BibTex RIS Kaynak Göster

MUTFAKTAN ÇÖPE EKMEK: TÜKETİM VE DEĞERLENDİRME

Yıl 2014, Sayı: 44, 0 - 0, 01.09.2014

Öz

Tüm toplumlarda temel besin kaynaklarının başında tahıl ve tahıl ürünleri yer almaktadır. Ekmek de en önemli tahıl ürünü olarak toplam gıda tüketimindeki payı ile önemini korumaktadır. Ekmek, geleneksel olarak beslenme alışkanlığımızda aldığı payın yüksekliği kadar farklılaştırılmış ürünlerin artması, ihtiyaç fazlası satın alma ve israfa konu olması açısından da dikkat çekici bir üründür. Dünyada gıda arz ve fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar, gıda güvenliği ve güvenilirliği tartışmalarının gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde gündemde olması ve ayrıca, iklim değişikliğinin yarattığı baskı altında sürdürülebilirliğin risk altında olması gıda israfı ve bu israfın sosyal, ekonomik ve çevresel etkilerini su yüzüne çıkarmıştır. Türkiyede de gündemde olan ekmek tüketimini, israf boyutu ile ele almayı amaçlayan bu çalışma TR6-Akdeniz Bölgesinde önemli nüfus artışları olan ve göç alan sosyo-ekonomik düzeyleri farklı 3 büyükşehir sınırları içinde 2011 yılında 20 yaş ve üstü kadınlarla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, ekmek tüketimine, israfına ve bayat ekmeklerin değerlendirilmesine yönelik tüketici alışkanlıklarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, yüzde 85 ile en fazla beyaz ekmek tercih edilmektedir. Araştırmaya katılan kadınların kişi başına günlük beyaz ekmek tüketimi 273,38 gr.dır ve alınan ekmeğin %38,2'si israf edilmektedir. Her gün kişi başına ortalama 2 dilim ekmek israf edilmektedir. Bu nedenle yıllık ekonomik kayıp 107 TL/kişi'dir.

BREAD FROM KITHCHEN TO TRASH: CONSUMPTION AND WASTE UTILIZATION

Yıl 2014, Sayı: 44, 0 - 0, 01.09.2014

Öz

Grain and grain products, in all societies, are among the most important sources of essential nutrients. Bread is one of the most important cereal products, with a significant share in total food consumption, also remains important. Increased interest in different types of bread leads to purchasing surplus and wasting. Fluctuations in food production and food price contribute to the food security debate both in industrialised countries and the developing countries; besides, sustainability is at risk under the pressure of climate change "food waste" has been discussed in recent years because of the environmental, economic and social impacts it generates. The study was carried out in the 3 metropolitan area with significant population growth, high rate of migration and different socio-economic levels, in Mediterranean region in 2011. The results of the study based on face to face survey data with the women responders which were living in the area and at the age 20 year and older. The purpose of the study is to determine consumers habits on bread consumption, bread waste and altenative use of stale bread. The findings of this study indicate that consumers prefer white bread the most, for those who prefer white bread ratio is 85%. The consumption of white bread per person per day for women participating in the study 273,38 gr. and 38,2 percent of this amount is wasted. Every day an average of 2 slices of bread per person is wasted. Therefore, the annual economic loss is 107 TL/person.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA52NB33TF
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Celile Özçiçek Dölekoğlu Bu kişi benim

Fatma Handan Giray Bu kişi benim

Ayşe Şahin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2014
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Sayı: 44

Kaynak Göster

APA Dölekoğlu, C. Ö., Giray, F. H., & Şahin, A. (2014). MUTFAKTAN ÇÖPE EKMEK: TÜKETİM VE DEĞERLENDİRME. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(44).