Araştırma Makalesi

Çin Devlet Televizyonunda Türk İnkilâbının Temsili: “Kemal İhtilâli” Belgeseli Örneği

Cilt: 34 Sayı: 97 9 Mayıs 2018
PDF İndir
EN TR

Çin Devlet Televizyonunda Türk İnkilâbının Temsili: “Kemal İhtilâli” Belgeseli Örneği

Öz

    Mustafa Kemal Atatürk’ün istiklâl çabaları ve devrimleri Çin Halk Cumhuriyeti devlet televizyonu olan CCTV’nin hazırladığı “Dünya Tarihi” programının 82. bölümünde bir belgesel ile anlatılmıştır. “Kemal İhtilâli” adı verilen bu belgesel yarım saat sürmektedir. Belgeselde Atatürk’ün yıkılan bir imparatorluktan modern bir ulus devlet oluşturma çabaları bu sistemin gözünden işlenmektedir. Bu makalede CCTV’nin hazırladığı “Kemal İhtilâli” belgeseli Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti’nin dünyadaki etkisi, yansıma ve algılanışı açısından değerlendirilmiştir. Belgeselde kullanılan görüntüler ve dil bu kapsamda ele alınmış ve bu etki ve algılanış biçimleri çözümlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla araştırmada nitel içerik analizi kullanılmıştır. Çin Halkının bilinçlendirilmesi için yapılan bu belgeselde hâlihazırdaki rejimin sağlamlaştırılması amaçlanmıştır. “Kemal İhtilali” belgeselinde amaçla; bağımsızlık, halk hareketi, emperyalizme karşı kurtuluş mücadelesi ve Mustafa Kemal Atatürk’ün liderlik anlayışı ile çabaları işlenmiştir. Bu kurtuluş mücadelesi bir başkaldırı olarak nitelendirilmiş ve modern bir ulusun başlangıcı olarak verilmiştir. Belgeselde başkaldırıya liderlik eden Mustafa Kemal Atatürk, büyük bir lider olarak gösterilmiş ve Çin liderleri gibi anlatılarak yüceleştirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Attrep, Abe “A State of Wretchedness and Impotence’: A British View of Istanbul and Turkey, 1919”, International Journal of Middle East Studies, Vol. 9, No. 1 (Jan., 1978), Chong Cing Eğitim Enstitüsü Tarih Fakültesi, Londra 1978.
  2. Aydoğan, Erdal, Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi II, Atatürk Üniversitesi AOF, Ünite 10, Erzurum, 2010.
  3. Budak, Leyla ve İlker, Erdoğan, “1990 Sonrası Çin Halk Cumhuriyeti’nde Kitle İletişim Sistemi ve Temel Sorunlar”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Yıl:5 S 9, Bahar 2006/1 s.109-123, http://www.ticaret.edu.tr/uploads/yayin/dergis09.htm, Erişim Tarihi: 03.3.2017.
  4. Erdoğan, İrfan, Pozitivist Metodoloji ve Ötesi, Erk, Ankara, 2012.
  5. İnan, Afet, Mustafa Kemal Atatürk’ün Karlsbag Hatıraları, Yeni Gün Haber Ajansı, İstanbul 1999.
  6. Karal, Enver Ziya, Atatürk’ten Düşünceler, ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık, Ankara 1998.
  7. Kemal’s Revolution, CCTV, https://www.youtube.com/watch?v=zo6lVZwL33U., Erişim Tarihi: 22.10.2016.
  8. Laclau, Ernesto, Popülist Akıl Üzerine, çev.: Nur Betül Çelik, Epos, İstanbul, 2013.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

9 Mayıs 2018

Gönderilme Tarihi

5 Kasım 2016

Kabul Tarihi

10 Ağustos 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 34 Sayı: 97

Kaynak Göster

APA
Çelik, H., & Nasir, Ş. (2018). Çin Devlet Televizyonunda Türk İnkilâbının Temsili: “Kemal İhtilâli” Belgeseli Örneği. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, 34(97), 179-198. https://izlik.org/JA59CC69AY
AMA
1.Çelik H, Nasir Ş. Çin Devlet Televizyonunda Türk İnkilâbının Temsili: “Kemal İhtilâli” Belgeseli Örneği. ATAM Dergisi. 2018;34(97):179-198. https://izlik.org/JA59CC69AY
Chicago
Çelik, Hüseyin, ve Şevket Nasir. 2018. “Çin Devlet Televizyonunda Türk İnkilâbının Temsili: ‘Kemal İhtilâli’ Belgeseli Örneği”. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi 34 (97): 179-98. https://izlik.org/JA59CC69AY.
EndNote
Çelik H, Nasir Ş (01 Mayıs 2018) Çin Devlet Televizyonunda Türk İnkilâbının Temsili: “Kemal İhtilâli” Belgeseli Örneği. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi 34 97 179–198.
IEEE
[1]H. Çelik ve Ş. Nasir, “Çin Devlet Televizyonunda Türk İnkilâbının Temsili: ‘Kemal İhtilâli’ Belgeseli Örneği”, ATAM Dergisi, c. 34, sy 97, ss. 179–198, May. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59CC69AY
ISNAD
Çelik, Hüseyin - Nasir, Şevket. “Çin Devlet Televizyonunda Türk İnkilâbının Temsili: ‘Kemal İhtilâli’ Belgeseli Örneği”. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi 34/97 (01 Mayıs 2018): 179-198. https://izlik.org/JA59CC69AY.
JAMA
1.Çelik H, Nasir Ş. Çin Devlet Televizyonunda Türk İnkilâbının Temsili: “Kemal İhtilâli” Belgeseli Örneği. ATAM Dergisi. 2018;34:179–198.
MLA
Çelik, Hüseyin, ve Şevket Nasir. “Çin Devlet Televizyonunda Türk İnkilâbının Temsili: ‘Kemal İhtilâli’ Belgeseli Örneği”. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, c. 34, sy 97, Mayıs 2018, ss. 179-98, https://izlik.org/JA59CC69AY.
Vancouver
1.Hüseyin Çelik, Şevket Nasir. Çin Devlet Televizyonunda Türk İnkilâbının Temsili: “Kemal İhtilâli” Belgeseli Örneği. ATAM Dergisi [Internet]. 01 Mayıs 2018;34(97):179-98. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59CC69AY