Amaç: Araştırma ortopedi
ameliyatlarında perioperatif dönemde hipotermi insidansı ile demografik
özellikler, ameliyat türü, anestezi türü, ameliyat süresi ve ameliyathane
sıcaklığı gibi hipotermiyi etkileyen etmenleri belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel türdeki bu araştırmaya Türkiye'nin Batı
bölgesindeki bir üniversite hastanesinde ortopedik
ameliyat yapılan ve ameliyat süresi 60 dakikadan uzun olan 116 hasta
alınmıştır. Hastaların ameliyat sırasında ve derlenme ünitesinde 20 dakika
aralar ile vücut sıcaklığı, vital bulguları ve ortam sıcaklığı ölçülerek kayıt
edilmiştir. 36oC'nin altındaki vücut sıcaklıkları hipotermi olarak
kabul edilmiştir.
Bulgular: Hastaların %31.9’una
endoprotez ameliyatı yapılmış ve %35.3’üne genel anestezi uygulanmıştır.
Ameliyatın 60. dakikasında %69.8 oranında hipotermi görülmüştür. Araştırma
sonucunda ortopedi ameliyatlarında hastaların vücut sıcaklıklarında ilk bir saatte 0.66 oC, ameliyat sonunda 1.54 oC’lik
bir düşme saptanmıştır. İntraoperatif 0. dakika ile 60. dakikalardaki ölçüm
değerleri arasındaki değişim karşılaştırıldığında vücut sıcaklığı, nabız, sistolik ve diyastolik kan basıncı değerleri arasında
istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. 60.
dakikada bu ölçüm değerlerinde 0. dakikaya göre düşme belirlenmiştir.
Sonuç: İstenmeyen
hipotermi ortopedi hastalarında sık olarak görülmektedir. Hipoterminin
önlenmesi amacı ile ameliyat sırasında vücut sıcaklığı takiplerinin sık
yapılması ve hastaların ısıtılmasının rutin bir uygulama olarak kullanılması
önerilmektedir.
Purpose: The purpose of this research is to determine the incidence with causing factors such as demographic characteristics, type of surgery, type of anesthesia, operation time and operating room temperature of hypothermia during perioperative period of orthopedic surgery.
Material and Methods:This research was planned to be defining cross-sectional, which included 116 patients that were operated by orthopedic surgery lasting longer than 60 minutes in a university hospital in western Turkey. During operation and post-op recovery, each patient‘s body temperature, vitals and room temperature was measured every 20 minutes. Patients with body temperature lower than 36oC were categorized as hypothermia.
Results: 31.9% of patients underwent replacement surgery and 35.3% had general anesthesia. 69.8% of the patients were in hypothermia during the 60th minute of the operation.This research has found that during orthopedic surgery, patients’ body temperatures dropped 0.66 oC during the first hour of the operation and 1.54oC at the end of operation.When intraoperative 0-60th minutes measurements were compared, body temperature, pulse, systolic and diastolic blood pressure values were found to be statistically significant. It was found that 60th minute measurements were significantly lower than 0th minute measurements.
Conclusion:Inadvertent hypothermia is seen frequently in orthopedic patients.It is recommended that frequent body temperature monitoring and warming patients should be routinely practiced during orthopedic surgery.
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2016 |
Kabul Tarihi | 10 Mayıs 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 41 Sayı: 4 |