Bolu ilinde toplam 1.211.995 dekar alanda bitkisel üretimin
yapılmaktadır. Bu alanın %17,82’si nadasa ayrılmış olup geriye
kalan arazinin %78,13’ünde tarla bitkileri, %3,21’inde meyve ve
%0,82’sinde sebze yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çok düşük
düzeyde de süs bitkileri yetiştiriciliği de yapılmaktadır. İlin
bitkisel üretim değerlerine bakıldığında toplam 728.810 ton
üretim yapılmaktadır. En fazla üretim (677.559 ton) tarla
bitkileri yetiştiriciliğinde yapılmaktadır. Bu üretim şeklini
sırasıyla meyve (38.062 ton) ve sebze (13.189 ton) üretimi
izlemektedir. Tarla bitkileri üretiminde en önemli ürün patates
ve buğdaydır.
Sebze üretiminde ilin ülke tarımına önemli sayılabilecek katkısı
yoktur. Bunun yanında meyvecilik bakımından ilin çok iyi bir
noktada olduğu söylenemez. Meyve türleri içerisinde en fazla
elma üretimi yapılmaktadır. İlde ağırlıklı olarak patates ve
buğday tarımının yapılması özellikle meyvecilik sektörünün
olumsuz etkilemiştir. İlde özellikle sulanabilir özellikteki taban
arazilerinde tarla tarımı yerine meyvecilik yapılmalıdır. Bu
çalışmada, Bolu ilinin meyvecilik potansiyeli değerlendirilerek
ceviz yetiştiriciliğinin yöre için uygunluğu, mevcut durumu
değerlendirilerek sorunları ve çözüm önerileri konusunda
görüşler sunulacaktır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2015 |
Submission Date | December 15, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Issue: 362 |