Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2017, Cilt: 31 Sayı: 1, 89 - 102, 19.06.2017

Öz

Kaynakça

  • Altındal, D. ve İ. Akgün. 2015. Bitki Genetik Kaynakları ve Tahıllardaki Durumu. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1) : 147-153.
  • Altındal, D. 2014. Göller Yöresinde Yetiştirilen Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin/Populasyonlarının Genetik Uzaklıklarının Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı. Doktora Tezi, 200 sayfa, Isparta.
  • Anonim 2015. Bitkisel Üretim İstatistikleri. Türkiye İstatistik Kurumu http://www.tuik.gov.tr. (15.11.2015).
  • Feldman, M., F.G.H. Lipton ve T.E. Miller, 1995. Wheats. Triticum spp. (Gramineae-Triticineae). Smartt, J., Simmonds, N.W (eds). Evolution of crop plants. Longman Science and Technology, London, 184-192.
  • Feldman, M. ve E.R. Sears. 1981. The wild gene resources of wheat. Scientific American, 244, 102-112.
  • Kün, E. 1988. Serin İklim Tahılları. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları: 1032, Ankara.
  • Reif, J.C., Zhang, P., Dreisigacker, S., Warburton, M.L., van Ginkel, M., Hoisington, D., M. Bohn, ve A.E. Melchinger. 2005. Wheat genetic diversity trends during domestication and breeding. Theoretical and Applied Genetics, 110, 859-864.
  • Yeşbek, A. 2007. T. dicoccoides ve T. dicoccon Türler Arasındaki Genetik Çeşitliliğin RAPD-PCR Tekniğiyle Belirlenmesi. Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 87 s, Ankara.

Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi

Yıl 2017, Cilt: 31 Sayı: 1, 89 - 102, 19.06.2017

Öz

 Bu araştırmada, Isparta ve Burdur illerinde yetiştiriciliği yapılan buğday genotiplerinde genetik çeşitliliğinin belirlenmesi, ümitvar olanların germplazm kaynağı olarak korunması ve ıslah programlarına alınması hedeflenmiştir. Isparta ve Burdur illerine bağlı ilçe ve köylere gidilerek yörede yetiştiriciliği yapılan tescilli buğday çeşit ve buğday köy çeşitleri ile ilgili üreticilere yönelik anket formu düzenlenmiştir. Çalışmada yaklaşık 104 köye gidilmiş ve 45 farklı lokasyonda anket uygulanmıştır.  Anket sonucuna göre; buğdayın % 73.61’i kıraç, % 13.89’u taban arazide yetiştirildiği, kılçıklı buğdayı tercih ettikleri (% 93’), sertifikasız tohumluk kullandıkları (% 65), her yıl tohumluğu yenilemediği ve ankete katılanların yaklaşık %50’sinde verimin 200 kg/da altında olduğu ortaya konulmuştur. Ayrıca, Kırmızı buğday, Çavdar + arı buğday, Ziraat buğdayı, Koca buğday, Rumeli, Yerli kırmızı buğday, Aydın, Sarı misli (Gökala), Kaymakam, Akça, Gövela, Karakılçık, Kara kaşık, Sarı kılçık ve Mor kılçık isimlerle yerel buğday genotiplerinin yetiştirildiği belirlenmiştir. 

Kaynakça

  • Altındal, D. ve İ. Akgün. 2015. Bitki Genetik Kaynakları ve Tahıllardaki Durumu. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1) : 147-153.
  • Altındal, D. 2014. Göller Yöresinde Yetiştirilen Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin/Populasyonlarının Genetik Uzaklıklarının Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı. Doktora Tezi, 200 sayfa, Isparta.
  • Anonim 2015. Bitkisel Üretim İstatistikleri. Türkiye İstatistik Kurumu http://www.tuik.gov.tr. (15.11.2015).
  • Feldman, M., F.G.H. Lipton ve T.E. Miller, 1995. Wheats. Triticum spp. (Gramineae-Triticineae). Smartt, J., Simmonds, N.W (eds). Evolution of crop plants. Longman Science and Technology, London, 184-192.
  • Feldman, M. ve E.R. Sears. 1981. The wild gene resources of wheat. Scientific American, 244, 102-112.
  • Kün, E. 1988. Serin İklim Tahılları. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları: 1032, Ankara.
  • Reif, J.C., Zhang, P., Dreisigacker, S., Warburton, M.L., van Ginkel, M., Hoisington, D., M. Bohn, ve A.E. Melchinger. 2005. Wheat genetic diversity trends during domestication and breeding. Theoretical and Applied Genetics, 110, 859-864.
  • Yeşbek, A. 2007. T. dicoccoides ve T. dicoccon Türler Arasındaki Genetik Çeşitliliğin RAPD-PCR Tekniğiyle Belirlenmesi. Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 87 s, Ankara.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Demet Altındal Bu kişi benim

İlknur Akgün Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 19 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 31 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Altındal, D., & Akgün, İ. (2017). Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 31(1), 89-102.
AMA Altındal D, Akgün İ. Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. Haziran 2017;31(1):89-102.
Chicago Altındal, Demet, ve İlknur Akgün. “Isparta Ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 31, sy. 1 (Haziran 2017): 89-102.
EndNote Altındal D, Akgün İ (01 Haziran 2017) Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 31 1 89–102.
IEEE D. Altındal ve İ. Akgün, “Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi”, Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., c. 31, sy. 1, ss. 89–102, 2017.
ISNAD Altındal, Demet - Akgün, İlknur. “Isparta Ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 31/1 (Haziran 2017), 89-102.
JAMA Altındal D, Akgün İ. Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2017;31:89–102.
MLA Altındal, Demet ve İlknur Akgün. “Isparta Ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 31, sy. 1, 2017, ss. 89-102.
Vancouver Altındal D, Akgün İ. Isparta ve Burdur Yöresinin Buğday Yetiştiriciliği Yönünden Değerlendirilmesi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2017;31(1):89-102.