Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2017, Volume: 31 Issue: 1, 89 - 102, 19.06.2017

Abstract

References

  • Altındal, D. ve İ. Akgün. 2015. Bitki Genetik Kaynakları ve Tahıllardaki Durumu. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1) : 147-153.
  • Altındal, D. 2014. Göller Yöresinde Yetiştirilen Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin/Populasyonlarının Genetik Uzaklıklarının Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı. Doktora Tezi, 200 sayfa, Isparta.
  • Anonim 2015. Bitkisel Üretim İstatistikleri. Türkiye İstatistik Kurumu http://www.tuik.gov.tr. (15.11.2015).
  • Feldman, M., F.G.H. Lipton ve T.E. Miller, 1995. Wheats. Triticum spp. (Gramineae-Triticineae). Smartt, J., Simmonds, N.W (eds). Evolution of crop plants. Longman Science and Technology, London, 184-192.
  • Feldman, M. ve E.R. Sears. 1981. The wild gene resources of wheat. Scientific American, 244, 102-112.
  • Kün, E. 1988. Serin İklim Tahılları. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları: 1032, Ankara.
  • Reif, J.C., Zhang, P., Dreisigacker, S., Warburton, M.L., van Ginkel, M., Hoisington, D., M. Bohn, ve A.E. Melchinger. 2005. Wheat genetic diversity trends during domestication and breeding. Theoretical and Applied Genetics, 110, 859-864.
  • Yeşbek, A. 2007. T. dicoccoides ve T. dicoccon Türler Arasındaki Genetik Çeşitliliğin RAPD-PCR Tekniğiyle Belirlenmesi. Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 87 s, Ankara.

Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi

Year 2017, Volume: 31 Issue: 1, 89 - 102, 19.06.2017

Abstract

 Bu araştırmada, Isparta ve Burdur illerinde yetiştiriciliği yapılan buğday genotiplerinde genetik çeşitliliğinin belirlenmesi, ümitvar olanların germplazm kaynağı olarak korunması ve ıslah programlarına alınması hedeflenmiştir. Isparta ve Burdur illerine bağlı ilçe ve köylere gidilerek yörede yetiştiriciliği yapılan tescilli buğday çeşit ve buğday köy çeşitleri ile ilgili üreticilere yönelik anket formu düzenlenmiştir. Çalışmada yaklaşık 104 köye gidilmiş ve 45 farklı lokasyonda anket uygulanmıştır.  Anket sonucuna göre; buğdayın % 73.61’i kıraç, % 13.89’u taban arazide yetiştirildiği, kılçıklı buğdayı tercih ettikleri (% 93’), sertifikasız tohumluk kullandıkları (% 65), her yıl tohumluğu yenilemediği ve ankete katılanların yaklaşık %50’sinde verimin 200 kg/da altında olduğu ortaya konulmuştur. Ayrıca, Kırmızı buğday, Çavdar + arı buğday, Ziraat buğdayı, Koca buğday, Rumeli, Yerli kırmızı buğday, Aydın, Sarı misli (Gökala), Kaymakam, Akça, Gövela, Karakılçık, Kara kaşık, Sarı kılçık ve Mor kılçık isimlerle yerel buğday genotiplerinin yetiştirildiği belirlenmiştir. 

References

  • Altındal, D. ve İ. Akgün. 2015. Bitki Genetik Kaynakları ve Tahıllardaki Durumu. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1) : 147-153.
  • Altındal, D. 2014. Göller Yöresinde Yetiştirilen Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin/Populasyonlarının Genetik Uzaklıklarının Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı. Doktora Tezi, 200 sayfa, Isparta.
  • Anonim 2015. Bitkisel Üretim İstatistikleri. Türkiye İstatistik Kurumu http://www.tuik.gov.tr. (15.11.2015).
  • Feldman, M., F.G.H. Lipton ve T.E. Miller, 1995. Wheats. Triticum spp. (Gramineae-Triticineae). Smartt, J., Simmonds, N.W (eds). Evolution of crop plants. Longman Science and Technology, London, 184-192.
  • Feldman, M. ve E.R. Sears. 1981. The wild gene resources of wheat. Scientific American, 244, 102-112.
  • Kün, E. 1988. Serin İklim Tahılları. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları: 1032, Ankara.
  • Reif, J.C., Zhang, P., Dreisigacker, S., Warburton, M.L., van Ginkel, M., Hoisington, D., M. Bohn, ve A.E. Melchinger. 2005. Wheat genetic diversity trends during domestication and breeding. Theoretical and Applied Genetics, 110, 859-864.
  • Yeşbek, A. 2007. T. dicoccoides ve T. dicoccon Türler Arasındaki Genetik Çeşitliliğin RAPD-PCR Tekniğiyle Belirlenmesi. Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 87 s, Ankara.
There are 8 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Demet Altındal This is me

İlknur Akgün This is me

Publication Date June 19, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 31 Issue: 1

Cite

APA Altındal, D., & Akgün, İ. (2017). Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 31(1), 89-102.
AMA Altındal D, Akgün İ. Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. June 2017;31(1):89-102.
Chicago Altındal, Demet, and İlknur Akgün. “Isparta Ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 31, no. 1 (June 2017): 89-102.
EndNote Altındal D, Akgün İ (June 1, 2017) Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 31 1 89–102.
IEEE D. Altındal and İ. Akgün, “Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi”, Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., vol. 31, no. 1, pp. 89–102, 2017.
ISNAD Altındal, Demet - Akgün, İlknur. “Isparta Ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 31/1 (June 2017), 89-102.
JAMA Altındal D, Akgün İ. Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2017;31:89–102.
MLA Altındal, Demet and İlknur Akgün. “Isparta Ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 31, no. 1, 2017, pp. 89-102.
Vancouver Altındal D, Akgün İ. Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2017;31(1):89-102.