BibTex RIS Kaynak Göster

NEVÂL ES-SA'DÂVÎ'NİN İMRA'E 'INDE NUKTATİ'S-SIFR (SIFIR NOKTASINDA BİR KADIN) ADLI ROMANINDA YAPI VE TEMA

Yıl 2015, Sayı: 51, 143 - 167, 01.07.2015

Öz

Neredeyse bütün eserlerinde cinsiyet ayrımcılığı, kadına yönelik şiddet, sömürü ve kadının mevcut toplumsal konumunu ele alan Nevâl es-Sa'dâvî, Mısır ve Arap dünyasının en önemli yazarlarından biri olmasının yanı sıra; henüz çocukluk döneminde hem kendi ailesinde hem de yakın çevresinde sık sık gözlemlediği kız ve erkek çocuklar arasındaki ayrımcılığın etkisiyle yirmili yaşlarından itibaren her platformda Arap kadınının haklarını ve kadın-erkek eşitliğini savunan önemli bir aktivist olarak da ön plana çıkmaktadır. es-Sa'dâvî bütün eserlerinde Mısır ve Arap dünyasında kadın olmanın zorluklarını gözler önüne serer ve kadının ikincil plana itilmesinin ve ezilmişliğinin ironik bir eleştirisini sunar. Nevâl es-Sa'dâvî'nin 1975 yılında yayımladığı İmra'e 'Inde Nuktati's-Sıfr adlı roman, kendisini koruma bahanesiyle bedenini ve parasını sömüren bir kadın tüccarını öldürdüğü için idama mahkum edilen bir fahişenin gerçek yaşam öyküsünü anlatır. Romana isim olan Nukta Sıfr yani sıfır noktası es-Sa'dâvî'nin tanımıyla "en karanlık son" dur. Terim olarak, sınır çizgisi anlamında kullanılan bu ifade, mecaz anlamda hem bir son hem de yeni bir başlangıcın ifadesi olarak düşünülebilir. Hayatı boyunca erkeklerin zulmü altında perişan bir hayat süren ve bu zulmün neticesinde sokaklara düşen bir fahişe olarak sıfır noktasında bulunan Firdevs, kendi yaşamının sınırına gelmiştir ancak onun hikayesi, aynı durumda olan ve ataerkinin zulmü altında ezilen diğer kadınlar için sıradışı bir başkaldırının sembolü olacaktır.

STRUCTURE AND THEMES IN THE NOVEL OF NAWAL EL SAADAWİ'S İMRA'E 'INDE NUKTATİ'S-SIFR (WOMAN AT POINT ZERO)

Yıl 2015, Sayı: 51, 143 - 167, 01.07.2015

Öz

In almost all her works, dealing with gender discrimination, violence and abuse against women and the current social position of women, Nawal El Saadawi, one of the most important writers of Egypt and the Arab world as well as being, yet in her childhood, due to observing frequently the discrimination between girls and boys both in her family and in her immediate vicinity, come to the fore as a key activist since the twenties, advocating the rights of Arab women and the male-female equality in all platforms. El Saadawi reveals the difficulties of being woman in the Arab world, and the women being pushed to the secondary plan, and she provides an ironic critique of their oppressions. Published by Nawal El Saadawi in 1975, Woman At Point Zero tells the real life story of a woman sentenced to death for killing the woman seller who asserts to protect her but exploits her body and currency. The point zero, which was title of the novel, is the darkest end, in definition of El Saadawi. As used boundary line the meaning of the term, one can think both end and new beginning, metaphorically. Living a miserable life under the tyranny of men throughout her life, and as a result of this persecution, falling to the street as a prostitute who is in point zero, Firdaus is on the verge of her life; but, for other women suffering under the persecution in the same situation and patriarchy, her story has become a symbol of an unusual rebellion.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA49HH27VM
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yusuf Köşeli Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2015
Gönderilme Tarihi 1 Temmuz 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Sayı: 51

Kaynak Göster

APA Köşeli, Y. (2015). NEVÂL ES-SA’DÂVÎ’NİN İMRA’E ’INDE NUKTATİ’S-SIFR (SIFIR NOKTASINDA BİR KADIN) ADLI ROMANINDA YAPI VE TEMA. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(51), 143-167.