Bu çalışma; patatesin farklı bitki gelişme dönemlerinde uygulanan su kısıntılarının verim ve kalite parametreleri üzerine etkisini araştırmak amacıyla, 2004 ve 2005 yıllarında Bursa-Yenişehir’de yürütülmüştür. Çalışmada, patates bitkisinin (Solanum Tuberosum L, Hermes) 4 farklı gelişme döneminde (vejetatif gelişme, yumru oluşumu, yumru gelişimi ve olgunlaşma) 10 farklı sulama konusu oluşturulmuş ve bu konulardan elde edilen verim ve kalite parametreleri değerlendirilmiştir. Uygulanan sulama suyu miktarları konulara göre ilk yıl 344.6 ile 584.5 mm, ikinci yıl 285.6 ile 484.5 mm arasında, bitki su tüketimleri ise, ilk yıl 398.5 ile 655.2 mm, ikinci yıl 370.4 ile 646.4 mm arasında değişmiştir. Verim, ortalama yumru ağırlığı, ortalama yumru çapı, ortalama yumru boyu, yumru kuru madde oranı, yumru nişasta oranı, bitki başına yumru adedi, bitki başına ana sap adedi, yumru kabuk oranı, pazarlanabilir yumru oranı, bitki boyu değerleri istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. En yüksek verim her iki yılda sırayla 32.29 t ha-1 ve 35.00 t ha-1 ile tüm gelişme dönemlerinde tam sulamanın yapıldığı uygulamadan, en düşük verim 12.10 t ha-1 ve 10.91 ha-1 ile tüm gelişme dönemlerinde% 50 su kısıntısının yapıldığı uygulamadan elde edilmiştir. Su verim ilişkisi faktörü (ky) ortalama 0.909 olarak bulunmuştur. En yüksek su kullanım etkinliği (WUE) ve sulama suyu kullanım etkinliği (IWUE) değerleri sırasıyla 5.23 ve 4.35 ile yalnızca olgunlaşma döneminde su kısıntısının yapıldığı ve diğer dönemlerde tam suyun uygulandığı konudan elde edilmiştir
Patates Kısıntılı Sulama Sulama Suyu Kullanım Etkinliği Damla Sulama
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 24 Sayı: 2 |