Olgu Sunumu
BibTex RIS Kaynak Göster

Üste Karalama Sureti ile Maskelenen Yazının Görüntü İşleme Algoritması Yardımıyla Görünür Hale Getirilmesi

Yıl 2020, Cilt: 2 Sayı: 2, 134 - 146, 21.05.2021

Öz

Beyaz bir zemin üzerine yazılmış bir yazının üzerinin farklı renkli ka- lemlerle karalanması olay yerinde bulunması muhtemel bir bulgudur. Bu çalışma da, sayısal görüntü işleme olanaklarından istifade ile söz konusu bulgudaki yazıyı ortaya çıkarmak için sayısal süzgeç tasarımı yapılmıştır. Sayısal görüntü işleme, matematiksel olarak oluşturulmuş süzgeçler ara- cılığıyla mevcut görüntüden amaca uygun yeni görüntünün oluşturulma- sını sağlayan her türlü işlem olarak tanımlanabilir. Ayrıca sayısal görüntü işleme kavramıyla paralel olarak görüntü iyileştirme kavramı da sıklıkla kullanılmaktadır ve görüntünün görsel algısını geliştirmeyi amaçlayan her türlü işlem olarak tanımlanabilir. İyileştirmenin başarısı, bozucu etkinin ni- teliğine ve doğru teşhis edilmesine bağlıdır. Bozucu etkiler genel olarak, negatif filmden taranmış ise grenlerin yaratmış olduğu gürültüler, sayısal görüntü yakalama aygıtlarının (CCD, CMOS gibi) yaratmış olduğu gürül- tüler, verinin iletimi esnasında oluşan gürültüler, objenin hareketli olması ya da kamera odaklama hatasından kaynaklı bulanıklık, hava durumu, ye- tersiz pozlanma gibi etkenlerden kaynaklı detay kayıpları, çekim yapılan ortamın ışık koşullarından kaynaklı pozlanma hataları olarak sıralanabilir. İnceleme konusu olguda yer alan farklı renkli kalemlerle yapılmış çizimle- rin bir birinden ayrıştırılması için oluşturulan süzgeçte sayısal görüntü iş- lemenin temel kavramlarından yararlanılmıştır. Adli amaçlı yazılmış paket programları da benzer algoritmalarla yazılmaktadır. Ancak bozucu etken- lerin matematiksel olarak doğru hesaplanabilmesi için görüntü inceleme uzmanlarının algoritma tasarım sürecine hâkim olmasının önem arz ettiği değerlendirilmiştir.

Kaynakça

  • Adli Amaçlı Görüntü İşleme Yazılım ve Donanımı Kullanım Klavuzu (2002) (Video Analyst-Intergraph) Amped 5 Adli Amaçlı Görüntü İşleme Yazılım ve Donanımı Kullanım Kılavuzu
  • Arı F. (2000) Uydudan Alınan Yeryüzü Görüntülerinde Oluşan Değişimlerin Algılanması. A.Ü Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi. ss.25-32
  • Blitzer H. L., ve JACOBIA J. (2002). Forensic Digital Imaging And Photography. Academic Press.
  • Buck J. R., Daniel M. M., ve Singer A.C.,(2002). Computer Explorations In Signals and Systems Using Matlab. Prentice-Hall Inc.
  • ENFSI Best Practice Manual for Forensic Image and Video Enhancement (2018) ENFSI- BPM-DI-02 V01-p.9
  • Halliday R., Resnick R:; ve Walker J. (1993). Fundementals of Physics. 4 th Edition.38 th Chapter.
  • Hunt B., Lipsman R., Rosenberg J., Coombes K., Osborn J., ve Stuck G. (2001). A Guide to Matlab for Beginners and Experienced Users. The Press Syndicate Of The University Of Cambridge.
  • Hunt B.R., Lipsman R.L., ve Rosenberg J.M. (2001) A Guide To MATLAB 1. Published. UK: Cambridge University Press; s.14
  • Leland B.J. (1996). Digital Filters and Signal Processing. University of Rhode Island. Kluwer Academic Publishers.
  • Proakis J.G., ve Manolakis D.G. (1996). Digital Signal Processing Principles, Algorithms, and Applicatons. Prentice Hall.
  • Redsicker D. R. (2001). Forensic Fotography Rules. CRC Press.
  • Russ J. C. (2001). Forensic Uses Of Digital Imaging. . CRC Press.
  • Smith B.C. (1998). Infrared Spectrum Interpretation A Systematic Approach. Spectros Associates.
  • SWGIT (2004). Best Practices for Practitioners of Forensic Image-Draft Analysis. Scientific Working Group Imaging Technology.
  • SWGIT Guidelines for Image Processing (2010) V.2.1-p.3
  • Türk Dil Kurumu Sözlükleri. Retrieved September 14, 2020, from https://sozluk.gov.tr/
  • Uzunoğlu M., Kızıl A., ve ONAR Ö.Ç. (2002) Kolay Anlatımı İle İleri Düzeyde MATLAB 1.Baskı İstanbul:Türkmen Kitabevi Videobox Adli Amaçlı Görüntü İşleme Yazılım ve Donanımı Kullanım Kılavuzu (VisionBase)
  • Video Investigator Adli Amaçlı Görüntü İşleme Yazılım ve Donanımı Kullanım Kılavuzu (Cognitech).
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Adli Tıp
Bölüm Vaka Sunumu
Yazarlar

Serkan Karagöz

Nergis Cantürk

Yayımlanma Tarihi 21 Mayıs 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Karagöz, S., & Cantürk, N. (2021). Üste Karalama Sureti ile Maskelenen Yazının Görüntü İşleme Algoritması Yardımıyla Görünür Hale Getirilmesi. Adli Bilimler Ve Suç Araştırmaları, 2(2), 134-146.