EN
TR
Hemşirelik Bölümü Kişilerarası İlişkiler ve Terapötik İletişim Dersi Öğretim Programının Değerlendirilmesi
Öz
Amaç: Araştırmayla İstanbul Gelişim Üniversitesi Hemşirelik Bölümü 2017-2018 Bahar dönemi “Kişilerarası İlişkiler ve Terapötik İletişim” lisans dersinde uygulanan öğrenen merkezli öğretim programı tasarımının öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Yöntem: Araştırma, betimsel araştırma kapsamındaki genel tarama modeliyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın veri toplama aracı, Kavgaoğlu ve Alcı tarafından geliştirilen “CIPP Program Değerlendirme Ölçeği”dir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2017-2018 Bahar döneminde İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik lisans programında Kişilerarası İlişkiler ve Terapötik İletişim dersine devam eden 52 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın veri analizi SPSS v25.0 programıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın istatistiksel çözümlemeleri betimsel analiz, güvenilirlik, farklılık ve korelasyon analizleri ile yapılmıştır. Çözümlemelerde non-parametrik teknikler olan “Mann Whitney U Testi”, “Kruskal Wallis Analizi”, “Spearman’s Rho Testi” kullanılmıştır. Modelin ara değişkenlerinin aracılık etkisini belirleyebilmek için “Hiyerarşik Regresyon Analizi” yapılmıştır.
Bulgular: Araştırmanın süreç ve çıktı değişkenleri arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0.05). Bağlam bağımsız değişkeninin, süreç ara değişkeni olarak çıktıyı istatistiki yönden etkilediği ve kısmi ara değişken etkisinin bulunduğu tespit edilmiştir (β=0.667 p=0.000<0.05). Bağlam-1 ve girdi düzeyleri ile cinsiyet arasında erkek öğrenciler lehine; Bağlam-1 düzeyi ile duygusal yardım beceri düzeyleri arasında duygusal yardım becerisinin orta düzey olduğunu ifade eden öğrenciler lehine anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p<0.05). Öğrencilerin CIPP boyutlarındaki düzeyleri ile alandaki eğitimleri, akademik başarı öz değerlendirme düzeyleri ve sosyal ilişki öz değerlendirme düzeyleri arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0.05).
Sonuç: Araştırma sonucunda öğrenen merkezli öğretimin, programın kişisel, sosyal ve iş sonuçlarına dönük çıktıları üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Süreçte uygulanan öğrenen merkezli öğretime ilişkin öğrenci görüşlerinin alandaki eğitim geçmişi, algılanan akademik ve sosyal yeterlilik değişkenlerine göre farklılaşmadan tüm boyutlarda yüksek olduğu, bununla birlikte cinsiyet ve duygusal yardım becerisine yönelik algı gibi bireysel farklılıkların öğrenme ortamının farklı yorumlanmasında etkili olduğu görülmüştür. Yüksekokul genelinde akademik başarı ve öğrenci memnuniyetinin artırılması için derslerin yetişkin öğrenme prensiplerini ve bireysel farklılıkları da dikkate alan öğrenen merkezli öğretim tasarımlarıyla planlanmasının ve terapötik iletişim derslerinin hemşirelik müfredatı içinde farklı öğretim kademelerinde genişleyerek tekrar eden spiral bir tasarımla verilmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Yükseköğretim Kurulu. Türkiye’de sağlık eğitimi ve sağlık insangücü durum raporu https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/insangucu.pdf. Yayımlanma tarihi Şubat 2014. Erişim tarihi 20 Ağustos 2018.
- Türkiye İstatistik Kurumu. Sağlık personeli başına düşen kişi sayısı. İstatistiksel tablolar ve dinamik sorgulama. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id= 1095. Yayımlanma tarihi Eylül 2017. Erişim tarihi 19 Temmuz 2018.
- Yılmaz Ç. Beyaz Kod’a 67 bin şiddet başvurusu. Milliyet Gazetesi. http://www.milliyet.com.tr/beyaz-kod-a-67-bin-siddet-basvurusu-gundem-2656624/. Yayımlanma tarihi 27 Nisan 2018. Erişim tarihi 19 Temmuz 2018.
- Türkiye Büyük Millet Meclisi. Sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan meclis araştırması komisyonu görüşme tutanakları. https://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/komisyon_tutanaklari.goruntule?pTutanakId=300. Yayımlanma tarihi Aralık 2012. Erişim tarihi 19 Temmuz 2018.
- Türkiye Büyük Millet Meclisi. Meclis araştırması komisyonu raporu. https://www.tbmm.gov.tr/arastirma_komisyonlari/saglik_calisanlari/docs/ss454.pdf. Yayımlanma tarihi Ocak 2013. Erişim tarihi 16 Ağustos 2018.
- Bostan S, Kılıç T, Çiftçi F. Sağlık Bakanlığı 184 SABİM hattına yapılan şikâyetlerin karşılaştırmalı analizi. Global Journal of Economics and Business Studies. 2014;3(5):32-40.
- Kayrakçı F, Özşaker E. Cerrahi hastalarının hemşirelik bakımından memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi. Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi. 2014;22(2):105-113.
- Özkan Z. 66 Soruda Sağlıkta İletişimin Gücü, İstanbul: Optimist; 2011.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Nisan 2019
Gönderilme Tarihi
28 Eylül 2018
Kabul Tarihi
16 Ocak 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Sayı: 7
APA
Kavgaoğlu, D., & Elkin, N. (2019). Hemşirelik Bölümü Kişilerarası İlişkiler ve Terapötik İletişim Dersi Öğretim Programının Değerlendirilmesi. Istanbul Gelisim University Journal of Health Sciences, 7, 670-696. https://doi.org/10.38079/igusabder.460647
AMA
1.Kavgaoğlu D, Elkin N. Hemşirelik Bölümü Kişilerarası İlişkiler ve Terapötik İletişim Dersi Öğretim Programının Değerlendirilmesi. IGUSABDER. 2019;(7):670-696. doi:10.38079/igusabder.460647
Chicago
Kavgaoğlu, Derya, ve Nurten Elkin. 2019. “Hemşirelik Bölümü Kişilerarası İlişkiler ve Terapötik İletişim Dersi Öğretim Programının Değerlendirilmesi”. Istanbul Gelisim University Journal of Health Sciences, sy 7: 670-96. https://doi.org/10.38079/igusabder.460647.
EndNote
Kavgaoğlu D, Elkin N (01 Nisan 2019) Hemşirelik Bölümü Kişilerarası İlişkiler ve Terapötik İletişim Dersi Öğretim Programının Değerlendirilmesi. Istanbul Gelisim University Journal of Health Sciences 7 670–696.
IEEE
[1]D. Kavgaoğlu ve N. Elkin, “Hemşirelik Bölümü Kişilerarası İlişkiler ve Terapötik İletişim Dersi Öğretim Programının Değerlendirilmesi”, IGUSABDER, sy 7, ss. 670–696, Nis. 2019, doi: 10.38079/igusabder.460647.
ISNAD
Kavgaoğlu, Derya - Elkin, Nurten. “Hemşirelik Bölümü Kişilerarası İlişkiler ve Terapötik İletişim Dersi Öğretim Programının Değerlendirilmesi”. Istanbul Gelisim University Journal of Health Sciences. 7 (01 Nisan 2019): 670-696. https://doi.org/10.38079/igusabder.460647.
JAMA
1.Kavgaoğlu D, Elkin N. Hemşirelik Bölümü Kişilerarası İlişkiler ve Terapötik İletişim Dersi Öğretim Programının Değerlendirilmesi. IGUSABDER. 2019;:670–696.
MLA
Kavgaoğlu, Derya, ve Nurten Elkin. “Hemşirelik Bölümü Kişilerarası İlişkiler ve Terapötik İletişim Dersi Öğretim Programının Değerlendirilmesi”. Istanbul Gelisim University Journal of Health Sciences, sy 7, Nisan 2019, ss. 670-96, doi:10.38079/igusabder.460647.
Vancouver
1.Derya Kavgaoğlu, Nurten Elkin. Hemşirelik Bölümü Kişilerarası İlişkiler ve Terapötik İletişim Dersi Öğretim Programının Değerlendirilmesi. IGUSABDER. 01 Nisan 2019;(7):670-96. doi:10.38079/igusabder.460647
Cited By
Hemşirelik Öğrencilerinin Terapötik İletişim Becerilerinin Belirlenmesi
Sakarya Üniversitesi Holistik Sağlık Dergisi
https://doi.org/10.54803/sauhsd.1127037Kuşakların Hemşirelikte Yönetim ve Eğitim Pratikleri Açısından İncelenmesi
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.38079/igusabder.601735Psychometric properties of the Turkish version of the therapeutic relationship assessment scale for nurses
Journal of Research in Nursing
https://doi.org/10.1177/17449871231213830Hemşirelik Eğitim Programlarında “Kara Kutu”nun Açılması: Logic Model Örneği
Avrasya Sağlık Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.53493/avrasyasbd.1371858Kendini Tanıma ve İletişim Yöntemleri Dersini Alan Hemşirelik Öğrencilerinde Terapötik İletişim Becerileri Gelişimi
KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.59244/ktokusbd.1559418