Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hemşirelik Öğrencilerinin Bazı Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 3, 17 - 24, 30.09.2017

Öz

Beslenme, yaşam süresini ve kalitesini etkileyen en önemli etmenlerden biridir. Yetersiz ve dengesiz beslenme obezite, kanser, diyabet gibi birçok kronik hastalığa neden olabilmektedir. Herhangi bir sağlık probleminin oluşmaması için olumsuz davranışlar tespit edilmeli ve bu davranışların değiştirilmesi için uygulama ve önerilerde bulunulmalıdır. Bu nedenle, bu çalışma hemşirelik öğrencilerinin bazı beslenme alışkanlıklarını değerlendirmek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür.

Bu çalışma 437 hemşirelik öğrencisi üzerinde yapılmış ve veriler anket aracılığıyla toplanmıştır. 

Hemşirelik öğrencilerinin %62,2’si düzenli kahvaltı yaptığını, %55,1’i uyumadan önce bir şeyler yediğini, %8,9’u günde en az 5 porsiyon meyve-sebze, %28,4’ü günde en az 2 su bardağı süt-yoğurt tükettiğini beyan etmiştir. Öğrencilerin %12,1’i hafif kilolu veya şişmandır.

Sağlıklı bir toplum için örnek oluşturacağına inanılan hemşirelik bölümü öğrencilerinin genel beslenme alışkanlıklarının sağlıklı olmadığı, ancak verilen eğitim doğrultusunda bazı alışkanlıklarının 4. sınıfta 1.sınıfa göre olumlu yönde değiştiği saptanmıştır.

Geleceğin sağlık personeli olan hemşirelik öğrencilerin beslenme alışkanlıklarına yönelik daha kapsamlı çalışmaların yapılması ve bu konuda eğitim verilerek sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması gerekmektedir.

Kaynakça

  • Hilger J, Loerbroks A, Diehl K. (2016). “Eating behaviour of university students in Germany: Dietary intake, barriers to healthy eating and changes in eating behaviour since the time of matriculation”. Appetite, doi: 10.1016/j.appet.2016.11.016.
  • World Health Organization. (2015). “Healthy Diet”. Erişim Adresi: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs394/en/ (Erişim Tarihi: 16 Şubat 2017).
  • Thornley L, Qigley R, Watts C, Conland C, Meikle R, Ball J. (2007). “Healthy eating: rapid evidence review of nutrition social marketing ınterventions to prevent obesity. Wellington”. Health Sponsorship Council.
  • El ansari W, Stock C, Mikolajczyk RT. (2012). “Relationships between food consumption and living arrangements among university students in four European countries – A cross-sectional study”. Nutritional Journal, 1: 1-7.
  • Wilson CK, Matthews JI, Seabrook JA, Dworatzek PDN. (2016). “Self-reported food skills of university students”. Appetite, doi: 10.1016/j.appet.2016.10.011.
  • So WY, Swearingin B, Robbins J, Lynch P, Ahmedna M. (2012). “Relationships between body mass index and social support, physical activity, and eating habits in African American university students”. Asian Nursing Research, 6 (4): 152-157.
  • Sharry PM, Timmins F. (2016). “An evaluation of the effectiveness of a dedicated health and well being course on nursing students’ health”. Nurse Education Today, 12 (9): 26-32.
  • Park DI, Choi-kwon S, Han K. (2015). “Health behaviors of Korean female nursing students in relation to obesity and osteoporosis”. Nursing Outlook, 64 (4): 504-511.
  • Klain-yobas P, He HG, Lau Y. (2015). “Physical fitness, health behaviouc and health among nursing students: A descriptive correlational study”. Nurse Education Today, http://dx.doi.org/10.1016/j.nedt.2015.06.014.
  • World Health Organization. (2017a). “Body mass index – BMI”. Erişim Adresi: http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/a-healthy-lifestyle/body-mass-index-bmi (Erişim Tarihi: 14 Şubat 2017).
  • Adam RW, Alison OB, Gunveen K, Sara C, Kathleen EL, Maree GT, Russell SJK, Lynn JR. (2015). “Micronutrient supplement use and diet quality in university students”. Nutrients, 7: 1094 – 1107.
  • Al-ganeem SG, Al-nefisah OS. (2016). “The prevalence of smoking among male students of Majmaah University, KSA”. Journal of Taibah University Medical Sciences, 11(2): 175-178.
  • Martinez C., Mendez C., Sanchez M., Martinez-Sanchez JM. (2017). “Attitudes of students of a health sciences university towards the extension of smoke-free policies at the university campuses of Barcelona (Spain)”. Gaceta Sanitaria, 32(2): 132-138.
  • World Health Organization. (2017b). “Physical Activity”. Erişim Adresi: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs385/en/ (Erişim Tarihi: 18 Şubat 2017).
  • T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. (2016). “Türkiye Beslenme Rehberi 2015 (TÜBER)”. Ankara. Yayın No: 1031.
  • Vançelik S, Önal SG, Güraksini A, Beyhun E. (2007). “Üniversite öğrencilerinin beslenme bilgi ve alışkanlıkları ile ilişkili faktörler”. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 6 (4): 242-248.
  • Yoshimura E, Hatamoto Y, Yonekura S, Tanaka H. (2017). “Skipping breakfast reduces energy intake and physical activity in healthy women who are habitual breakfast eaters: A randomized crossover trial”. Physiology & Behavir, 10 (4): 89-94.
  • Hisam A, Mahmood UR, Mashhadi SF, Bilal A, Anam T. (2015). “Regular breakfast consumption associated with high intelligence quotient: Myth or Reality?”. Pakistan Journal of Medical Sciences, 31(5):1084-1088.
  • Majeed F. (2015). “Association of BMI with diet and physical activity of female medical students at the University of Dammam, Kingdom of Saudi Arabia”. Journal of Taibah University Medical Sciences, 10 (2): 188-196.
  • Vander Wal JS. (2012). “Night eating syndrome: A critical review of the literature”. Clinical Psychology Review, 32 (1): 49-59.
  • Runfola CD, Allison KC, Hardy KK, Lock J, Peebles R. (2014). “Prevalence and clinical significance of night eating syndrome in university students”. Journal of Adolescent Health, 55 (1): 41-48.
  • Fischer S, Meyer AH, Hermann E, Tuch A, Munsch S. (2012). “Night eating syndrome in young adults: Delineation from other eating disorders and clinical significance”. Psychiatry Research, 200 (2-3): 494-501.
  • Adami GF, Campostano A, Marinari GM, Ravera G, Scopinaro N. (2002). “Night Eating in Obesity: A Descriptive Study”. Nutrition, 18 (7/8): 587-589.
  • Saygın M, Kurtuluş Ö, Çalışkan S, Yağlı MA, Has M, Gonca T, Kurt Y. (2011). “Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları”. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi,18 (2): 43-47.
  • Breitenbach Z, Raposa B, Szabo Z, Polyak E, Szucs Z, Kubanyi J, Figler M. (2016). “Examination of Hungarian college student’s eating habits, physical activity and body composition”. European Journal of Integrative Medicine, http://dx.doi.org/10.1016/j.eujim.2016.11.007.
  • Ayaz A. (2008). “Tuz Tüketimi ve Sağlık”. T.C. Sağlık Bakanlığı. Ankara.
  • T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı. (2011). “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı”. Ankara.
  • T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. (2016). “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı 2017-2021”. Ankara.
  • Cunha M, Saboga-nunes L, Cunha B. (2017). “Education for health, dietary habits, nutritional status and indicators of metabolic risk”. Procedia - Social and Behavioral Sciences, 237 (1): 875 – 881.
  • Soyuer F, Ünalan D, Elmalı F. (2010). “Normal ağırlıklı ve obez üniversite öğrencilerinde fiziksel aktivite”. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 7 (2): 862-872.
Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 3, 17 - 24, 30.09.2017

Öz

Kaynakça

  • Hilger J, Loerbroks A, Diehl K. (2016). “Eating behaviour of university students in Germany: Dietary intake, barriers to healthy eating and changes in eating behaviour since the time of matriculation”. Appetite, doi: 10.1016/j.appet.2016.11.016.
  • World Health Organization. (2015). “Healthy Diet”. Erişim Adresi: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs394/en/ (Erişim Tarihi: 16 Şubat 2017).
  • Thornley L, Qigley R, Watts C, Conland C, Meikle R, Ball J. (2007). “Healthy eating: rapid evidence review of nutrition social marketing ınterventions to prevent obesity. Wellington”. Health Sponsorship Council.
  • El ansari W, Stock C, Mikolajczyk RT. (2012). “Relationships between food consumption and living arrangements among university students in four European countries – A cross-sectional study”. Nutritional Journal, 1: 1-7.
  • Wilson CK, Matthews JI, Seabrook JA, Dworatzek PDN. (2016). “Self-reported food skills of university students”. Appetite, doi: 10.1016/j.appet.2016.10.011.
  • So WY, Swearingin B, Robbins J, Lynch P, Ahmedna M. (2012). “Relationships between body mass index and social support, physical activity, and eating habits in African American university students”. Asian Nursing Research, 6 (4): 152-157.
  • Sharry PM, Timmins F. (2016). “An evaluation of the effectiveness of a dedicated health and well being course on nursing students’ health”. Nurse Education Today, 12 (9): 26-32.
  • Park DI, Choi-kwon S, Han K. (2015). “Health behaviors of Korean female nursing students in relation to obesity and osteoporosis”. Nursing Outlook, 64 (4): 504-511.
  • Klain-yobas P, He HG, Lau Y. (2015). “Physical fitness, health behaviouc and health among nursing students: A descriptive correlational study”. Nurse Education Today, http://dx.doi.org/10.1016/j.nedt.2015.06.014.
  • World Health Organization. (2017a). “Body mass index – BMI”. Erişim Adresi: http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/a-healthy-lifestyle/body-mass-index-bmi (Erişim Tarihi: 14 Şubat 2017).
  • Adam RW, Alison OB, Gunveen K, Sara C, Kathleen EL, Maree GT, Russell SJK, Lynn JR. (2015). “Micronutrient supplement use and diet quality in university students”. Nutrients, 7: 1094 – 1107.
  • Al-ganeem SG, Al-nefisah OS. (2016). “The prevalence of smoking among male students of Majmaah University, KSA”. Journal of Taibah University Medical Sciences, 11(2): 175-178.
  • Martinez C., Mendez C., Sanchez M., Martinez-Sanchez JM. (2017). “Attitudes of students of a health sciences university towards the extension of smoke-free policies at the university campuses of Barcelona (Spain)”. Gaceta Sanitaria, 32(2): 132-138.
  • World Health Organization. (2017b). “Physical Activity”. Erişim Adresi: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs385/en/ (Erişim Tarihi: 18 Şubat 2017).
  • T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. (2016). “Türkiye Beslenme Rehberi 2015 (TÜBER)”. Ankara. Yayın No: 1031.
  • Vançelik S, Önal SG, Güraksini A, Beyhun E. (2007). “Üniversite öğrencilerinin beslenme bilgi ve alışkanlıkları ile ilişkili faktörler”. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 6 (4): 242-248.
  • Yoshimura E, Hatamoto Y, Yonekura S, Tanaka H. (2017). “Skipping breakfast reduces energy intake and physical activity in healthy women who are habitual breakfast eaters: A randomized crossover trial”. Physiology & Behavir, 10 (4): 89-94.
  • Hisam A, Mahmood UR, Mashhadi SF, Bilal A, Anam T. (2015). “Regular breakfast consumption associated with high intelligence quotient: Myth or Reality?”. Pakistan Journal of Medical Sciences, 31(5):1084-1088.
  • Majeed F. (2015). “Association of BMI with diet and physical activity of female medical students at the University of Dammam, Kingdom of Saudi Arabia”. Journal of Taibah University Medical Sciences, 10 (2): 188-196.
  • Vander Wal JS. (2012). “Night eating syndrome: A critical review of the literature”. Clinical Psychology Review, 32 (1): 49-59.
  • Runfola CD, Allison KC, Hardy KK, Lock J, Peebles R. (2014). “Prevalence and clinical significance of night eating syndrome in university students”. Journal of Adolescent Health, 55 (1): 41-48.
  • Fischer S, Meyer AH, Hermann E, Tuch A, Munsch S. (2012). “Night eating syndrome in young adults: Delineation from other eating disorders and clinical significance”. Psychiatry Research, 200 (2-3): 494-501.
  • Adami GF, Campostano A, Marinari GM, Ravera G, Scopinaro N. (2002). “Night Eating in Obesity: A Descriptive Study”. Nutrition, 18 (7/8): 587-589.
  • Saygın M, Kurtuluş Ö, Çalışkan S, Yağlı MA, Has M, Gonca T, Kurt Y. (2011). “Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları”. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi,18 (2): 43-47.
  • Breitenbach Z, Raposa B, Szabo Z, Polyak E, Szucs Z, Kubanyi J, Figler M. (2016). “Examination of Hungarian college student’s eating habits, physical activity and body composition”. European Journal of Integrative Medicine, http://dx.doi.org/10.1016/j.eujim.2016.11.007.
  • Ayaz A. (2008). “Tuz Tüketimi ve Sağlık”. T.C. Sağlık Bakanlığı. Ankara.
  • T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı. (2011). “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı”. Ankara.
  • T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. (2016). “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı 2017-2021”. Ankara.
  • Cunha M, Saboga-nunes L, Cunha B. (2017). “Education for health, dietary habits, nutritional status and indicators of metabolic risk”. Procedia - Social and Behavioral Sciences, 237 (1): 875 – 881.
  • Soyuer F, Ünalan D, Elmalı F. (2010). “Normal ağırlıklı ve obez üniversite öğrencilerinde fiziksel aktivite”. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 7 (2): 862-872.
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hacı Ömer Yılmaz

Nurcan Yabancı Ayhan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yılmaz, H. Ö., & Ayhan, N. Y. (2017). Hemşirelik Öğrencilerinin Bazı Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(3), 17-24.
AMA Yılmaz HÖ, Ayhan NY. Hemşirelik Öğrencilerinin Bazı Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. Eylül 2017;6(3):17-24.
Chicago Yılmaz, Hacı Ömer, ve Nurcan Yabancı Ayhan. “Hemşirelik Öğrencilerinin Bazı Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6, sy. 3 (Eylül 2017): 17-24.
EndNote Yılmaz HÖ, Ayhan NY (01 Eylül 2017) Hemşirelik Öğrencilerinin Bazı Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6 3 17–24.
IEEE H. Ö. Yılmaz ve N. Y. Ayhan, “Hemşirelik Öğrencilerinin Bazı Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi”, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 6, sy. 3, ss. 17–24, 2017.
ISNAD Yılmaz, Hacı Ömer - Ayhan, Nurcan Yabancı. “Hemşirelik Öğrencilerinin Bazı Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6/3 (Eylül 2017), 17-24.
JAMA Yılmaz HÖ, Ayhan NY. Hemşirelik Öğrencilerinin Bazı Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017;6:17–24.
MLA Yılmaz, Hacı Ömer ve Nurcan Yabancı Ayhan. “Hemşirelik Öğrencilerinin Bazı Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 6, sy. 3, 2017, ss. 17-24.
Vancouver Yılmaz HÖ, Ayhan NY. Hemşirelik Öğrencilerinin Bazı Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017;6(3):17-24.