YENİ YEREL SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA ARAYIŞLARI ÇERÇEVESİNDE TİCARET VE SANAYİ ODALARININ SANAYİ ÜRETİCİ BİRLİKLERİ HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İÇİN AHP YÖNTEMİ İLE TAHLİLİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ

Sayı: 49 1 Mayıs 2015
  • Bülent Darıcı
PDF İndir
TR EN

YENİ YEREL SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA ARAYIŞLARI ÇERÇEVESİNDE TİCARET VE SANAYİ ODALARININ SANAYİ ÜRETİCİ BİRLİKLERİ HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İÇİN AHP YÖNTEMİ İLE TAHLİLİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ

Öz

Günümüz, yeni yerel sürdürülebilir kalkınma anlayışı, pek çok dinamik gözetilerek harekete geçirilebilir. Bunlar arasında, yerel ürünlerin belirli standardizasyonlar altında geniş kitlelere ulaştırılması, çevre bilincinin üretimin her aşamasında gözetilmesi, sağlık ve hijyen koşullarının sağlanması, ithalat bağımlılığının azaltılması, öncelik dezavantajlı gruplar olmak üzere istihdamın artırılması, değer oluşturan ürünlerin yerel üretimle harmanlanması, değişen ve gelişen yeni neslin yeni yerel üretimi sahiplenmesinin sağlanması vb. dinamikler sayılabilir. Bütün bu gelişen anlayış kümesi içinde bazı aktörlerin değişimi, gerekenlerin birleştirilmesi, yeni rol dağılımının gerçekleştirilmesi, yeni kalkınma anlayışına uygun hale dönüştürülmesi gerekli hale gelmiştir. Çalışma, ticaret odaları, sanayi odaları ile ticaret ve sanayi odaları çerçevesinde, daha çok tarımsal yapı içinde görülen üretici birlikleri benzeri bir yapının yeni yerel sürdürülebilir kalkınma anlayışına uygun şekilde dönüşümünün tahlil ve değerlendirilmesini içermektedir. Tahlilde kullanılan yöntem ise, işletmelerde; yer seçimi, tedarikçi seçimi gibi tercih belirleme yöntemi olarak, iktisatta; öncelik belirleme ve uygunluk tercihlerinde kullanılmaya başlayan Analytic Hierarchy Process (AHP), çalışmamızda Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) Üretici Birlikleri (ÜB) kriterlerinin ağırlıklı önem sıralaması için uygulanmıştır. Gelecek dönem ihracat hedeflerine ulaşmak ve orta gelir tuzağına düşmekten kurtulmak için, gerekli mevzuat değişiklikleri yapılarak, yapısal sorunlara çözüm öneri öncelikleri oluşturulmuştur. Uygulama özel sektör ve kamu ile sivil toplum kuruluşları üst düzey yöneticilerinin birebir anket uygulanması neticesinde, her bir sorunun aritmetik ortalaması dikkate alınarak diğer kriterler ile ağırlıkları karşılaştırma yapmak için normalize edilmiştir. Bu elde edilen sonuçlar Super Decision programı yardımıyla öncelik kriter belirlemesi yapılmıştır. Uzman görüşleri neticesinde analizler netlik kazanmış ve öncelik kriter tercihlerinde önemli katkılar gözlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Bülent Darıcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mayıs 2015

Gönderilme Tarihi

1 Mayıs 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Sayı: 49

Kaynak Göster

APA
Darıcı, B. (2015). YENİ YEREL SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA ARAYIŞLARI ÇERÇEVESİNDE TİCARET VE SANAYİ ODALARININ SANAYİ ÜRETİCİ BİRLİKLERİ HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İÇİN AHP YÖNTEMİ İLE TAHLİLİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, 49, 366-382. https://izlik.org/JA74WZ45HC
AMA
1.Darıcı B. YENİ YEREL SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA ARAYIŞLARI ÇERÇEVESİNDE TİCARET VE SANAYİ ODALARININ SANAYİ ÜRETİCİ BİRLİKLERİ HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İÇİN AHP YÖNTEMİ İLE TAHLİLİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi. 2015;(49):366-382. https://izlik.org/JA74WZ45HC
Chicago
Darıcı, Bülent. 2015. “YENİ YEREL SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA ARAYIŞLARI ÇERÇEVESİNDE TİCARET VE SANAYİ ODALARININ SANAYİ ÜRETİCİ BİRLİKLERİ HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İÇİN AHP YÖNTEMİ İLE TAHLİLİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ”. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, sy 49: 366-82. https://izlik.org/JA74WZ45HC.
EndNote
Darıcı B (01 Mayıs 2015) YENİ YEREL SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA ARAYIŞLARI ÇERÇEVESİNDE TİCARET VE SANAYİ ODALARININ SANAYİ ÜRETİCİ BİRLİKLERİ HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İÇİN AHP YÖNTEMİ İLE TAHLİLİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi 49 366–382.
IEEE
[1]B. Darıcı, “YENİ YEREL SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA ARAYIŞLARI ÇERÇEVESİNDE TİCARET VE SANAYİ ODALARININ SANAYİ ÜRETİCİ BİRLİKLERİ HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İÇİN AHP YÖNTEMİ İLE TAHLİLİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ”, Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, sy 49, ss. 366–382, May. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74WZ45HC
ISNAD
Darıcı, Bülent. “YENİ YEREL SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA ARAYIŞLARI ÇERÇEVESİNDE TİCARET VE SANAYİ ODALARININ SANAYİ ÜRETİCİ BİRLİKLERİ HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İÇİN AHP YÖNTEMİ İLE TAHLİLİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ”. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi. 49 (01 Mayıs 2015): 366-382. https://izlik.org/JA74WZ45HC.
JAMA
1.Darıcı B. YENİ YEREL SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA ARAYIŞLARI ÇERÇEVESİNDE TİCARET VE SANAYİ ODALARININ SANAYİ ÜRETİCİ BİRLİKLERİ HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İÇİN AHP YÖNTEMİ İLE TAHLİLİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi. 2015;:366–382.
MLA
Darıcı, Bülent. “YENİ YEREL SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA ARAYIŞLARI ÇERÇEVESİNDE TİCARET VE SANAYİ ODALARININ SANAYİ ÜRETİCİ BİRLİKLERİ HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İÇİN AHP YÖNTEMİ İLE TAHLİLİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ”. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, sy 49, Mayıs 2015, ss. 366-82, https://izlik.org/JA74WZ45HC.
Vancouver
1.Bülent Darıcı. YENİ YEREL SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA ARAYIŞLARI ÇERÇEVESİNDE TİCARET VE SANAYİ ODALARININ SANAYİ ÜRETİCİ BİRLİKLERİ HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İÇİN AHP YÖNTEMİ İLE TAHLİLİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Mayıs 2015;(49):366-82. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74WZ45HC