BibTex RIS Kaynak Göster

Amerikadaki Sokak Çetelerinin Şiddet Suçlarına Teorik Yaklaşımlar

Yıl 2015, Sayı: 48, 258 - 284, 01.03.2015

Öz

Sokak çeteleri ve suç aktiviteleri Amerikan toplumu içerisinde artmaya devam etmektedir. Amerikada Sokak çetesi, hapishane çetesi, yasadışı motor bisiklet çetesi ve yerel sokak çetesi olmak üzere 33.000 farklı çete ve bunlara üye yaklaşık 1.4 Milyon kişi bulunmaktadır. Sokak çeteleri kısaca, ABD genelinde sokaklarda faaliyet yürüten suç örgütleri olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada, Gelişimsel Hayat Seyri Perspektifi, risk faktörleri modeli, seçim, sosyal rahatlık ve gelişim modeli, belirsizlik teori, gayesizlik teori, sosyal sınırlar teorisi ve örgütsel bağlantı teorileri gibi bazı seçilmiş teoriler ışığında çete şiddeti ve çete üyeliğini analiz etmektedir. Bu çalışma literatürde yer alan her bir teorinin veya literatürdeki bulguları derin analizini yapmayı amaçlamamaktadır. Bu çalışma, seçilmiş model ve teoriler ile bağlantı kurarak çete üyeliği ve çete şiddetini açıklamayı amaçlamaktadır.

Theoretical Approach to Violent Criminal Acts of Street Gangs in USA

Yıl 2015, Sayı: 48, 258 - 284, 01.03.2015

Öz

Gang membership and criminal activity continue to flourish in the US communities.There are approximately 1.4 million gang members in the USA operating in over 33,000 gang groups such as street gang, prison gang, outlaw motorcycle gang, and neighborhood/local street gang. Street gangs could be defined as criminal organizations formed on the street operating throughout the United States.This study examines the concepts of gang membership, gang delinquency/violence in the light of some selected theoretical approaches and models such as developmental and life course perspective, risk factors model, selection, social facilitation and enhancements models, theory of normative ambiguity, anomie/strain theory, control theories/social bonding theory, social learning theory, social disorganization theory, integrated theory, and organizational theory/network approach.It is not aimed to make in-depth analysis of each theoretical approach/model or list all findings in the literature; this study aims at explaining gang membership and violence by linking these concepts to selected theories and models.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA32VD74DF
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Bilal Sevinç Bu kişi benim

İrfan Çiftçi Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2015
Gönderilme Tarihi 1 Mart 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Sayı: 48

Kaynak Göster

APA Sevinç, B., & Çiftçi, İ. (2015). Amerikadaki Sokak Çetelerinin Şiddet Suçlarına Teorik Yaklaşımlar. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(48), 258-284.