The aim of this study is to determine the approach of producers to cultivation of black cumin, the techniques they use the producer’s practices and problems in Uşak province. The research was carried out in 5 villages (Yoncalı, Susuzören, Şükraniye, Kökez and Hacim) in the city of Uşak, where cultivation of black cumin was carried out intensely. The data used in the study were obtained from 73 black cumin farmers with the survey method. The data covers the 2019 production season. -According to the results of the research, weed struggle, marketing and insufficient of supports are the biggest problems of the producers. In addition, it was determined that the local farmers had important information deficiencies in the cultivation of black cumin. In order to maintain black seed farming in the region, it is necessary to guide the producer by conducting research and development studies in the weed control. In addition, it is considered that establishment of a union (cooperative, producer union etc.) where producers can act together in the market, implementation of contracted agriculture and agricultural supports such as support of good agricultural practices should be maintained at reasonable levels.
Black cumin Nigella sativa L. producer behavior problems and solutions Usak
Bu çalışma, Uşak ilindeki üreticilerin çörek otu tarımına olan yaklaşımı, kullandıkları teknikler, üretici uygulamaları ve sorunların belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu çerçevede araştırma, Uşak ilinde çörek otu yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı 5 köyde (Yoncalı, Susuzören, Şükraniye, Kökez ve Hacim) yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan veriler çörek otu tarımı yapan 73 adet işletmeden anket yöntemiyle elde edilmiştir. Veriler, 2019 yılı üretim sezonunu kapsamaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, üreticilerin en büyük sorunlarını yabancı ot mücadelesi, pazarlama ve desteklemelerin yetersizliği oluşturmaktadır. Ayrıca yöre çiftçisinin çörek otu yetiştiriciliği konusunda önemli bilgi eksikliklerinin olduğu belirlenmiştir. Bölgedeki çörek otu tarımının sürdürülebilmesi açısından yabancı ot mücadelesinde araştırma ve geliştirme çalışmalarının yapılarak üreticiye yol gösterilmesi gerekmektedir. Ayrıca üreticilerin piyasada birlikte hareket edebileceği bir birliğin (kooperatif, üretici birliği vb.) tesis edilmesi, sözleşmeli tarımın uygulanması ve iyi tarım uygulamaları desteği gibi tarımsal desteklerin makul seviyelerde devam ettirilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Çörek otu Nigella sativa L. üretici davranışları sorunlar ve çözümler Uşak
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 28 Mayıs 2020 |
Kabul Tarihi | 24 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Sayı: 370 |