Review
BibTex RIS Cite

Bolu İli Meyvecilik Potansiyeli ve Ceviz Yetiştiriciliği

Year 2015, Issue: 362, 10 - 16, 15.12.2015

Abstract

Bolu ilinde toplam 1.211.995 dekar alanda bitkisel üretimin
yapılmaktadır. Bu alanın %17,82’si nadasa ayrılmış olup geriye
kalan arazinin %78,13’ünde tarla bitkileri, %3,21’inde meyve ve
%0,82’sinde sebze yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çok düşük
düzeyde de süs bitkileri yetiştiriciliği de yapılmaktadır. İlin
bitkisel üretim değerlerine bakıldığında toplam 728.810 ton
üretim yapılmaktadır. En fazla üretim (677.559 ton) tarla
bitkileri yetiştiriciliğinde yapılmaktadır. Bu üretim şeklini
sırasıyla meyve (38.062 ton) ve sebze (13.189 ton) üretimi
izlemektedir. Tarla bitkileri üretiminde en önemli ürün patates
ve buğdaydır.

Sebze üretiminde ilin ülke tarımına önemli sayılabilecek katkısı
yoktur. Bunun yanında meyvecilik bakımından ilin çok iyi bir
noktada olduğu söylenemez. Meyve türleri içerisinde en fazla
elma üretimi yapılmaktadır. İlde ağırlıklı olarak patates ve
buğday tarımının yapılması özellikle meyvecilik sektörünün
olumsuz etkilemiştir. İlde özellikle sulanabilir özellikteki taban
arazilerinde tarla tarımı yerine meyvecilik yapılmalıdır. Bu
çalışmada, Bolu ilinin meyvecilik potansiyeli değerlendirilerek
ceviz yetiştiriciliğinin yöre için uygunluğu, mevcut durumu
değerlendirilerek sorunları ve çözüm önerileri konusunda
görüşler sunulacaktır.

References

  • 1. Bolu Valiliği, 2014. Bolu İli Genel Bilgiler. http://www.bolu.gov.tr.
  • 2. TÜİK, 2014. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www. tuik.gov. tr.
  • 3. Zenginbal, H., Kuru, S., 2010. Bolu İli Konvansiyonel ve Organik Meyve Yetiştiriciliği Potansiyeli. Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu, 28Haziran-1 Temmuz2010, Erzurum.
  • 4. MGM, 2013. Meteoroloji Genel Müdürlüğü. http://www.meteor.gov.tr.
  • 5. NPAEM, 2000. Patates Tarımı Sorunları ve Çözüm Yolları. Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Yayınları, Niğde.
  • 6. Zenginbal, H., 2013. Bitkisel Üretiminde Bolu İlinin Mevcut Durumu ve Potansiyeli. I. Bolu Sektörel Kalkınma Sempozyumu, 4 Haziran 2013, Bolu.
  • 7. FAO, 2014. Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO Statistical Database. h ttp: / /faosta t3.fao.org /faosta t-gatew ay / go/to/download/Q/QC/E; 2012.
Year 2015, Issue: 362, 10 - 16, 15.12.2015

Abstract

References

  • 1. Bolu Valiliği, 2014. Bolu İli Genel Bilgiler. http://www.bolu.gov.tr.
  • 2. TÜİK, 2014. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www. tuik.gov. tr.
  • 3. Zenginbal, H., Kuru, S., 2010. Bolu İli Konvansiyonel ve Organik Meyve Yetiştiriciliği Potansiyeli. Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu, 28Haziran-1 Temmuz2010, Erzurum.
  • 4. MGM, 2013. Meteoroloji Genel Müdürlüğü. http://www.meteor.gov.tr.
  • 5. NPAEM, 2000. Patates Tarımı Sorunları ve Çözüm Yolları. Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Yayınları, Niğde.
  • 6. Zenginbal, H., 2013. Bitkisel Üretiminde Bolu İlinin Mevcut Durumu ve Potansiyeli. I. Bolu Sektörel Kalkınma Sempozyumu, 4 Haziran 2013, Bolu.
  • 7. FAO, 2014. Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO Statistical Database. h ttp: / /faosta t3.fao.org /faosta t-gatew ay / go/to/download/Q/QC/E; 2012.
There are 7 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Hamdi Zenginbal This is me

Publication Date December 15, 2015
Submission Date December 15, 2015
Published in Issue Year 2015 Issue: 362

Cite

APA Zenginbal, H. (2015). Bolu İli Meyvecilik Potansiyeli ve Ceviz Yetiştiriciliği. Ziraat Mühendisliği(362), 10-16.