BibTex RIS Kaynak Göster

SPORDA KRİZ YÖNETİMİ: 3 TEMMUZ ÖRNEĞİ

Yıl 2014, Sayı: 40, 0 - 0, 01.01.2014

Öz

Türkiye'de 3 Temmuz 2011 tarihi itibarı ile başta Fenerbahçe kulübü Aziz Yıldırım olmak üzere, Beşiktaş ve Trabzonspor'dan idareciler, profesyoneller ve sporcuların gözaltına alınması ile başlayan ve kamuoyunda "3 Temmuz Süreci" olarak nitelendirilen şike ve teşvik primi iddialarının üzerinde yükselen süreç, bugüne kadar spor ve futbol tarihimizden görülen en kapsamlı kriz olma özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Spor kulüpleri, birer organizasyon olarak tıpkı başka amaçlara sahip diğer organizasyonlar gibi belirli planlara sahiptirler. Bu planlar içerisinde dışsal ya da içsel tehditler de değerlendirilmekte ve organizasyon açısından senaryonun her zaman en mükemmel şekilde işlemeyeceği kabulü ile donatılmaktadırlar. Özellikle, futbolun endüstriyelleşmesi süreci ile birlikte spor organizasyonları dışsal ve içsel tehditler karşısında çok duyarlı ve kendilerini bu doğrultuda revize eden yapılara dönüşmüşlerdir. Başta Fenerbahçe olmak üzere, sürecin diğer aktörlerinin 3 Temmuz sürecindeki strateji ve uygulamaları da bu doğrultuda kriz yönetiminin unsurları olarak değerlendirilmelidir. Fenerbahçe kulübü, bu süreçte büyük idari, ekonomik, itibari sorunlar yaşamakla birlikte sportif ve ekonomik iddiasını sürdürmüş ve taraftarları ve kamuoyunun bir kısmı ile birlikte 3 Temmuz süreci olarak adlandırılan süreci rasyonel bir şekilde yönetmeye çalışmıştır. Bu etkileri ve hacmi büysük krizin yönetimi süreci bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışmada Fenerbahçe ile birlikte diğer kulüplerin ve sporcuların da kriz içerisindeki konumları ele alınacak ve hangi uygulamalar ile itibar yönetimi gerçekleştirdikleri yazılı ve görsel medya verileri üzerinden değerlendirilecektir.

CRISIS MANAGEMENT IN SPORTS: 3RD JULY PROCESS

Yıl 2014, Sayı: 40, 0 - 0, 01.01.2014

Öz

The process that grounded on arguements on match-fixing and encourgament who was called "3rd July" which starts with arrestment of club presidents- mainly Aziz Yildirim, managers, professionals and sporters seen most comprehensive crisis of out football and sport's histories in Turkey at 3rd July, 2011. Sports clubs, as an organization, have specific plans for purposes like others. These plans are also being evaluted in external or internal threat scenarios in terms of organization and always will be processes in the most perfect manner are equiped with the adoption. In particular, the process of industralization of football with sports organization and themselves very sensitive to external and internal threats revised in this direction have been transformed into that structure. At Fenerbahce, including other actors of the process 3rd July, in the process of crisis managaments strategies and practices in this direction should be considered as elements. Fenerbahce, in this process, continue its larger managerial, economic and sportive claims resourced by fans, thus, it worked to rationally-manage this process called 3rd July. This effect and the large volume of the crisis management process are the subject of this study. Working together with other clubs Fenerbahce and sporters will be adressed in the position of the crisis and reputation management which they perform with applications will be evaluated through written and visual media data.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA26SP26YY
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ali Serdar Yücel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2014
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Sayı: 40

Kaynak Göster

APA Yücel, A. S. (2014). SPORDA KRİZ YÖNETİMİ: 3 TEMMUZ ÖRNEĞİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(40).