Bu çalışmada, organik bir gübre olan vermikompostun fosfor elementinin
alınabilir forma geçmesi üzerine etkisi araştırılmıştır. Daha önce yurtdışında
ve ülkemizde yapılan çalışmalar göz önüne alındığında, vermikompostun bitkinin
verimlilik parametreleri üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Ancak
vermikompost ile birlikte kullanımından dolayı elementlerin alınabilir forma
geçmedeki etkisi konusunda çok az çalışma bulunmaktadır. Araştırmada; organik
gübre olarak vermikompost (1000 kg da-1),
yetiştirme ortamı olarak perlit, bitki olarak da marul (Lactuca sativa L.) bitkisi kullanılmıştır. Fosfor uygulaması (0, 5, 10, 15 ve 20 kg P2O5
da-1) için triplesüper fosfat gübresi kullanılmıştır.
Elde edilecek olan sonuçlara
göre kimyasal gübrelerin kullanımının sınırlandırılması ve toprak
verimliliğinin sürdürülebilir olması amaçlanmıştır. Çalışma ile fosfor
elementinin alınabilirliğini vermikompostun nasıl etkilendiğinin belirlenmesi
hedeflenmiştir. Ayrıca verim ve verim parametreleri de incelenmiştir. Sonuç
olarak; bitkideki fosfor miktarının, yeşil olarak tüketilmesi durumunda alınan
fosfor miktarının ve marul bitkisi verimi oluştururken ortamdan en fazla
sömürülen fosfor miktarının uygulanan 10 kg P2O5 da-1 miktarına
kadar arttığı bu dozdan sonra azaldığı saptanmıştır.
In this study, the effect of vermicompost, an organic fertilizer, on the
conversion of phosphorus element to the available form was investigated. It has
been determined that vermicompost has an effect on the productivity parameters
when some studies done abroad and in our country are taken into consideration.
However, due to the use of vermicompost there is very little work on the effect
of elements on the viability and the effect of plant nutrient uptake. In the study, vermicompost (1000
kg da-1) as manure,
perlite as medium and lettuce (Lactuca sativa L.) plant as plant were used. Triplesuper phosphate was used as phosphorus
source (0, 5, 10, 15 and 20 kg P2O5 da-1). According to the results
obtained, it is aimed that chemical fertilizers should be used excessively,
production inputs should be reduced, the use of chemical fertilizers should be
limited, and soil fertility should be sustainable. In this study, we aim to
determine the effect of the phosphorus element uptake. In addition, yield and
yield characteristics are examined. As a result, it was found that the amount
of phosphorus in the plant, amount of phosphorus in green consumed plant, the
amount of phosphorus uptake from the medium, yield, up to 10 kg P2O5
da-1 increased
up applied was reduced after this dose.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 24 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 32 Sayı: 3 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.