Malatya ili, başta meyvecilik olmak üzere tarımsal açıdan önemli bir potansiyele sahiptir. En önemli tarımsal ürün kayısı olmakla birlikte, ekonomik anlamda birçok meyve türünün yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu önemli meyve türlerinden biri de kirazdır. Yeşilyurt ilçesinde yoğunlaşan üretimde, Dalbastı çeşidi ön plana çıkmaktadır. Bu çalışma, 2004-2010 yılları arasında Kayısı Araştırma İstasyonu deneme alanında yürütülmüştür. SL64 anacı üzerine aşılı 0900 Ziraat çeşidi ile tesis edilen bahçede, çiftçi şartlarının oluşturulduğu konvansiyonel bitki besleme yönteminin yanı sıra organik yetiştiricilikte kullanılan çiftlik gübresi, yeşil gübreleme ve organik gübrenin değişik uygulamalarının kullanıldığı 5 farklı kombinasyon karşılaştırılmıştır. Uygulamaların kiraz ağaçlarının morfolojik gelişimine etkileri belirlenmiştir.Farklı bitki besleme uygulamalarının ağaç gövde ve sürgün gelişimine etkisi istatistiksel olarak %5 düzeyinde önemli bulunmuştur. TÇYG uygulamasından en yüksek ağaç gelişim değerleri elde edilmiş, uygulanan organik bitki besleme yöntemlerinin tamamında, ağaçlarda arzu edilen düzeyde gelişme görülmüştür. Gerek çiftlik gübresi gerekse yeşil gübrelemede kullanılan fiğin, topraktaki azot miktarını arttırdığı, vejetatif gelişmeye olumlu katkı sağladığı belirlenmiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Sayı: 361 |