BibTex RIS Kaynak Göster

GİRDİ-ÇIKTI TABLOLARI İLE SEKTÖRLER ARASI İLİŞKİLERİN ANALİZİ: SEÇİLMİŞ ÜLKE ÖRNEKLERİ

Yıl 2014, Sayı: 44, 0 - 0, 01.09.2014

Öz

Makroekonomik analizlerin temel işlevleri, ekonomide değişkenler arasındaki ilişkileri analiz etmek ve bunların sonuçlarına göre alternatif politikalar üretmektir. Bu çalışmanın temel amacı da G-71 ülkelerinde ve gelişmekte olan ülkelerde2 sektörler arası ilişkileri analiz etmektir. Bunun için OECD tarafından hazırlanan Girdi-Çıktı Tabloları kullanılmıştır. Bu tablolardan hesaplanan bağlantı katsayıları yardımıyla genel olarak sektörler arası ilişkiler, bir sektörün talep değişmeleri ve diğer sektörlerdeki üretim gelişmelerine karşı gösterdiği duyarlılık analiz edilmiştir. Aynı zamanda sektörlerin katma değer ve istihdam çarpanları da hesaplanmıştır. Özellikle bağlantı katsayıları bir ekonomideki önder-kilit sektör veya sektörlerin belirlenmesinde de önemli bir role sahiptir. Çalışmada değişik gelişme düzeyindeki ülkelerde sektörler arasındaki ilişkilerin farklı özellikler taşıyıp taşımadıkları araştırılmıştır. Yapılan analizler sonucunda gelişmekte olan ülkelerde imalat sanayi, G-7 ülkelerinde ise farklı sektörlerin ekonomi üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

ANALYSIS OF INTERSECTORAL RELATIONS WITH INPUT-OUTPUT CHARTS: EXAMPLES OF SELECTED COUNTRIES

Yıl 2014, Sayı: 44, 0 - 0, 01.09.2014

Öz

The basic functions of macroeconomic analysis are to analyze the relationships between variables in economy and to come up with alternative policies according to their results. The main purpose of this study is to analyze the relationships between sectors in the G-7 countries and developing countries. For this aim, Input-Output Tables, prepared by OECD have been utilized. Through correlation factors which are calculated from these tables, generally; inter-sectors relationships, demand shifts of a sector and the sensitivity that it shows against production developments in other sectors have been analyzed. At the same time, added values of sectors and employment factors have been calculated. Link coefficients have a significant role in specifying the leader-key sector or sectors in an economy. In this study, whether the relationships between sectors have different characteristics in the different countries of different development levels have been researched. The conducted analyses have revealed that manufacturing industry has an influence on economy in developing countries whereas different sectors are influential in economy in the G-7 countries.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA38PU72TE
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Nural Yıldız Bu kişi benim

Umut Akduğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2014
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Sayı: 44

Kaynak Göster

APA Yıldız, N., & Akduğan, U. (2014). GİRDİ-ÇIKTI TABLOLARI İLE SEKTÖRLER ARASI İLİŞKİLERİN ANALİZİ: SEÇİLMİŞ ÜLKE ÖRNEKLERİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(44).