BibTex RIS Kaynak Göster

SANATTA DENGE UNSURUNUN SANAT YAPITINA KAZANDIRDIĞI ESTETİK DEĞERLER

Yıl 2013, Sayı: 39 - Sayı: 39, 1 - 14, 01.12.2013

Öz

Bir sanat yapıtında aranan, birlik, bütünlük ve devamlılık gösteren bir kompozisyondur. Temel sanat ilkeleri, temel sanat öğelerinin bir sanat yapıtındaki düzenli dağılımını ve birbiriyle uyumunu sağlayarak yapıtı değerli kılan görsel denge unsurunu oluşturur. Bu alışveriş, sanatın temel öğeleri ve ilkeleri ile oluşan kompozisyonda gerçekleşir. Dengeli bir kompozisyonda biçim, yön, boşluk, mekân, derinlik her şey yerinde ve ölçülüdür. Ancak yapıtı oluşturan bütün, kendi parçaları içinde bir zorunluluk karakteri gösterir. Zorunluluk, sanat öğelerinin miktar ve oranlarındaki zıtlıkları sağlamaktır. Çünkü estetik değer, bütünlüğün oluşturduğu zıtlıkların dengesindedir. Yapıttaki temel öğelerin düzenli dağılımı ve diğer öğelerle dengeli ilişkisi; tıpkı bireyin dünya üzerindeki yerine, diğer insanlarla ve toplumlarla ilişkilerinin düzenli olmasına benzer. Dolayısıyla bu araştırmaya temel etken; temel tasarım çerçevesinde bir sanat yapıtını değerli kılan denge unsurunun estetik ölçütlerde önemini belirtmek ve bireye yaratıcı bir insan olma yolunun kapılarını açan iyilik, güzellik, doğruluk, faydacılık ve farkındalık olgularının sanat eğitimi yoluyla kazandırılabileceğini vurgulamaktır.

AESTHETIC VALUES GAINED TO A WORK OF ART BY THE ELEMENT OF BALANCE IN ART

Yıl 2013, Sayı: 39 - Sayı: 39, 1 - 14, 01.12.2013

Öz

What is desired in a work of art is a composition which has coherence, cohesion and continuity. Basic principles of art forms the visual elements of balance which make an art work valuable by rendering the even distribution of basic elements of art and creating a harmony between them. These relations exist between basic principles and elements of art and the composition created. In a balanced composition, the style, the direction, the space, the setting and the depth are appropriate and reasonable. However, the whole which forms the art work displays an essential character within the parts. This essentiality means rendering the contrasts within the amount and ratio of works of arts. Because the aesthetic value is in the balance of contrasts formed by the whole. The even distribution of the basic elements in a work and their balanced relation with the other elements resembles an individuals place in the world and his having a harmonious relation with other individuals. Therefore, within the framework of basic deign, this study seeks to, with aesthetic criteria, emphasize the significance of an element of balance which renders a work of art valuable and also seeks to emphasize the fact an individual can gain concepts such as beauty, sincerety, utilitarianism and awareness through art education.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA37TG62PN
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ekin Boztaş Bu kişi benim

Nazan Düz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2013
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Sayı: 39 - Sayı: 39

Kaynak Göster

APA Boztaş, E., & Düz, N. (2013). SANATTA DENGE UNSURUNUN SANAT YAPITINA KAZANDIRDIĞI ESTETİK DEĞERLER. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(39), 1-14.