TR
EN
BAĞIMLI VE BAĞIMSIZ YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN İŞLETMENİN FİNANSAL PERFORMANSINA ETKİSİ
Öz
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), SPKya bağlı Anonim şirketler için Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin (Seri:IV, No:56) 30 Aralık 2011 tarihinde resmi gazetede bir tebliğ yayımlanmıştır. Bu tebliğ ile SPK, borsada faaliyet gösteren tüm şirketlerin yönetim kurulunda bağımlı (icracı) üyelerin yanında, bağımsız (icracı olmayan) üyelerinde bulunması zorunluluğunu getirmiştir. Bu zorunluluk aslında işletmelerde hesap verilebilirlik, politika ve strateji belirleme, menfaat sahiplerinin haklarının korunması, şeffaflık ve objektifliği sağlamak açısından borsa şirketleri için oldukça önemli bir gelişme olduğunu söylemek mümkündür. Burada bahsedilen bağımsız üye, şirketle organik bir bağı ve icra yetkisi olmayan, dışarıdan atanan ve hiçbir baskı altında kalmadan görevini tam bağımsız bir şekilde yapabilme yetkisine sahip kişidir. Borsa şirketlerine gelen bu zorunluluk ile birlikte bizde bu çalışmada, 2012-2014 yılları arasında Borsa İstanbulda (BIST) işlem gören ve verileri süreklilik arz eden 140 imalat sanayi işletmesinin üç yıllık verilerini kullanarak, bağımlı ve bağımsız üye sayısının işletmenin finansal performansına olan etkisini geleneksel ve modern tabanlı çeşitli performans ölçütleri kullanarak analiz etmek istedik.
Anahtar Kelimeler
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Aralık 2016
Gönderilme Tarihi
1 Aralık 2016
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2016 Sayı: 58
APA
Özen, A. K., & Yılmaz, T. (2016). BAĞIMLI VE BAĞIMSIZ YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN İŞLETMENİN FİNANSAL PERFORMANSINA ETKİSİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, 58, 455-471. https://izlik.org/JA59GP93ZF
AMA
1.Özen AK, Yılmaz T. BAĞIMLI VE BAĞIMSIZ YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN İŞLETMENİN FİNANSAL PERFORMANSINA ETKİSİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;(58):455-471. https://izlik.org/JA59GP93ZF
Chicago
Özen, Ali Korhan, ve Tuncer Yılmaz. 2016. “BAĞIMLI VE BAĞIMSIZ YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN İŞLETMENİN FİNANSAL PERFORMANSINA ETKİSİ”. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, sy 58: 455-71. https://izlik.org/JA59GP93ZF.
EndNote
Özen AK, Yılmaz T (01 Aralık 2016) BAĞIMLI VE BAĞIMSIZ YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN İŞLETMENİN FİNANSAL PERFORMANSINA ETKİSİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi 58 455–471.
IEEE
[1]A. K. Özen ve T. Yılmaz, “BAĞIMLI VE BAĞIMSIZ YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN İŞLETMENİN FİNANSAL PERFORMANSINA ETKİSİ”, Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, sy 58, ss. 455–471, Ara. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59GP93ZF
ISNAD
Özen, Ali Korhan - Yılmaz, Tuncer. “BAĞIMLI VE BAĞIMSIZ YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN İŞLETMENİN FİNANSAL PERFORMANSINA ETKİSİ”. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi. 58 (01 Aralık 2016): 455-471. https://izlik.org/JA59GP93ZF.
JAMA
1.Özen AK, Yılmaz T. BAĞIMLI VE BAĞIMSIZ YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN İŞLETMENİN FİNANSAL PERFORMANSINA ETKİSİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;:455–471.
MLA
Özen, Ali Korhan, ve Tuncer Yılmaz. “BAĞIMLI VE BAĞIMSIZ YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN İŞLETMENİN FİNANSAL PERFORMANSINA ETKİSİ”. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, sy 58, Aralık 2016, ss. 455-71, https://izlik.org/JA59GP93ZF.
Vancouver
1.Ali Korhan Özen, Tuncer Yılmaz. BAĞIMLI VE BAĞIMSIZ YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN İŞLETMENİN FİNANSAL PERFORMANSINA ETKİSİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2016;(58):455-71. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59GP93ZF