the EU, Oxford: Clarendon Press.
  • Müftüoğlu, T., 2000, Rekabet Kanunu ve İki Yıllık Uygulaması, Rekabet Dergisi, Sayı:1 Ocak, Şubat, Mart, 2000, Ankara.
  • Turhan, Ş., 2004, Türk gıda Sanayiinin Rekabet Gücü, Uludağ üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Bursa.

Türk Gıda Sanayinin AB Rekabet Politikalarına Uyumu

Yıl 2009, Cilt: 23 Sayı: 1, 61 - 70, 01.04.2009

Öz

Roma Anlaşmasının, Avrupa Birliğinin göstereceği faaliyetleri düzenleyen üçüncü maddesinde; iç pazarda rekabetin bozulmamasını sağlayacak bir sistemin kurulması öngörülmektedir. Bu nedenle sistemi kurmak amacıyla Avrupa Birliği rekabet kuralları Roma Anlaşması’nın 8594’üncü maddeleri arasında düzenlenmiştir. Türkiye’de ise Rekabet Hukuku ile ilgili kanunlar 1994 yılında yürürlüğe girmiş ve uzun süren çalışmalar sonucunda da Rekabet Kurumu kurulmuştur. Kanun, kapsamı açısından teoride tüm alanlara veya sektörlere karşı tarafsızdır; bir başka deyişle, ekonominin hiçbir sektörünün veya parçasının Kanun kapsamı dışında olduğu ifade edilmemiştir. Türkiye’nin ekonomik açıdan güçlenebilmesi için tek çözüm yolu teknolojik olarak üstün özelliklere sahip, kaliteli, dünya standartlarında, katma değeri yüksek ürünler üreten bir sanayi yaratmasıdır. Özellikle; AB üyeliğinin gündemde olduğu bu dönemde, Türkiye’nin yüksek rekabet gücüne sahip olduğugıda sanayinde ki rekabeti sürdürülebilmesi için sahip olduğu şartlarla yetinmeyip her zaman daha mükemmeli hedefleyen bir yönetim tarzını benimsemesi gerekmektedir

Kaynakça

  • Anonim, 1994, Rekabet Hukuku ve Politikaları Özel İhtisas Komisyonu Raporu, DPT, 2364, ÖİK, 432, Ankara.
  • Anonim, 2000, Avrupa Birliği Rekabet Politikasına Uyum, http://www.foreigntrade.gov.tr
  • Anonim, 2007, Uluslararası Rekabet Stratejileri: Türkiye Gıda Sanayi, TÜSİAD Rekabet Stratejileri Dizisi–10, İstanbul.
  • Anonymous, 2008. http://www.eucoordination.org
  • Arslan, A. 2001, GAP Bölgesinde Rekabetçi Sektörler, Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları No: 657, Ankara.
  • Atiyas, İ., 2000, Rekabet Politikasının İktisadi Temelleri Üzerine Düşünceler, Rekabet Dergisi, Sayı:1 Ocak, Şubat, Mart, 2000, Ankara.
  • Bayaner, A., T. Kıymaz, T. Dölekoğlu ve G. Erel, 2008, Türkite Gıda Sanayiinin Rekabet Gücünü Etkileyen Faktörler ve Sorunlar, Türkiye VIII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi Bildirileri, Gıda İşletmeciliği, Bursa.
  • Sauter, W., 1997. Competition Law and Industrial Policy in the EU, Oxford: Clarendon Press.
  • Müftüoğlu, T., 2000, Rekabet Kanunu ve İki Yıllık Uygulaması, Rekabet Dergisi, Sayı:1 Ocak, Şubat, Mart, 2000, Ankara.
  • Turhan, Ş., 2004, Türk gıda Sanayiinin Rekabet Gücü, Uludağ üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Bursa.
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

İ. Bülent Gürbüz Bu kişi benim

Şule Turhan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 23 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Gürbüz, İ. B., & Turhan, Ş. (2009). Türk Gıda Sanayinin AB Rekabet Politikalarına Uyumu. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 23(1), 61-70.
AMA Gürbüz İB, Turhan Ş. Türk Gıda Sanayinin AB Rekabet Politikalarına Uyumu. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. Nisan 2009;23(1):61-70.
Chicago Gürbüz, İ. Bülent, ve Şule Turhan. “Türk Gıda Sanayinin AB Rekabet Politikalarına Uyumu”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 23, sy. 1 (Nisan 2009): 61-70.
EndNote Gürbüz İB, Turhan Ş (01 Nisan 2009) Türk Gıda Sanayinin AB Rekabet Politikalarına Uyumu. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 23 1 61–70.
IEEE İ. B. Gürbüz ve Ş. Turhan, “Türk Gıda Sanayinin AB Rekabet Politikalarına Uyumu”, Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., c. 23, sy. 1, ss. 61–70, 2009.
ISNAD Gürbüz, İ. Bülent - Turhan, Şule. “Türk Gıda Sanayinin AB Rekabet Politikalarına Uyumu”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 23/1 (Nisan 2009), 61-70.
JAMA Gürbüz İB, Turhan Ş. Türk Gıda Sanayinin AB Rekabet Politikalarına Uyumu. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2009;23:61–70.
MLA Gürbüz, İ. Bülent ve Şule Turhan. “Türk Gıda Sanayinin AB Rekabet Politikalarına Uyumu”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 23, sy. 1, 2009, ss. 61-70.
Vancouver Gürbüz İB, Turhan Ş. Türk Gıda Sanayinin AB Rekabet Politikalarına Uyumu. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2009;23(1):61-70.