Artan Dünya nüfusu karşısında su ürünlerinin insan
beslenmesindeki önemi ve rolü gittikçe artmakta, su
ürünlerinin işlenmesi sayesinde, uzun ömürlü, güvenli ürünler
küreselleşen pazarlarda gün geçtikçe daha fazla tüketiciye
ulaşma imkanı bulmaktadır. Günümüzde neredeyse tek pazar
haline gelmiş olan uluslar arası ticaret ortamında, bilinç
düzeyleri artan müşterilerin gıda güvenliği ve kaliteye olan
talepleri de gittikçe artmaktadır.
IFS (Uluslar arası Gıda Standardı) ve BRC (İngiliz Perakendeciler
Konsorsiyumu) standardları, gıda üreticilerinin işletmelerinde
etkin bir gıda güvenliği sistemi uyguladıkları
yönündeki beyanlarını belgelendirme amacıyla etkin ve
geçerli bir araç olarak kullanılmakta, standardların öngördüğü
önleyici ve sürekli iyileşmeye dönük bakış açısı ile de kalite,
verimlilik ve maliyetler anlamında pek çok faydayı da elde
beraberinde getirmektedir. Kaynakların yönetimi, üretim
süreçlerinin kontrolü ve izlenmesi, gerekli önlemlerin
alınması, düzeltici faaliyetlerin yerine getirilerek hijyen
koşullarına uygun şartların sağlanması ve kayıtların tutulması
her iki standardın gereklilikleri arasında yer almaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2015 |
Submission Date | December 15, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Issue: 362 |