BibTex RIS Kaynak Göster

İŞGÖRENLERİN ÇEŞİTLİLİK VE ÇEŞİTLİLİKLERİN YÖNETİMİALGISINA İLİŞKİN KARŞILAŞTIRMALI BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2015, Sayı: 52, 361 - 377, 01.08.2015

Öz

Çeşitliliklerin yönetimi; çalışanların farklılıklarına saygı duyulmasını ve bu farklılıkların, işletmeye rekabetçi üstünlük sağlamak üzere benimsenmesini gerektirmektedir. Çeşitliliklere karşı saygı, farkındalık konusudur ve beyaz yakalı personelin bu konuda daha duyarlı olması beklenirken mavi yakalı personelin daha az duyarlı olması beklenmektedir. Bu araştırmanın temel amacı, çalışanların çeşitliliklerin yönetimine ilişkin algısının tekstil ve maden gibi mavi yakalıların yoğun olduğu sektörlerde belirlenmesidir. Araştırma sorularının cevaplanması için, kolaydalık metodu ile seçilen 294 mavi yakalı çalışana anket yolu ile ulaşılmıştır. Toplanan verilerin analizi sonucunda; iyi eğitimli olmanın çalışanlar tarafından en önemli çeşitlilik olarak algılandığı ve katılımcıların cinsel yönelimi farklı olan kişilerle birlikte çalışmak istemedikleri bulunmuştur. "İşyerinde daha az iletişim sorunu " homojen bir grupla çalışmanın en önemli avantajı olarak belirlenirken, çalışma ortamı ile ilgili çalışanın algıları olarak bireysel çeşitlilik algısı, örgütsel çeşitlilik yönetimi algısı ve nihayet genel çeşitlilik yönetimi algısının son derece olumlu olduğu bulunmuştur.

Employee’s Perception About Diversity and Diversity Management: A Comparative Research

Yıl 2015, Sayı: 52, 361 - 377, 01.08.2015

Öz

Diversity management requires to respect to diversity of the employees and internalization of those diversities to provide competitive advantage for the company. Respect to diversity is a matter of awareness and while white-collar worker is expected to be more sensitive to this issue; blue-collar is expected to be less sensitive. The main purpose of this study is to determine the employee perceptions of diversity where blue collar workers are dominant, such as mining and textile sectors. To answer the research problems chosen by convenience sampling method 294 blue-collars employees were reached by way of the survey . The analysis of the collected data, it is found that "being well-educated" is perceived by the employees as the most important diversity and participants do not want to work together with the different sexual orientation individuals. Less communication problem at workplace is found as the most important advantageous of working with the homogeny group. Furthermore employees perceptions regarding the working environment; individual diversity perception, organizational diversity management perception and finally general diversity management perceptions are found to be highly positive.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA67KR68RA
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ayse Esmeray Yoğun Bu kişi benim

Baran Polat Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2015
Gönderilme Tarihi 1 Ağustos 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Sayı: 52

Kaynak Göster

APA Yoğun, A. E., & Polat, B. (2015). İŞGÖRENLERİN ÇEŞİTLİLİK VE ÇEŞİTLİLİKLERİN YÖNETİMİALGISINA İLİŞKİN KARŞILAŞTIRMALI BİR ARAŞTIRMA. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(52), 361-377.