Arıcılık, çevre
koşulları ile iç içe yapılan bir üretim faaliyetidir. Son yıllarda koloni
kayıplarının ardından çalışılan bir konu da bal arılarında bağırsak
mikroflorasıdır. Bağırsak mikroflorasının; metabolizma, bağışıklık fonksiyonu,
büyüme-gelişmede rol oynadığı ve özellikle arı sağlığının korumasına etkili
olduğu anlaşılmıştır. Bal arılarında ki bağırsak yapısına; parazit ve
patojenlerle mücadelede kullanılan kimyasallar maddeler, mevsim, flora, besin
kaynakları, bireyin yaşı veya kovan içi görevi ve birçok diğer faktör etki
edebilmektedir. Bu çalışmada, son dönemlerde dünyada yapılmış olan bal arıların
bağırsak yapısı ve bu yapıyı etkileyen çalışmalar derlenmiştir. Bal arısı
bağırsak yapısını ve mikrobiyotasını etkileyen faktörlerin yetiştiricilik
uygulamaları üzerindeki etkileri dikkat çekilerek açıklanmaya çalışılmıştır.
Beekeeping is a
production activity that is related with environmental conditions. Another
topic that has been studied following colony losses in recent years is
intestinal microflora in honey bees. Intestinal microflora has an important
role in metabolism, immune function, growth-development and especially bee
health protection. The intestinal structure of honey bees can be affected by
chemicals used against both parasites and pathogens, seasons, flora, nutrient
sources, the age of the individual or hive task and many other factors. In this
study, the literature evaluating intestinal structure of honey bees and factors
affecting this structure is reviewed. The effects of the factors affecting the
bee intestinal structure and microbiota on the cultivation practices were tried
to be explained.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 11 Sayı: 1 |