TR
EN
SURİYE GELİŞMELERİ SONRASI SURİYELİ MÜLTECİLER: TÜRKİYEDE RİSKLER
Öz
Türkiye jeopolitik konumu gereği geçmişten bu yana mülteci sorunu ile sık sık karşılaşmaktadır. Zaman zaman ise bu sığınmalar toplu olarak gerçekleşmektedir. Suriyede başlayan kriz neticesinde ilki 2011 yılında gerçekleşen, Suriyeden gelen toplu sığınmalar da bu türdendir ve beraberinde ekonomik, siyasal, toplumsal ve güvenlik anlamında pek çok sorunlar getirmiştir. Bu gün en güncel haliyle sadece barınma merkezlerinde 200 bini aşkın Suriyeli mülteci bulunmaktadır ki bu kadar büyük sayıda mültecinin Türkiye ekonomisine ve toplumsal yapısına negatif etkileri olacağı açıktır. Ayrıca özellikle bu sorunun beraberinde Suriye ile Türkiye arasında olası bir savaşa yol açabileceği ve Türkiyedeki Sünnilerle Aleviler arasında bir çatışmayı tetikleyebileceği ihtimali ise en önemli riskleri oluşturmaktadır. Türkiye açısından bu denli büyük riskler taşıyan meselede ise Türkiye hükümeti çeşitli taraflarca eleştirilmekte; bazıları mültecilerin hukuki statülerini sorgularken, bazıları da Türkiyeyi Suriyedeki iç savaşta tarafmış gibi davrandığı için tenkit etmektedir. Görülen odur ki özü itibariyle insani yardım niteliği taşıyan bu sorun Türkiye için oldukça sıkıntılı bir konudur. Diğer taraftan ise sorunun çözümü adına Batılı devletlerin çok gevşek davrandığı ve çözüm adına aktif olmaya isteksiz oldukları gözlemlenmektedir. Bu durum ise Türkiyeyi daha bir zor duruma itmekte ve ne yazık ki bu sorunun yakın zamanda çözüleceği öngörülememektedir. Bu nedenle Türkiyenin stratejisini çok iyi ayarlaması gerektiği açıkça gözükmektedir.
Anahtar Kelimeler
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
1 Mart 2015
Gönderilme Tarihi
1 Mart 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Sayı: 48
APA
Canyurt, D. (2015). SURİYE GELİŞMELERİ SONRASI SURİYELİ MÜLTECİLER: TÜRKİYEDE RİSKLER. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, 48, 127-146. https://izlik.org/JA76UK99PG
AMA
1.Canyurt D. SURİYE GELİŞMELERİ SONRASI SURİYELİ MÜLTECİLER: TÜRKİYEDE RİSKLER. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi. 2015;(48):127-146. https://izlik.org/JA76UK99PG
Chicago
Canyurt, Dilek. 2015. “SURİYE GELİŞMELERİ SONRASI SURİYELİ MÜLTECİLER: TÜRKİYEDE RİSKLER”. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, sy 48: 127-46. https://izlik.org/JA76UK99PG.
EndNote
Canyurt D (01 Mart 2015) SURİYE GELİŞMELERİ SONRASI SURİYELİ MÜLTECİLER: TÜRKİYEDE RİSKLER. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi 48 127–146.
IEEE
[1]D. Canyurt, “SURİYE GELİŞMELERİ SONRASI SURİYELİ MÜLTECİLER: TÜRKİYEDE RİSKLER”, Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, sy 48, ss. 127–146, Mar. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76UK99PG
ISNAD
Canyurt, Dilek. “SURİYE GELİŞMELERİ SONRASI SURİYELİ MÜLTECİLER: TÜRKİYEDE RİSKLER”. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi. 48 (01 Mart 2015): 127-146. https://izlik.org/JA76UK99PG.
JAMA
1.Canyurt D. SURİYE GELİŞMELERİ SONRASI SURİYELİ MÜLTECİLER: TÜRKİYEDE RİSKLER. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi. 2015;:127–146.
MLA
Canyurt, Dilek. “SURİYE GELİŞMELERİ SONRASI SURİYELİ MÜLTECİLER: TÜRKİYEDE RİSKLER”. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, sy 48, Mart 2015, ss. 127-46, https://izlik.org/JA76UK99PG.
Vancouver
1.Dilek Canyurt. SURİYE GELİŞMELERİ SONRASI SURİYELİ MÜLTECİLER: TÜRKİYEDE RİSKLER. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Mart 2015;(48):127-46. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76UK99PG