Backgroud and aim: Infants with AD are predisposed to develop allergic rhinitis (AR) and/or asthma later in childhood. We aimed to investigate clinical features, accompaning allergic diseases and laboratory findings of AD in childhood and analyze the risk factors for recurrent wheeze (RW) and other allergic diseases among these children.
Material-Methods: We have retrospectively evaluated medical records of 298 patients who had been followed-up for AD between 2006-2010 in Yeditepe University Pediatric Allergy Clinic.
Results: We studied 298 patients (108 female, 190 male) with a mean age at referral of 18.1±21.5 months. Atopic sensitization was detected in 148 children (51.6%). A hundred and four children (34.9%) had RW episodes and 13.1% AR. The leading site of initial involvement was face (60.4%), followed by arm (32%), trunk (9.4%) and leg (6.5%). A positive history of maternal atopy was 34.2% and paternal atopy 28.5%. Risk factors associated with RW included recurrent respiratory infections, history of hospitalization, environmental tobacco smoke (ETS) and gastroesophageal reflux (GER). We detected no association between RW and breast-feeding, gender, high Ig E level, site of involvement or family history of atopy. Meanwhile, presence of atopy was associated with paternal atopy, recurrent infections, history of hospitalization and inhaled corticosteroid (ICS) use.
Conclusion: Among a group of children with AD 51.6% were found to be atopic and 35% had RW. Risk factors for recurrence of wheeze included recurrent respiratory infections, history of hospitalization, ETS and GER. These risk factors should be considered in the management of children with AD who present with wheezing episodes.
Key words: Atopic Dermatitits, allergic rhinitis, asthma, environmental tobacco smoke, Immunoglobulin E
Atopic Dermatitits (AD) allergic rhinitis (AR) asthma environmental tobacco smoke (ETS) high Ig E level.
Giriş ve Amaç: Atopik Dermatit (AD) bebeklik ve çocukluk çağının en sık görülen, tekrarlayan kronik cilt hastalığıdır. AD genetik ve çevresel faktörlerin birlikte etkilemesi sonucu gelişen karışık çok faktörlü bir hastalık grubudur. Atopik dermatitli çocuklar ilerleyen zamanlarda alerjik rinit ve /veya astım geliştirmeye yatkındırlar. Biz bu çalışmamızda atopik dermatitli hastaların klinik özelliklerinin incelenmesini, laboratuar tetkiklerinin araştırılmasını ve atopik dermatite eşlik eden diğer alerjik hastalıklar ve medikal durumların ve bu alerjik hastalıklar için risk faktörlerinin incelenmesini amaçladık.
Materyal ve Metod: Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bölümüne Aralık 2006-Kasım 2010 tarihleri arasında başvuran atopik dermatit tanısı almış 1 ay-16 yaş aralığındaki 298 hasta çalışmaya dahil edildi. Veriler retrospektif olarak dosyaların taranması ile toplandı.
Bulgular: Çalışmaya yakınmalarının başlama yaşı 18.1± 21.5 ay olan 298 (108 kız, 190 erkek) hasta dahil edildi. Hastaların 148’inde (%51,6) atopi öyküsü mevcuttu. Hastaların 104’ünde (%34,9) tekrarlayan hışıltı; 39’unda (%13,1) allerjik rinit mevcuttu. Hastaların %60,4’ünde yüz, %32’sinde kol, %9,4’ünde gövde ve %6,5’inde bacak hastalığın ilk tutulum yeri idi. Hastaların %34,2 ‘sinde annede, %28,5’inde ise babada alerji öyküsü vardı. Hasta grubumuzda tekrarlayan hışıltı ile ilişkili faktörler araştırıldığında, tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonu, enfeksiyon nedeniyle hastaneye yatış, evde sigara kullanımı ve gastroözofageal reflünün tekrarlayan hışıltı ile anlamlı ilişkili olduğu saptandı. Tekrarlayan hışıltı anne sütü alımı, cinsiyet, atopik dermatitin tutulum yeri, ailede alerji öyküsü ve Ig E yüksekliği ile ilişkili bulunmadı. Atopi; babada alerji, tekrarlayan enfeksiyon, enfeksiyon nedeniyle hastaneye yatış, inhale kortikosteroid kullanımı ve Ig E yüksekliği ile ilişkili bulundu.
Sonuç: Atopik dermatitli hastaların %51,6’sının atopi öyküsünün, %35’inin ise tekrarlayan hışıltısının bulunduğu saptandı. Tekrarlayan hışıltı için risk faktörlerinin tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonu, enfeksiyon nedeniyle hastaneye yatış, evde sigara kullanımı ve gastroözofageal reflü olduğu bulundu. Hışıltı atakları ile başvuran atopik dermatitli çocuklara yaklaşımda bu risk faktörleri dikkate alınmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Atopik Dermatit, alerjik rinit, tekrarlayan hışıltı, sigara, Immünglobülin E
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | PEDIATRICS |
Authors | |
Publication Date | August 18, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 45 Issue: 4 |