BibTex RIS Kaynak Göster

BİRLİKTE YAŞAMA KÜLTÜRÜ BAĞLAMINDA İNSAN-DOĞA DİYALEKTİĞİ

Yıl 2015, Sayı: 52, 64 - 78, 01.08.2015

Öz

Yaşanılan yüzyılın en büyük sosyal sorunlarından birisi, insanların ve toplumların birbirlerine karşı geliştirdiği olumsuz zihinsel yönelimler ve yönelimlerin bir sonucu olarak ortaya çıkan birlikte yaşama kültürünün zarar görmüş olmasıdır. Yaşanılan diğer bir sorun ise insanın doğaya karşı yüzyıllardan beri geliştirdiği bilinç ve bu bilincin neden olduğu doğal tahribat ve insanın doğa ile olan birlikteliğinin zarar görmüş yapısıdır. Doğaya ve birlikte yaşama kültürüne zarar veren her iki sorun, temelde birlikte yaşama kültürünün dejenere olmuş aktüel durumunu yansıtmaktadır. Yalnızca sosyal bir varlık olarak değil, aynı zamanda doğal ve doğaya ait bir varlık olarak insan, bütüncül bir bakış açısıyla birlikte, yaşama diyalektiğini zorunlu olarak doğa ile paralel başlangıçlara dayandırmak zorundadır. Sunulan bu bakış açısı çerçevesinde çalışmamızın amacı, insanın doğa ile olan ilişkisinin gerekçelendirilmiş yapısını, birlikte yaşama kültürü bağlamında alarak, doğayı dikkate alan bir ahlakı insan yaşamına hâkim kılacak yeni düşünsel başlangıçlar önermektir.

Human-Nature Dialectics in the Context of Culture of Living Together

Yıl 2015, Sayı: 52, 64 - 78, 01.08.2015

Öz

One of the biggest social problems of this century is the corruption of the culture of living together as a result of peoples and societies negative mental attitudes towards each other. Another present problem stems from the consciousness of mankind towards nature over the centuries and its destruction on nature as a result of which the unity of mankind with nature has been damaged. These two problems that damage the culture of living together and nature reflect the actual situation of the degenerated culture of living together in principle. With a holistic understanding, mankind, not only as a natural social being but also as a being belongs to nature, has to base the dialectic of living necessarily on the beginnings that are parallel to nature. Within the framework of the presented point of view, the aim of the study is to propose new intellectual beginnings for a morality to be dominated in the human life that take the nature into consideration, by explaining the justified relation of mankind with nature in terms of the culture of living together.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA79CS82YE
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mustafa İlboğa Bu kişi benim

Hasan Hüseyin Aygül Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2015
Gönderilme Tarihi 1 Ağustos 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Sayı: 52

Kaynak Göster

APA İlboğa, M., & Aygül, H. H. (2015). BİRLİKTE YAŞAMA KÜLTÜRÜ BAĞLAMINDA İNSAN-DOĞA DİYALEKTİĞİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(52), 64-78.