BibTex RIS Kaynak Göster

EXPANSIONARY MONETARY POLICY IN DEVELOPED COUNTRIES, CONTRACTIONARY MONETARY POLICY IN DEVELOPING COUNTRIES AND GLOBALIZATION

Yıl 2015, Sayı: 52, 207 - 218, 01.08.2015

Öz

It is surely beyond doubt that the economy is the area where the globalization, which has winner and loser beyond the general perception and expresses a very comprehensive process, is most effective. Monetary policy is the most popular tool that the developed counties use in order to expand their economic dominance on developing countries. In order to deal with inflation on the developing countries, the contractionary monetary policy is imposed without adequately taking consider of its cost increasing and production decreasing effects. In the result of this policy, monetary supply decreases in domestic market but it is balanced with the foreign liquidity while interest rate increases. However, the developed countries rather use expansionary monetary policy and they aim to be the winner by exporting money and good to developing countries.

GELİŞMİŞ ÜLKELERDE GENİŞLETİCİ, GELİŞENLERDE İSE SIKI PARA POLİTİKASI VE KÜRESELLEŞME

Yıl 2015, Sayı: 52, 207 - 218, 01.08.2015

Öz

Genel algının ötesinde kazananı ve kaybedeni olan ve oldukça kapsamlı bir süreci ifade eden küreselleşmenin etkin olduğu en önemli alan kuşkusuz ekonomidir. Bilhassa gelişmiş ülkelerin, gelişen ülkeler üzerindeki ekonomik hâkimiyetini genişletmeleri bağlamında en fazla kullandıkları araç da para politikalarıdır. Gelişen ülkelerde yaygın olarak görülen enflasyonla mücadele için maliyet arttırıcı ve üretim düşürücü etkisi yeterince dikkate alınmadan, hep sıkı para politikası dayatılmaktadır. Söz konusu politikaların uygulanması neticesinde ise iç piyasada daralan para arzı, yükselen faizle yabancı kaynak olarak dışarıdan dengelenmektedir. Oysa gelişmiş ülkeler, tam aksine sürekli genişletici para politikası uygulayarak, gelişen ülkelere önce para, sonra da mal ihraç etmek suretiyle hep kazanan taraf olmayı hedeflemektedirler.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA24TS92UM
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mehmet Karagül Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2015
Gönderilme Tarihi 1 Ağustos 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Sayı: 52

Kaynak Göster

APA Karagül, M. (2015). GELİŞMİŞ ÜLKELERDE GENİŞLETİCİ, GELİŞENLERDE İSE SIKI PARA POLİTİKASI VE KÜRESELLEŞME. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(52), 207-218.