BibTex RIS Kaynak Göster

MÜZİK TÜRÜ OLARAK ZEYBEK (İZMİR-TORBALI ÖRNEĞİ

Yıl 2015, Sayı: 48, 285 - 297, 01.03.2015

Öz

Zeybekler, tarih içerisinde gösterdikleri başarılarıyla kahraman olarak görülmüş ve halk tarafından benimsenmiş, dilden dile dolaşarak haklarında türküler yakılmıştır. Müzikle beraber danslarda üretilmiştir. Gerek zeybeklerin kendi ürettiği müzik ve danslar, gerekse halkın zeybeklere ithaf en ürettiği müzikler ve danslar, bu durumu özelleştirmiştir. Günümüze kadar gelerek kültürel anlamda yaşatılmışlardır. Dolayısıyla kültürel anlamda yıllara dayanan oluşumla birlikte, kendine özgü dansları, giysisi ve müziklerine sahip, kişiler ve toplulukları anlamına da bürünmüşlerdir. Halkında benimsediği bu kültür, günümüzde halk tarafından müzik-oyun-kostüm-davranış olarak sahiplenilmiştir. Zeybek ezgileri dünyasal müziğin içerisinde gösterdiği özelliklerden ve farkındalıktan ötürü bir müzik türü haline gelmiştir. Yapılan çalışmamızda İzmir Vilayeti-Torbalı ilçesi-Göllüce, Ormanköy ve Helvacıköy alan araştırmalarından lokal olarak örnekler verilmiştir. Bu lokal çalışmanın sonucunda hem zeybek müziğinin bir tür olduğu anlatılmış hem de bölgesel tavrın da kültürel zenginlik bakımından önemi vurgulanmıştır.

ZEYBEK AS A MUSIC GENRE (IZMIR-TORBALI REGION)

Yıl 2015, Sayı: 48, 285 - 297, 01.03.2015

Öz

Zeybeks are patriotic rebellions who are heroes admired by their society. Their stories are told as folkloric tales and epics, also a lot of folk songs and folk dances have been created after them. Some of those folk songs and dances have been created by zeybeks themselves, their followers and the local people of their region. Their way of life, traditions, dances and music evolved into the folkloric culture of the region today. Among the world music forms, zeybek music differentiates itself through its structural and local features. In this paper, zeybek folk songs recorded in our field research from Torbalı Göllüce, Ormanköy, Helvacıköy villages of Izmir City are presented. Zeybek muic being a music genre is argued. This paper is particularly prepared to focus on the traditional style of this region.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA24KA32NN
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Tarkan Erkan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2015
Gönderilme Tarihi 1 Mart 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Sayı: 48

Kaynak Göster

APA Erkan, T. (2015). MÜZİK TÜRÜ OLARAK ZEYBEK (İZMİR-TORBALI ÖRNEĞİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(48), 285-297.