Bu
çalışmada, önemli bir ham madde olarak ülkemizde çok miktarda üretilen şeker
pancarı kullanılarak elde edilen şeker pancarı ekstraktının limonata ürününde
kullanılabilirliği araştırılmıştır. Üç farklı işlem (çiğ olarak, otoklavda
ısıtma, kaynatma) ile elde edilmiş şeker pancarı ekstraktı limonata örneklerine
%25 (hacimce) oranında katılmıştır. Farklı işlemler ile elde edilen şeker
pancarı ekstraktları ve rafine şeker kullanılarak elde edilen dört farklı
limonata örneğinin çeşitli duyusal özellikleri panel denemesi yapılarak
incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, analiz edilen duyusal özelliklerin
arasında istatistiki olarak fark olmadığını ortaya koymuştur. pH değerlerinde
de istatistiki olarak fark oluşmazken toplam asitlik değerlerinde sukroz
eklenmiş ve ısıl işlem görmüş ekstraktların kullanıdığı örneklerde toplam
asitlik değerlerinin çiğ ekstrakt kullanılan örneğe göre daha yüksek olduğu
görülmüştür.
In this
study, the use of sugar beet extracts obtained from sugar beet which is an
important raw material in Turkey, in lemonade has been investigated. The sugar
beet extracts obtained by three different processes (raw, autoclaved, boiled)
were added to the lemonade samples at a rate of 25% (by volume). Various
sensory properties of four different lemonade samples obtained by using sugar
beet extracts and refined sugar were investigated by sensory panel testing. The
results showed that there was no statistically significant difference between
the sensory properties. While there was no statistically significant difference
in pH values, total acidity values were found to be higher in sucrose added
and heat treated samples than raw extract added sample.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Mart 2019 |
Gönderilme Tarihi | 8 Kasım 2018 |
Kabul Tarihi | 7 Şubat 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.