Year 2018, Volume , Issue , Pages 394 - 399 2018-12-31

Durgun Su Kültüründe Kırmızı Kıvırcık Marul Yetiştiriciliğinde Üç Farklı Şekilde Verilen Gübrelemenin Verim ve Kalite Parametrelerinin Araştırılması
The Effect of Fertilization on the Yield and Quality of Three Different Lettuce Grown in Floating Culture

Esra OKUDUR [1]

38 232

Bu çalışmada, durgun su kültüründe yetiştirilen kırmızı kıvırcık marul (Carmesi çeşidi)’un üç farklı zamanlarda verilen gübrenin verim ve kalite parametreleri araştırılmıştır. 1. uygulama 20 Şubat 2018’de Hoagland besin solüsyonunda bulunan tüm elementler bir defada verilmesiyle hazırlanmıştır. 2. uygulama, Hoagland besin solüsyonunda bulunan tüm elementlerin 1/2 miktarı 20 Şubat 2018’de, kalan 1/2’side 19 Mart 2018’de verilmiştir.  3. uygulama ise Hoagland besin solüsyonunda bulunan tüm elementlerin 1/3 miktarı 20 Şubat 2018’de, 1/3 miktarı 19 Mart 2018’de kalan 1/3 miktarı da 2 Nisan 2018’de verilmiştir. Araştırma 20 Şubat 2018- 10 Nisan 2018 tarihleri arasında yürütülmüştür. Çalışmada fideler plastik serada 200 litre hacimli sert plastik teknelerde tesadüf parseller deneme deseninde 4 tekerrürlü ve her tekerrürde 12 adet bitki olacak şekilde yetiştirilmiştir. İstatistik analizler, SPSS paket programında gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda; bitki köksüz boyu, bitki kök uzunluğu, bitki eni, bitki köksüz ağırlığı, bitki kök ağırlığı, toplam yaprak sayısı, yaprak eni ve boyu, bitki gövde çapı, ağırlığı ve boyu, kuru ağırlıklar (yaprak, gövde, kök), bitki yaprak renk analizi (L, a, b, kroma ve hue değerleri), bitki kor değeri, klorofil miktarı ve parsele verim gibi verim ve kalite parametreleri belirlenmiştir. Carmesi marul çeşidi çalışma sonucunda parsele verim 1.uygulamada 2421,32 gm-2 3.uygulamada 2530,72 gm-2 2. uygulamada 2804,54 gm-2 elde edilmiştir.

In this study, the yield and quality parameters of the fertilizer given in three different times of Carmesi variety of red curly lettuce plant grown in stagnant water culture were investigated. Hoagland nutrient solution was used in the study of all plant nutrient elements given one, two and three times were studied on lettuce. The experiment was conducted between 20 February 2018 and 10 April 2018. In the study, the seedlings were grown in a plastic pot with a volume of 200 liters of hard plastic boats in random patch test design with 4 replications and 12 plants per replicate. Statistical analyzes were performed in the SPSS package program (version17). In the results of study; plant rootless length, plant root length, plant width, plant rootless weight, plant root weight, , total leaf number, leaf width and height, plant stem diameter, weight and height, dry weight (leaf, stem, root), plant leaf color analysis, (L, a, b, chroma and hue values), plant core value, chlorophyll amount and plots yield were determined. The plots yield of the Carmesi lettuce variety is 2421,32 gm-2 in application 1. 2530,72 gm-2 in 3. application and 2804,54 gm-2 in 2. application. It is recommended that all plant nutrients necessary for the plant to be grown in the floating culture are given in more than one time.

  • Dkhar, Mendon Juban, And Vijay Bahadur. "Effect Of Different Nutrient Formulations on Growth, Yield and Quality of Lettuce (Lactuca Sativa) cv. Lollo Rosso in a Hydroponic System." The Allahabad Farmer 73.1 (2017).
  • Domingues, D. S., Takahashi, H. W., Camara, C. A., & Nixdorf, S. L. 2012. Automated system developed to control pH and concentration of nutrient solution evaluated in hydroponic lettuce production. Computers and electronics in agriculture, 84, 53-61.
  • Mulabagal, V., Ngouajio, M., Nair, A., Zhang, Y., Gottumukkala, A. L., Nair, M. G. 2010. In vitro evaluation of red and green lettuce (Lactuca sativa) for functional food properties. Food chemistry, 118(2), 300-306.
  • Polatcı, H., ve Tarhan, S., 2009 "Farklı kurutma yöntemlerinin reyhan (Ocimum Basilicum) bitkisinin kuruma süresine ve kalitesine etkisi." Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2009.1.
Primary Language tr
Subjects Agricultural, Engineering
Journal Section Research
Authors

Author: Esra OKUDUR (Primary Author)
Institution: BATMAN ÜNİVERSİTESİ
Country: Turkey


Bibtex @research article { sduzfd451654, journal = {SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1304-9984}, address = {Süleyman Demirel University}, year = {2018}, volume = {}, pages = {394 - 399}, doi = {}, title = {Durgun Su Kültüründe Kırmızı Kıvırcık Marul Yetiştiriciliğinde Üç Farklı Şekilde Verilen Gübrelemenin Verim ve Kalite Parametrelerinin Araştırılması}, key = {cite}, author = {OKUDUR, Esra} }
APA OKUDUR, E . (2018). Durgun Su Kültüründe Kırmızı Kıvırcık Marul Yetiştiriciliğinde Üç Farklı Şekilde Verilen Gübrelemenin Verim ve Kalite Parametrelerinin Araştırılması. SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, (), 394-399. Retrieved from http://dergipark.org.tr/sduzfd/issue/40528/451654
MLA OKUDUR, E . "Durgun Su Kültüründe Kırmızı Kıvırcık Marul Yetiştiriciliğinde Üç Farklı Şekilde Verilen Gübrelemenin Verim ve Kalite Parametrelerinin Araştırılması". SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi (2018): 394-399 <http://dergipark.org.tr/sduzfd/issue/40528/451654>
Chicago OKUDUR, E . "Durgun Su Kültüründe Kırmızı Kıvırcık Marul Yetiştiriciliğinde Üç Farklı Şekilde Verilen Gübrelemenin Verim ve Kalite Parametrelerinin Araştırılması". SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi (2018): 394-399
RIS TY - JOUR T1 - Durgun Su Kültüründe Kırmızı Kıvırcık Marul Yetiştiriciliğinde Üç Farklı Şekilde Verilen Gübrelemenin Verim ve Kalite Parametrelerinin Araştırılması AU - Esra OKUDUR Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - DO - T2 - SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 394 EP - 399 VL - IS - SN - 1304-9984- M3 - UR - Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi Durgun Su Kültüründe Kırmızı Kıvırcık Marul Yetiştiriciliğinde Üç Farklı Şekilde Verilen Gübrelemenin Verim ve Kalite Parametrelerinin Araştırılması %A Esra OKUDUR %T Durgun Su Kültüründe Kırmızı Kıvırcık Marul Yetiştiriciliğinde Üç Farklı Şekilde Verilen Gübrelemenin Verim ve Kalite Parametrelerinin Araştırılması %D 2018 %J SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1304-9984- %V %N %R %U
ISNAD OKUDUR, Esra . "Durgun Su Kültüründe Kırmızı Kıvırcık Marul Yetiştiriciliğinde Üç Farklı Şekilde Verilen Gübrelemenin Verim ve Kalite Parametrelerinin Araştırılması". SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi / (December 2019): 394-399.