Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

2008 DÜNYA GIDA KRİZİ VE TÜRKİYE’DE ETKİSİ

Yıl 2016, Sayı: 363, 12 - 16, 15.12.2016

Öz

Gerek sürdürülebilir yaşam, gerekse kalkınma için üretilen
ve tüketilen gıda maddeleri fiyatlarında, hızla artan dünya
nüfusu, global iklim değişiklikleri ve gıdaya erişim imkanları
gibi temel nedenlerden dolayı son yıllarda önemli
artışlar meydana gelmiştir. Yıllar ilerledikçe bu artışlar devam
etmiş ve tarımsal ürünlerin dünya üzerinde dengesiz
dağılımı, arz ve talep dengesindeki sert değişimlerin yanına
siyasi istikrasızlıklar da girince gıda fiyatlarındaki artışlar
daha hızlı yaşanmıştır. Gıda fiyatlarında yaşanan bu
hızlı artışlar 2007 yılının başlarında Dünya’da gıda krizine
neden olmuştur. Bu kriz insanları diğer krizler gibi dolaylı
değil direkt etkilemiş, bundan tarımsal ürünlerin arzını,
petrol fiyatlarını ve ülkelerin dış ticaret hacmini olumsuz
etkilemiştir.

Kaynakça

  • 1.A.Aysa, Gıda Krizi Tarım Ekolojik ve Egemenlik, Metis Yayınevi, İstanbul, 2015. 2.Amartya, S. , Özgürlükle Kalkınma, Çev. Yavuz ALOGAN, Ayrıntı Kitapevi, İstanbul, 1996. 3.Can,Muharrem(2008.)Maliye Dergisi,Sayı155,Temmuz,89-107, http://dergiler.sgb.gov.tr/calismalar/maliye_dergisi/yayinlar/ md/155/06.Muharrem.CAN.pdf/ (Erişim tarihi 27.01.2016) 4.Çaşkurlu Sibel.(2011) “Küresel Gıda Krizi”, Ekonomik Yaklaşım Dergisi, Cilt 21, Özel Sayı s:163-194. 5.Dinler, Zeynel, Tarım Ekonomisi, Ekin Kitapevi Yayını, Bursa, 1996. 6.Gürel Betül,(2013)”Türkiye’de Hayvansal Ürünlerde Gıda Güvencesinin Analizi “ http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/NMI3y- T5B-292013-49.pdf/ (Erişim Tarihi 16.11.2015). 7.Gürlük ve Turan, (2008). “Dünya Gıda Krizi: Nedenleri ve Etkileri”, UÜ Ziraat Fakültesi Dergisi(2008),Cilt 22,Sayı 1,63-74. 8.Güzeloğlu Turan(2009),TBB dergisi sayı80,299-314, http://tbbdergisi. barobirlik.org.tr/m2009-80-485/ (Erişim tarihi 27.01.2016) 9.Kıymaz, Taylan (2014)”Dünya Gıda Krizi Sonrası Dönemde Tarımsal Ürünlerin Rekabet Durumu: Türkiye Örneği”, Ekonomik Yaklaşım Dergisi, Cilt 25, Sayı 90, Şubat, 21-48. 10.Koç, M. , “Küresel Gıda Düzeni: Kriz Derinleşirken”, Nota Bene Yayınevi, Ankara, 2013. 11.T.C.Kalkınma Bakanlığı, Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018),2015 Yılı Programı,Ankara,2014. 12.T.C.Kalkınma Bakanlığı, Onuncu Kalkınma Planı 2014-2018,Gıda Ürünleri ve Güvenilirliği, Özel İhtisas Komisyonu Raporu,Ankara, 2014. 13.Taylan Kıymaz ve Yurdakul Saçlı,(2008) “Tarım ve Gıda Ürünleri Fiyatlarında Yaşanan Sorunlar ve Öneriler”. http://ww.kooptr.com/ekitap/ raporlar/taim_gida_fiyat.pdf/ (Erişim Tarihi 01.10.2015
Yıl 2016, Sayı: 363, 12 - 16, 15.12.2016

Öz

Kaynakça

  • 1.A.Aysa, Gıda Krizi Tarım Ekolojik ve Egemenlik, Metis Yayınevi, İstanbul, 2015. 2.Amartya, S. , Özgürlükle Kalkınma, Çev. Yavuz ALOGAN, Ayrıntı Kitapevi, İstanbul, 1996. 3.Can,Muharrem(2008.)Maliye Dergisi,Sayı155,Temmuz,89-107, http://dergiler.sgb.gov.tr/calismalar/maliye_dergisi/yayinlar/ md/155/06.Muharrem.CAN.pdf/ (Erişim tarihi 27.01.2016) 4.Çaşkurlu Sibel.(2011) “Küresel Gıda Krizi”, Ekonomik Yaklaşım Dergisi, Cilt 21, Özel Sayı s:163-194. 5.Dinler, Zeynel, Tarım Ekonomisi, Ekin Kitapevi Yayını, Bursa, 1996. 6.Gürel Betül,(2013)”Türkiye’de Hayvansal Ürünlerde Gıda Güvencesinin Analizi “ http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/NMI3y- T5B-292013-49.pdf/ (Erişim Tarihi 16.11.2015). 7.Gürlük ve Turan, (2008). “Dünya Gıda Krizi: Nedenleri ve Etkileri”, UÜ Ziraat Fakültesi Dergisi(2008),Cilt 22,Sayı 1,63-74. 8.Güzeloğlu Turan(2009),TBB dergisi sayı80,299-314, http://tbbdergisi. barobirlik.org.tr/m2009-80-485/ (Erişim tarihi 27.01.2016) 9.Kıymaz, Taylan (2014)”Dünya Gıda Krizi Sonrası Dönemde Tarımsal Ürünlerin Rekabet Durumu: Türkiye Örneği”, Ekonomik Yaklaşım Dergisi, Cilt 25, Sayı 90, Şubat, 21-48. 10.Koç, M. , “Küresel Gıda Düzeni: Kriz Derinleşirken”, Nota Bene Yayınevi, Ankara, 2013. 11.T.C.Kalkınma Bakanlığı, Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018),2015 Yılı Programı,Ankara,2014. 12.T.C.Kalkınma Bakanlığı, Onuncu Kalkınma Planı 2014-2018,Gıda Ürünleri ve Güvenilirliği, Özel İhtisas Komisyonu Raporu,Ankara, 2014. 13.Taylan Kıymaz ve Yurdakul Saçlı,(2008) “Tarım ve Gıda Ürünleri Fiyatlarında Yaşanan Sorunlar ve Öneriler”. http://ww.kooptr.com/ekitap/ raporlar/taim_gida_fiyat.pdf/ (Erişim Tarihi 01.10.2015
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği, Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Vedat Cengiz

Ersin İlhan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2016
Gönderilme Tarihi 15 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Sayı: 363

Kaynak Göster

APA Cengiz, V., & İlhan, E. (2016). 2008 DÜNYA GIDA KRİZİ VE TÜRKİYE’DE ETKİSİ. Ziraat Mühendisliği(363), 12-16.