Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kemalism is One of Our Cultural Elements

Yıl 1990, Cilt: 6 Sayı: 18, 459 - 472, 01.07.1990

Öz

At the time when the meaning and field of culture was explored, the relations and boundaries between civilization were tried to be determined and yet it remained uncertain as a concept, Atatürk adopted the culture in the broadest sense accepted today and made his evaluations about the culture according to this understanding. "It is difficult and unnecessary to distinguish culture from civilization," said Atatürk, "a. in state life, b. in the life of ideas, c. as the sum of things that can be done in economic life ”. According to the understanding that is largely united today, culture is considered as all of the developments and accumulations that have been found outside our biological activities and instincts and have been passed down from generation to generation. Undoubtedly, the reflection of our biological activities and instincts to life and their application patterns are also seen in different ways in different cultures. It is the biological activity and instinct that are involved in this cultural assessment.

Kaynakça

  • İlhan, S. (1990). Atatürkçülük Kültür Unsurlarımızdan Birisidir. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, 6(18), 459-472.

Atatürkçülük Kültür Unsurlarımızdan Birisidir

Yıl 1990, Cilt: 6 Sayı: 18, 459 - 472, 01.07.1990

Öz

Kültürün anlam ve alanının araştırıldığı, uygarlıkla arasındaki ilişkilerin ve sınırların belirlenmeye çalışıldığı ve henüz bir kavram olarak belirsizliğini koruduğu tarihlerde, Atatürk, kültürü bugün de kabul edilen en geniş anlamıyla benimsemiş ve kültürle ilgili değerlendirmelerini bu anlayışa göre yapmıştır. “Kültürü uygarlıktan ayırmak güçtür ve gereksizdir” diyen Atatürk, kültürü “a. devlet hayatında, b. fikir hayatında, c. ekonomik hayatta yapılabilen şeylerin toplamı” olarak görür.
Günümüzde üzerinde büyük ölçüde birleşilen anlayışa göre kültür, biyolojik faaliyetlerimizin ve içgüdülerimizin dışında bulunup kuşaktan kuşağa intikal eden gelişme ve birikimlerin tümü olarak değerlendirilmektedir. Şüphesiz biyolojik faaliyetlerimizin ve içgüdülerimizin hayata yansıması ve uygulama şekilleri de farklı kültürlerde değişik şekillerde görülür. Kültürle ilgili bu değerlendirmede söz konusu olan biyolojik faaliyetin ve içgüdünün kendisidir.

Kaynakça

  • İlhan, S. (1990). Atatürkçülük Kültür Unsurlarımızdan Birisidir. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, 6(18), 459-472.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Suat İlhan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 1990
Yayımlandığı Sayı Yıl 1990 Cilt: 6 Sayı: 18

Kaynak Göster

Chicago İlhan, Suat. “Atatürkçülük Kültür Unsurlarımızdan Birisidir”. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi 6, sy. 18 (Temmuz 1990): 459-72.