Makbule Atadan’ın Mustafa Kemal Atatürk’ün Mirasına Yaklaşımı
Öz
Atatürk 11 Haziran 1937’de çiftliklerini Hazineye, 5 Eylül 1938 tarihli vasiyetiyle para, hisse senetleri, Çankaya’daki menkul ve gayrimenkullerini belli şartlar altında Cumhuriyet Halk Partisine bağışladı.
Atatürk, kendisine hediye edilen evlerden Bursa’daki köşkünü Şubat 1938’de Bursa Belediyesine bağışladığını açıklamıştı. Hastalığı sırasında İstanbul’da vasiyetini yazarken, diğer evlerini de Ankara’ya döndüğünde bağışlamaya karar vermişti. Ancak Ankara’ya dönemedi.
Atatürk’ün vefatı sonrasında Bursa’daki de dâhil olmak üzere bütün evleri Makbule (Boysan) Atadan’a kaldı. Oysa Atatürk mal varlığını Makbule Hanım’a bırakmadan bağışlamayı istemiş, bu amaçla 1933’te özel bir kanun hazırlanmıştı.
Makbule Atadan Atatürk’ün bilinen vasiyetinin gerçek olmadığını, bu vasiyete inanmadığını açıklamıştır. Vasiyete inanmama nedeni, kendisine daha fazla şeyin bırakılacağı yönündeki beklentisiydi. Bununla birlikte, Atatürk’ün çiftliklerini Hazineye bağışlamasını kendisi de istemiştir.
Makbule Atadan, Atatürk’ten kendisine kalanlarla ve vasiyetle bağlanan aylık 1.000 lira ile geçinemedi. Sağlığının da bozulması sonrasında, kendisinin talebi üzerine, Atatürk’ün vatana yaptığı hizmetlerden dolayı 1948 yılında Makbule Atadan’a devlet tarafından 1.000 lira maaş bağlandı.
18 Ocak 1956’da vefat ettiğinde, bütün devlet erkânının katılımıyla Atatürk’ün kız kardeşine resmi bir cenaze töreni düzenlendi. Makbule Atadan vefat ettiğinde geride değerli bir miras
bırakmamıştı.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Arşiv:
- T.C. Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi (BCA):
- BCA, F.K:30.10, K:2, D:12, S:5.
- BCA, F.K:30.10, K:198, D:355, S:17, S.N:3.
- BCA, F.K:490.01, K:1598, D:523, S:3, S.N:2, 3, 4, 6, 87, 88, 128.
- Erzurum Tapu Zabıt Defterleri:
- C:44, S:63, S.N:4.
- C:97, S:125, S.N:12.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Gültekin Kamil Birlik
*
Bu kişi benim
Yayımlanma Tarihi
5 Temmuz 2015
Gönderilme Tarihi
1 Şubat 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Cilt: 31 Sayı: 92