Bu araştırma, jeotermal seracılık yapan işletmelerin mevcut
durumunu ve bu işletmelerin jeotermal kaynağı sera
ısıtmasında kullanma süreçlerini belirlemek üzere Türkiye’de
jeotermal seracılığın yapıldığı toplam 10 ilde yürütülmüştür.
Araştırma kapsamında, ısı kaynağı olarak jeotermal enerjinin
kullanıldığı sera işletmeleri ile birlikte, bu işletmelerin
bulunduğu bölgede üretim yapan, ancak jeotermal enerjiyi
kullanmayan diğer örtüaltı işletmeler incelenmiştir. Jeotermal
kaynak kullanan işletmeler için tam sayım yöntemi, jeotermal
kaynak kullanmayan işletmeler için de oransal örnek hacmi
yöntemine kullanılmak suretiyle toplam 277 işletme ile anket
çalışması yapılmıştır. Araştırma kapsamında incelenen
jeotermal kaynak kullanan ve kullanmayan işletmeler arasında
yararlanma süreçlerine ilişkin fark olup olmadığını
belirlenmek üzere Ki-kare testinden yararlanılmıştır. Anket
çalışması yapılan işletmelerin %67,21’ine göre, mevcut
jeotermal kaynak ilave sera ısıtma kapasitesine sahiptir. Ancak
işletmelerin %32,93’ü arazi yetersizliğinden, %29,27’si yasal
izin alınamamasından, dolayı ilave sera yapamadıklarını
belirtmişlerdir. Kaynağın varlığından haberdar olunmasına
ra ğm e n , ör t üa l t ı üre t i m i n d e j e o t e r m a l k ay n a ğı n
kullanılmamasındaki en büyük neden ise %53,40’ında erişim
hakkının olmaması olarak tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2015 |
Submission Date | December 15, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Issue: 362 |