BibTex RIS Kaynak Göster

Basında yayınlanan beslenme haberlerinin değerlendirilmesi

Yıl 2010, Sayı: 19, 26 - 39, 01.07.2010

Öz

Sağlıklı yaşam tutkusunun yaygınlaşmasında, bilgiye ulaşmanın kolaylaşması ve bilgi üretenlerin bilgiyi paylaşmaya başlaması, bilgi kirlenmesi ne sebep olmaya başlamıştır. İnsanlar hastalıkları ile ilgili istedikleri tüm bilgilere internet üzerinden ulaşabilmektedirler. Ayrıca; dergi ve gazetelerde de sağlık haberlerinin sayısı artmıştır. Ciddi bilimsel dergilerin tümü, yayınladıkları araştırma, makale veya görüşlerin özetlerini internetten servis eder hale gelmiştir. İçinde bulunduğumuz çağın kitle iletişim çağı olarak adlandırıldığı kabul edilecek olursa, kitle iletişim araçlarının insanlar üzerindeki etkinliği ve kişilerin bilgi kazanmasındaki önemi yadsınamamaktadır. Ülkemizde yapılan araştırmalarda, cinsellikten bulaşıcı hastalıklara kadar pek çok konuda başlıca bilgi kaynağının kitle iletişim araçları olduğu görülmektedir. Kitle iletişim araçlarının, sağlığın yanı sıra beslenmeyi de ilgilendiren bilgilendirme süreci ile yakından ilişkisi vardır. Diğer kitle iletişim araçlarına oranla gazeteler, özel baskı ve bölümlerle hergün okura hitap ettikleri için daha avantajlı ve tercih edilir olabilmektedirler. Gazetelerde verilen haberlerin, örneğin beslenme ilgili haberlerin, verildiği şekilde birey tarafından yorumlanmaksızın, geçerli bilgi olarak algılanması olasılığı bulunmaktadır. Ancak bir konu hakkında tutum geliştirmede haberin birinci kaynağı yanında aktaran kişinin uzmanlık etkisinin de önemli yer tutacağı sanılmaktadır. Yazılı basının zaman zaman uzmanlara yeterince danışmadan konuları abartarak verdiği, buna bağlı olarak toplumda korku uyandırdığı, hatta insanların sağlığı ile oynayabildiği de bilinmektedir. Araştırmada, niceliksel verilerle medyanın sağlık ve diyet haberleriyle kamuoyu üzerinde yarattığı etki ortaya konulmaktadır

Kaynakça

  • Demir, M., (2008). Yazılı Basında Yayınlanan Sağlık Haberlerinin Kamuoyuna Etkisi, Doktora tezi,
  • Danışman: Yrd.Doç.Dr.A.Oğuzhan Kavaklı, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

The evaluation of the published nutrition news in the press

Yıl 2010, Sayı: 19, 26 - 39, 01.07.2010

Öz

Passion of healthy living, becoming easier to access to information and starting to share knowledge by its producers cause pollution of knowledge. People can reach to the informations about their health by the internet. Also, in magazines and newspapers have increased the number of health news. All of serious scientific journals service their published research articles or summaries of opinions from the internet. If we say “we are in the era of mass communication age”, effectiveness and its importance of getting knowledge of mass media on people can not be denied. According to the studies in our country, the mass media are used by people as a source of information about many health problems like sexuality or the infectious diseases. Mass media has close relationship with process of information about health as well as nutrition. Compared to other mass media, as newspapers bespeak everyday to their readers with a speacial edition and parts, they can be more advantageous to be preferable. The stories in the newspapers like news about nutrition, readers may take the information from the newspaper as given without individual comment. But, its an important both the first source of news and affected person’s expertise to develope an attitute about a subject. Also, press sometimes give an information without expert’s sight by exaggerating and it cause the fear in community or even allowed to play with people’s health. Our study shows, the effectiveness of media on people with health and diet news by quantitative data

Kaynakça

  • Demir, M., (2008). Yazılı Basında Yayınlanan Sağlık Haberlerinin Kamuoyuna Etkisi, Doktora tezi,
  • Danışman: Yrd.Doç.Dr.A.Oğuzhan Kavaklı, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Müge Demir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Sayı: 19

Kaynak Göster

APA Demir, M. (2010). Basında yayınlanan beslenme haberlerinin değerlendirilmesi. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi(19), 26-39.


All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png