Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hasat Sonrası Farklı Silolama Sürelerinin Bazı Şeker Pancarı Çeşitlerinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri

Yıl 2022, , 58 - 66, 06.09.2022
https://doi.org/10.33724/zm.1099402

Öz

Bu çalışma, farklı silolama sürelerinin bazı şeker pancarı çeşitlerinde verim ve kaliteye etkilerini tespit etmek amacıyla yürütülmüştür. Bu araştırmada Orthega, Serenada ve Kuno çeşitleri kullanılmış olup pancar kökgövdeleri 5, 10, 15 ve 20 gün tarla silosunda bekletilmiştir. Bu çalışmada kökgövde verimi, şeker varlığı, sodyum, potasyum ve zararlı azot içeriği, arıtılmış şeker verimi, ağırlık kaybı ve günlük ağırlık kaybına ait parametreler incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Orthega çeşidinin silolamaya daha dayanıklı olduğu tespit edilmiş olup 20 günlük silolama sonunda veriminin %13,26 azaldığı görülmüştür. Şeker varlığı %18,07’den %19,31’e çıkmış fakat arıtılmış şeker verimi 1378 kg/da’dan 1255 kg/da’a gerilemiştir. Araştırmada, hasat edilen pancarların tarlada 5 günden fazla silolanmaması sonucuna ulaşılmıştır.

Teşekkür

Çalışmanın yürütülmesinde desteğini esirgemeyen Şeker Enstitüsü Müdürlüğü ve Ilgın Deneme İstasyonu personeline teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Abdollahian-Noghabi, M., Zadeh, R. O. 2005. Effect of harvesting operation procedure on the yield loss of sugarbeet in Derzful, Iran. International Sugar Journal, 107, 354-356.
  • Ada, R., Akınerdem, F. 2006. Farklı zamanlarda hasat edilen ve silolanan şeker pancarında silolama süresinin verim ve kaliteye etkisi. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(39):77-83.
  • Ada, R., Akınerdem, F. 2011. Farklı zamanlarda hasat edilen şeker pancarında (Beta vulgaris saccharifera l.) verim, kalite ve hasat kayıplarının belirlenmesi. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, 25(1), 17-25.
  • Adıyaman, M. 2012. Şeker Pancarında Teknolojik Kalite. 1. Uluslararası Anadolu Şeker Pancarı Sempozyumu, 20-22 Eylül, 178-181, Kayseri.
  • Al-Jbawi, E., Geddawi, S., Alesha, G. 2015. Quality changes in sugar beet (Beta vulgaris L.) roots during storage period in piles. International Journal of Environment, 4(4), 77-85.
  • Anonim. 2012. Uluslararası tek düzen laboratuvarları yönetmeliği, ICUMSA ve ICARDA.
  • Anonim. 2021. Türkşeker 2020 yılı sektör raporu, Ankara.
  • Anonim. 2022a. Dünyada Şeker Sektörü. Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığı. Şubat 2022. 7 s.
  • Anonim. 2022b. Türkiye Şeker Sektörü. Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığı. Şubat 2022. 5 s.
  • Anonim. 2022c. Web Sitesi: https://www.kws.com/tr/tr/urunler/seker-pancari/seker-pancar%C4%B1-cesitleri/, Erişim Tarihi: 10.01.2022.
  • Anonim. 2022d. Web Sitesi: https://www.sesvanderhave.com/tr/varieties, Erişim Tarihi: 10.01.2022.
  • Barna, O., Baston, O., Daraba, A. 2011. Impact of temperature and storage time on sucrose content in sugarbeet, food and environment safety. Journal of Facuty of Food Engineering. Stefan cel Mare University, 10(2), p.44-47.
  • Curcic, Z., Ciric, M., Nagl, N., Taski-Ajdukovic, K. 2018. Effect of sugar beet genotype, planting and harvesting dates and their interaction on sugar yield. Frontiers in plant science, 9, 1041.
  • Çelikel, B., 1989. Şeker Pancarı Çeşitlerinde Verim ve Verim Unsurları Üzerinde Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Trakya Üniversitesi (Basılmamış), Tekirdağ.
  • Eigner, H., Sigi, G. 2014. Investigations on the Storability of Sugar Beet Varieties. 74th IIRB Congress, 1-3 July, Abstracts of Papers, 128-129, Dresden.
  • Er, C., Başalma, D., İnan, H., Gürel, S., Soygeniş, A.F., Abacı, Y., Pişkin, A., Karaş, E., Boyacıoğlu, A., Gürkan, Ş., Kaya, R., Tuğrul, K.M., Erdem, F. 2017. Şeker Pancarı Tarımı. Tarım Gündem Dergisi Özel Yayını, 127, İzmir.
  • Er, C., Uranbey, S., Başalma, D. 2018. Nişasta şeker bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Yayın No: 1646, Ankara.
  • Huijbregts, T., Legrand, G., Hoffmann, C., Olsson, R., Olsson, A. 2013. Long-term storage of sugar beet in North-West Europe. Coordination Beet Research International (COBRI), Report No:1, p.50, Goltze Druck GmbH&Co. KG, Göttingen, Germany.
  • Kavas, M. F. ve Leblebici, M. J. 2004. Kalite ve işletme kontrol laboratuvarları el kitabı. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü, 85-196, Ankara.
  • Kenter, C., Hoffmann, C. M. 2009. Changes in the processing quality of sugar beet (Beta vulgaris L.) during long‐term storage under controlled conditions. International journal of food science & technology, 44(5), 910-917.
  • Koç, H. ve Bulut, İ. 2016. Türkiye şekerpancarı üretiminde Yozgat ilinin yeri ve önemi. Türk Coğrafya Dergisi, (67), 33-40.
  • Koçak, Ş., Kulan, E., Kaya, M. 2019. Şeker Pancarında Farklı Hasat Zamanı ve Tarlada Depolama Sürelerinin Verim ve Şeker Oranı Üzerine Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(2), 313-321.
  • Kumbar, V., Votava, J., Nedomova, S. 2015. Influence of storage time, initial mass and circumference on weight and size disposals of sugar beet. Listy Cukrovarnicke a Reparske, 131(11), 334.
  • Özcan, K. 2018. Farklı yükseltilerde yetiştirilen şeker pancarının (Beta vulgaris var. saccharifera L.) hasat zamanı ve silolama sürelerinin bazı verim ve kalite özelliklerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Reinefeld, E., Emmerich, A., Baumgarten, G., Winner, C., Beiβ, U. 1974. Zur voraussage des melassezuckers aus rübenanalysen. Zucker, 27 : 2-15
  • Sarwar, M. A., Hussain, F., Ghaffar, A., Nadeem, M. A., Ahmad, M. M., Bilal, M., Chattha, A. A., Sarwar, M. 2008. Post-harvest studies in sugarbeet. J. Agric. Soc. Sci., Vol;4, No;2, 89-91.
  • Sürel, B., Boyraz, N. 2009. Şeker Pancarı Silolarında Görülen Fungal Kaynaklı Kök Çürümeleri ve Çürümeleri Etkileyen Bazı Faktörler Üzerine Bir Araştırma. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, 23(49), 81-87.
  • Şahiner, A., Demir, İ. 2020. Kırşehir Ekolojik Koşullarında Bazı Şeker Pancarı (Beta vulgaris L.) Çeşitlerinin Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences, 10(2), 71-75.

The Effects of Different Post-Harvest Storage Times on Yield and Quality in Some Sugar Beet Varieties

Yıl 2022, , 58 - 66, 06.09.2022
https://doi.org/10.33724/zm.1099402

Öz

This study was carried out to determine the effects of different storage durations on the yield and quality of some sugar beet varieties. Orthega, Serenada, and Kuno varieties were used in this study. Sugar beetroots were stored under field conditions for 5, 10, 15, and 20 days. In this study, root yield, sugar content, sodium, potassium, and alpha-amino nitrogen content, refined sugar yield, weight loss, and weight loss per day were investigated. According to the results of the research, it was determined that Orthega variety was more resistant to storage and it was observed that its yield decreased by 13,26% after 20 days of storage. The sugar content increased from 18,07% to 19.31%, but the refined sugar yield decreased from 1378 kg/da to 1255 kg/da. It was concluded that the sugar beet roots should not be stored for more than 5 days in the field after harvesting.

Kaynakça

  • Abdollahian-Noghabi, M., Zadeh, R. O. 2005. Effect of harvesting operation procedure on the yield loss of sugarbeet in Derzful, Iran. International Sugar Journal, 107, 354-356.
  • Ada, R., Akınerdem, F. 2006. Farklı zamanlarda hasat edilen ve silolanan şeker pancarında silolama süresinin verim ve kaliteye etkisi. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(39):77-83.
  • Ada, R., Akınerdem, F. 2011. Farklı zamanlarda hasat edilen şeker pancarında (Beta vulgaris saccharifera l.) verim, kalite ve hasat kayıplarının belirlenmesi. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, 25(1), 17-25.
  • Adıyaman, M. 2012. Şeker Pancarında Teknolojik Kalite. 1. Uluslararası Anadolu Şeker Pancarı Sempozyumu, 20-22 Eylül, 178-181, Kayseri.
  • Al-Jbawi, E., Geddawi, S., Alesha, G. 2015. Quality changes in sugar beet (Beta vulgaris L.) roots during storage period in piles. International Journal of Environment, 4(4), 77-85.
  • Anonim. 2012. Uluslararası tek düzen laboratuvarları yönetmeliği, ICUMSA ve ICARDA.
  • Anonim. 2021. Türkşeker 2020 yılı sektör raporu, Ankara.
  • Anonim. 2022a. Dünyada Şeker Sektörü. Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığı. Şubat 2022. 7 s.
  • Anonim. 2022b. Türkiye Şeker Sektörü. Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığı. Şubat 2022. 5 s.
  • Anonim. 2022c. Web Sitesi: https://www.kws.com/tr/tr/urunler/seker-pancari/seker-pancar%C4%B1-cesitleri/, Erişim Tarihi: 10.01.2022.
  • Anonim. 2022d. Web Sitesi: https://www.sesvanderhave.com/tr/varieties, Erişim Tarihi: 10.01.2022.
  • Barna, O., Baston, O., Daraba, A. 2011. Impact of temperature and storage time on sucrose content in sugarbeet, food and environment safety. Journal of Facuty of Food Engineering. Stefan cel Mare University, 10(2), p.44-47.
  • Curcic, Z., Ciric, M., Nagl, N., Taski-Ajdukovic, K. 2018. Effect of sugar beet genotype, planting and harvesting dates and their interaction on sugar yield. Frontiers in plant science, 9, 1041.
  • Çelikel, B., 1989. Şeker Pancarı Çeşitlerinde Verim ve Verim Unsurları Üzerinde Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Trakya Üniversitesi (Basılmamış), Tekirdağ.
  • Eigner, H., Sigi, G. 2014. Investigations on the Storability of Sugar Beet Varieties. 74th IIRB Congress, 1-3 July, Abstracts of Papers, 128-129, Dresden.
  • Er, C., Başalma, D., İnan, H., Gürel, S., Soygeniş, A.F., Abacı, Y., Pişkin, A., Karaş, E., Boyacıoğlu, A., Gürkan, Ş., Kaya, R., Tuğrul, K.M., Erdem, F. 2017. Şeker Pancarı Tarımı. Tarım Gündem Dergisi Özel Yayını, 127, İzmir.
  • Er, C., Uranbey, S., Başalma, D. 2018. Nişasta şeker bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Yayın No: 1646, Ankara.
  • Huijbregts, T., Legrand, G., Hoffmann, C., Olsson, R., Olsson, A. 2013. Long-term storage of sugar beet in North-West Europe. Coordination Beet Research International (COBRI), Report No:1, p.50, Goltze Druck GmbH&Co. KG, Göttingen, Germany.
  • Kavas, M. F. ve Leblebici, M. J. 2004. Kalite ve işletme kontrol laboratuvarları el kitabı. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü, 85-196, Ankara.
  • Kenter, C., Hoffmann, C. M. 2009. Changes in the processing quality of sugar beet (Beta vulgaris L.) during long‐term storage under controlled conditions. International journal of food science & technology, 44(5), 910-917.
  • Koç, H. ve Bulut, İ. 2016. Türkiye şekerpancarı üretiminde Yozgat ilinin yeri ve önemi. Türk Coğrafya Dergisi, (67), 33-40.
  • Koçak, Ş., Kulan, E., Kaya, M. 2019. Şeker Pancarında Farklı Hasat Zamanı ve Tarlada Depolama Sürelerinin Verim ve Şeker Oranı Üzerine Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(2), 313-321.
  • Kumbar, V., Votava, J., Nedomova, S. 2015. Influence of storage time, initial mass and circumference on weight and size disposals of sugar beet. Listy Cukrovarnicke a Reparske, 131(11), 334.
  • Özcan, K. 2018. Farklı yükseltilerde yetiştirilen şeker pancarının (Beta vulgaris var. saccharifera L.) hasat zamanı ve silolama sürelerinin bazı verim ve kalite özelliklerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Reinefeld, E., Emmerich, A., Baumgarten, G., Winner, C., Beiβ, U. 1974. Zur voraussage des melassezuckers aus rübenanalysen. Zucker, 27 : 2-15
  • Sarwar, M. A., Hussain, F., Ghaffar, A., Nadeem, M. A., Ahmad, M. M., Bilal, M., Chattha, A. A., Sarwar, M. 2008. Post-harvest studies in sugarbeet. J. Agric. Soc. Sci., Vol;4, No;2, 89-91.
  • Sürel, B., Boyraz, N. 2009. Şeker Pancarı Silolarında Görülen Fungal Kaynaklı Kök Çürümeleri ve Çürümeleri Etkileyen Bazı Faktörler Üzerine Bir Araştırma. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, 23(49), 81-87.
  • Şahiner, A., Demir, İ. 2020. Kırşehir Ekolojik Koşullarında Bazı Şeker Pancarı (Beta vulgaris L.) Çeşitlerinin Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences, 10(2), 71-75.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Agronomi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Doruk Demirel 0000-0003-1292-1627

Serkan Uranbey 0000-0002-0312-8099

Yayımlanma Tarihi 6 Eylül 2022
Gönderilme Tarihi 6 Nisan 2022
Kabul Tarihi 24 Temmuz 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022

Kaynak Göster

APA Demirel, D., & Uranbey, S. (2022). Hasat Sonrası Farklı Silolama Sürelerinin Bazı Şeker Pancarı Çeşitlerinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Ziraat Mühendisliği(375), 58-66. https://doi.org/10.33724/zm.1099402