BibTex RIS Cite

Bursa Piyasasında Satılan Hazır Çorbaların Mikrobiyolojik Özellikleri

Year 2011, Volume: 25 Issue: 1, 87 - 95, 01.04.2011

Abstract

References

  • Anonim 1988. Gıda Maddeleri Koruma ve Kontrol Muayene ve Analiz Metotları. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Genel Müdürlüğü, s. 225-448 Bursa.
  • Anonim 1995. Hazır Kuru Çorbalık (TS 3190). Türk Standartları Enstitüsü, s.9 Ankara.
  • Atamer, M., Z. Kocabaş ve S. Odabaşı. 1998. Mikrobiyolojik Verilerin İstatistiksel Analizinde Uygun Transformasyon Yönteminin Seçimi. Gıda Teknolojisi Dergisi, Vol. 23(1): 19- 23.
  • Başoğlu, F. ve V. Uylaşer. 2004. Gıda Analizlerine Giriş Uygulama Kılavuzu.s 11-12 Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Gıda Mühendisliği Bölümü II. Baskı. No:9 Bursa.
  • Binsted, R. ve J.D. Dewey. 1970. Soup Manufacture Canning, Dehydration and Quick Freezing. Food Trade Press, London. 260 p.
  • Çolakoğlu, M. 1977. Türk Kuru Çorbalıkları Üzerine Araştırmalar. TÜBİTAK Marmara Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü II. Gıda ve Beslenme Sempozyumu, s.320-328 İstanbul.
  • Demirci, M. ve R. Sezer. 1995. Hazır Kuru Çorbaların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri ile Standartlara Uygunluğu Üzerine Bir Araştırma, No: 664 (yayınlanmamış). Ankara. 54 s.
  • Demirci, M. 2005. Beslenme. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Yayını. 297 s.Tekirdağ.
  • Gürgün, V., A.K. Halkman ve N. Tunail. 2000. Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları. s:237-245 Sim Matbaacılık Ltd. şti., Ankara.
  • Karapınar, M. ve Ş.E. Gönül. 1989. Microbiological Quality of Dry Soups Obtained Retail Markets. Ege Üniv. Mühendislik Fak. Gıda Mühendisliği 7(2): 47-54.
  • Karapınar, M. 1990. Gıdaların Mikrobiyolojik Kalite Kontrolü. Ege Üniv. Basımevi, Ders kitabı: 159, İzmir.
  • Pichhardt, K. 2004. Gıda Mikrobiyolojisi Gıda Endüstrisi İçin Temel Uygulamalar. Literatür Yayıncılık, 358 s. İstanbul.
  • Readermacher, D. 2008. Microbiological specifications for dry soups and boullions and ingredients to be used for dry soups. Deutsche Lebensmittel Rundschau, Vol.104(7): 342-350.
  • Ünlütürk, A., M. Tan ve F. Turantaş. 1998. Gıda Mikrobiyolojisi. s: 135-538. Çınarlı Basım evi, İzmir.
  • Şahin, İ. ve F. Başoğlu. 2002. Gıda Mikrobiyolojisi. Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Yayınları: 89, Ders Kitabı: 152, Bursa.

Bursa Piyasasında Satılan Hazır Çorbaların Mikrobiyolojik Özellikleri

Year 2011, Volume: 25 Issue: 1, 87 - 95, 01.04.2011

Abstract

Bu çalışmada Bursa piyasasında satılan 5 çorba firmasının ortak dört çeşidi araştırma materyali olarak belirlenmiştir. Çeşitler; domates, yayla, tarhana ve mercimektir. Her firmaya ait çorba çeşidinden 5’er paket olmak üzere toplam 100 paket çorba örneği alınmıştır. Bu örneklerde toplam mezofilik aerobik bakteri (TMAB), küf, maya, koliform grubu mikroorganizmalar, pH ve nem değerleri belirlenerek, değerlerin standartlara uygunluğu araştırılmıştır. TMAB sayıları 1.28x102 kob/g ile 7.54x104 kob/g arasında tespit edilmiştir. Belirlenen mezofil bakteri sayıları TSE 3190’a uygundur. Ancak TMAB sayıları çok değişken olması nedeni ile işletme hijyeni hakkında bizi kesin sonuca ulaştırmaz. Çorba örneklerinde maya ve küf sayıları düşük olup standartlara uygundur. Küf ve mayalardaki üreme

References

  • Anonim 1988. Gıda Maddeleri Koruma ve Kontrol Muayene ve Analiz Metotları. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Genel Müdürlüğü, s. 225-448 Bursa.
  • Anonim 1995. Hazır Kuru Çorbalık (TS 3190). Türk Standartları Enstitüsü, s.9 Ankara.
  • Atamer, M., Z. Kocabaş ve S. Odabaşı. 1998. Mikrobiyolojik Verilerin İstatistiksel Analizinde Uygun Transformasyon Yönteminin Seçimi. Gıda Teknolojisi Dergisi, Vol. 23(1): 19- 23.
  • Başoğlu, F. ve V. Uylaşer. 2004. Gıda Analizlerine Giriş Uygulama Kılavuzu.s 11-12 Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Gıda Mühendisliği Bölümü II. Baskı. No:9 Bursa.
  • Binsted, R. ve J.D. Dewey. 1970. Soup Manufacture Canning, Dehydration and Quick Freezing. Food Trade Press, London. 260 p.
  • Çolakoğlu, M. 1977. Türk Kuru Çorbalıkları Üzerine Araştırmalar. TÜBİTAK Marmara Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü II. Gıda ve Beslenme Sempozyumu, s.320-328 İstanbul.
  • Demirci, M. ve R. Sezer. 1995. Hazır Kuru Çorbaların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri ile Standartlara Uygunluğu Üzerine Bir Araştırma, No: 664 (yayınlanmamış). Ankara. 54 s.
  • Demirci, M. 2005. Beslenme. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Yayını. 297 s.Tekirdağ.
  • Gürgün, V., A.K. Halkman ve N. Tunail. 2000. Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları. s:237-245 Sim Matbaacılık Ltd. şti., Ankara.
  • Karapınar, M. ve Ş.E. Gönül. 1989. Microbiological Quality of Dry Soups Obtained Retail Markets. Ege Üniv. Mühendislik Fak. Gıda Mühendisliği 7(2): 47-54.
  • Karapınar, M. 1990. Gıdaların Mikrobiyolojik Kalite Kontrolü. Ege Üniv. Basımevi, Ders kitabı: 159, İzmir.
  • Pichhardt, K. 2004. Gıda Mikrobiyolojisi Gıda Endüstrisi İçin Temel Uygulamalar. Literatür Yayıncılık, 358 s. İstanbul.
  • Readermacher, D. 2008. Microbiological specifications for dry soups and boullions and ingredients to be used for dry soups. Deutsche Lebensmittel Rundschau, Vol.104(7): 342-350.
  • Ünlütürk, A., M. Tan ve F. Turantaş. 1998. Gıda Mikrobiyolojisi. s: 135-538. Çınarlı Basım evi, İzmir.
  • Şahin, İ. ve F. Başoğlu. 2002. Gıda Mikrobiyolojisi. Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Yayınları: 89, Ders Kitabı: 152, Bursa.
There are 15 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Nilüfer Çoksaygılı This is me

Fikri Başoğlu This is me

Publication Date April 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 25 Issue: 1

Cite

APA Çoksaygılı, N., & Başoğlu, F. (2011). Bursa Piyasasında Satılan Hazır Çorbaların Mikrobiyolojik Özellikleri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25(1), 87-95.
AMA Çoksaygılı N, Başoğlu F. Bursa Piyasasında Satılan Hazır Çorbaların Mikrobiyolojik Özellikleri. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. April 2011;25(1):87-95.
Chicago Çoksaygılı, Nilüfer, and Fikri Başoğlu. “Bursa Piyasasında Satılan Hazır Çorbaların Mikrobiyolojik Özellikleri”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25, no. 1 (April 2011): 87-95.
EndNote Çoksaygılı N, Başoğlu F (April 1, 2011) Bursa Piyasasında Satılan Hazır Çorbaların Mikrobiyolojik Özellikleri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25 1 87–95.
IEEE N. Çoksaygılı and F. Başoğlu, “Bursa Piyasasında Satılan Hazır Çorbaların Mikrobiyolojik Özellikleri”, Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., vol. 25, no. 1, pp. 87–95, 2011.
ISNAD Çoksaygılı, Nilüfer - Başoğlu, Fikri. “Bursa Piyasasında Satılan Hazır Çorbaların Mikrobiyolojik Özellikleri”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25/1 (April 2011), 87-95.
JAMA Çoksaygılı N, Başoğlu F. Bursa Piyasasında Satılan Hazır Çorbaların Mikrobiyolojik Özellikleri. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2011;25:87–95.
MLA Çoksaygılı, Nilüfer and Fikri Başoğlu. “Bursa Piyasasında Satılan Hazır Çorbaların Mikrobiyolojik Özellikleri”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 25, no. 1, 2011, pp. 87-95.
Vancouver Çoksaygılı N, Başoğlu F. Bursa Piyasasında Satılan Hazır Çorbaların Mikrobiyolojik Özellikleri. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2011;25(1):87-95.