Nadir bir olgu: Ovaryan hidatik kist
Abstract
GİRİŞ: Kist hidatik çoğunlukla Echinococcus granulosus ve nadiren de Echinococcus alveolaris'in neden olduğu ülkemizde sık görülen paraziter kistik bir hastalıktır. Tüm organlarda görülebilse de en sık yerleştiği organlar karaciğer ve akciğerdir. Adneksiyal alanda görülen kist hidatik hastalığı ise oldukça nadirdir.
OLGU: 24 yaşında karın ağrısı ve karında şişkinlik şikayeti ile kliniğimize başvuran hasta, yapılan ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi tetkikleri neticesinde bilateral müsinöz adneksiyal kitle düşünülerek opere edilmiştir. Frozen inceleme sırasında hidatik kist olduğu tespit edilip post-operatif dönemde buna yönelik tedavi başlanmıştır.
SONUÇ: Türkiye gibi endemik bölgelerde adneksiyal kitlelerin ayırıcı tanısında hidatik kist de akılda bulundurulmalı ve tanıyı kolaylaştırmak için kistin tipik ultrasonografik bulgularına aşina olunmalıdır. Tedavisinde tüm kitlelerin çıkarılması esastır ve kist içeriğinin saçılmasını önlemek için gerekli tedbirler alınmalıdır.
Keywords
References
- Safioleas M, Misiakos E, Manti C. Surgical treatment for splenic hydatidosis. World J Surg 1997;21(4):374-377.
- Munzer D. New perspectives in thediagno- sis of Echinococcusdisease. J ClinGastroenterol 1991;13:415-23.
- Barış İ, Şahin A, Bilir N, editors. Kist hidatidhastalığı ve Türkiye’deki konumu. Ankara: TürkiyeAkciğer Hastalıkları Vakfı; 1990.
- Tünger Ö. Epidemiology of cystic echinococcosis in the world. TürkiyeParazitol Derg.2013; 37(1):47-52.doi:10,5152/tpd.2013.12.
- Durgun V, Kapan S, KapanM,etal.Primary splenic hydatidosis. Dig Surg 2003;20(1):38-41.
- Mourglia-Ettlin G, Marqus JM, Chabalgoity JA, Dematteis S. Early peritoneal immune response during Echinococcus granulosus establishment displays a biphasic behavior. PLoS Negl Trop Dis. 2011;5:e1293
- Gamoudi A et al. Ovarian hydaticcyst. 7 cases. J GynecolObstetBiolReprod (Paris). 1995; 24 (2); 144-8.
- Von Sinner WN, Stridbeck H. Hydatid disease of the spleen. Ultrasonography, CT and MR imaging.ActaRadiol. 1992 Sep;33(5):459-461.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Authors
Suat Ulukent
This is me
Emel Canaz
This is me
Alper Şahbaz
This is me
İpek Yıldız Özaydın
This is me
Özgür Akbayır
This is me
Publication Date
March 1, 2017
Submission Date
July 31, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2017 Volume: 48 Number: 1