Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Gıda kaynaklı viruslar

Yıl 2017, Sayı: 46, 61 - 84, 01.06.2017

Öz

Gıda kaynaklı enterik viruslar, özellikle çocuklar, yaşlılar ve
immünitesi zayıflanmış olan bireylerde ishal, gastroenterit ve
bazen de şiddetli akut hastalıklara ve hatta ölüme neden olabilen
dünya çapında başlıca sağlık risklerinden biri sayılmaktadırlar.
Noroviruslar gıda kaynaklı gastroenterit salgınlarında başlıca grup
olarak tanınmakta, ancak insan ve hayvandan elde edilen diğer bazı
viruslar da gıda vasıtasıyla aktarılabilmektedir. Son zamanlarda gıda
kaynaklı hastalıklarda virusların artan önemine dayanılarak, gelecek
yıllarda gıda virolojisi alanının çabuk gelişmesi beklenilmektedir.
Bu makalede bazı önemli gıda kaynaklı viruslar (Hepatit A virusu
(HAV), norovirus, rotavirus, adenovirus, enterovirus ve astrovirus)
ve önemi, ayrıca Dünya’daki yaygınlığı ve bu virusların başlıca
bulaşma yolları konu edilmiştir.

Kaynakça

  • -

Foodborne viruses

Yıl 2017, Sayı: 46, 61 - 84, 01.06.2017

Öz

Foodborne enteric viruses which may cause diarrhea, gastroenteritis

and in some cases severe acute disease and even death (especially

amongst children, elderly and immune compromised individuals) are

considered one of the main health risks worldwide. Noroviruses are the

major group identified in food-borne outbreaks of gastroenteritis, but

other humanderived and possibly animal-derived viruses can also be

transmitted via food. Given the recent recognition of the significance of

viruses in food-borne disease and the development of methods for virus

detection, it appears that food virology as a field is poised to rapidly

grow in the coming years. In this article information will be given about

some of the most important foodborne viruses (Hepatitis A virus (HAV),

Norovirus, Rotavirus, Adenovirus, Enterovirus and Astrovirus) and their

characteristics. Furthermore, the viruses' main transmission routes will

also be discussed.

Kaynakça

  • -
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Farouk Ghalyoun Bu kişi benim

Ayla Ünver Alçay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2017
Gönderilme Tarihi 1 Temmuz 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Sayı: 46

Kaynak Göster

APA Ghalyoun, F., & Alçay, A. Ü. (2017). Gıda kaynaklı viruslar. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi(46), 61-84.


All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png