Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Celâl Bayar’ın Batı Anadolu’dakı Faaliyetlerine İlişkin Bir Raporu

Yıl 1991, Cilt: 7 Sayı: 20, 347 - 365, 01.03.1991

Öz

1908’de îttihat ve Terakki Cemiyeti Bursa şubesinde göreve başlayan
Celâl Bayar, daha sonra bu Cemiyetin Bursa ve İzmir şubeleri genel sekreterliğini yaptı. İzmir’de “Halka Doğru” adıyla bir demek kurarak, aynı
adlı dergide Turgut Alp mahlasıyla iktisat yazılan yayınladı. Mondros Mütarekesinin imzalanışı sonrası İzmir Müdafaa-i Hukuk-ı Osmanî Cemiyetine katıldı. Halkı, olası İzmir işgaline karşı örgütleme faaliyetlerinde Mahmut Celal Bey, İstanbul Hükümeti’nin kendisini tevkif girişimi üzerine İzmir’den kaçarak, Aydın civarında Demirci Mehmet Efe ilebuluştu ve Galip Hoca takma adıyla çalışmaya başladı. İşgalden sonra çalışmalarına devam ederek, Akhisar Millî Cephesi Alay Komutanlığı yaptı.
1919 sonunda yapılan seçimlerle Saruhan Mebusu olarak Meclis-i Mebusan’a katıldı1. Mart 1920’de saray politikasını eleştiren ve işgalcileri yeren bir konuşması üzerine hakkında tutuklama karan çıktı. Bir süre İstanbul’da saklandı ve Karakol Cemiyeti üyelerince Anadolu’ya kaçırıldı. Anadolu’ya geçen Bayar, Millet Meclisi’ne Bursa milletvekili olarak girdi.

Kaynakça

  • Çukurova, Bülent, “Celâl Bayar’ın Batı Anadolu’daki Faaliyetlerine İlişkin Bir Raporu”, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, C VII, S 20, Ankara-Kasım 1921, s.347-365.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Bülent Çukurova Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 1991
Yayımlandığı Sayı Yıl 1991 Cilt: 7 Sayı: 20

Kaynak Göster

Chicago Çukurova, Bülent. “Celâl Bayar’ın Batı Anadolu’dakı Faaliyetlerine İlişkin Bir Raporu”. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi 7, sy. 20 (Mart 1991): 347-65.