BibTex RIS Kaynak Göster

ÇİN’İN DIŞ TİCARET PERFORMANSI VE SEKTÖREL REKABET GÜCÜNÜN ÖLÇÜMÜ

Yıl 2016, Sayı: 54, 242 - 257, 01.05.2016

Öz

Rekabet gücü kavramı, bir ülkenin dünya mal ve hizmet ticaretinde sahip olduğu payı göstermektedir. Rekabet gücü firma, endüstri ve ülke düzeyinde ele alınmaktadır. Rekabet gücünün ölçülmesinde çok sayıda endeks bulunmasına rağmen literatürde en sık kullanılan yöntem Balassa tarafından geliştirilen Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler yöntemidir. Çin ekonomisi dünyanın en hızlı büyüyen ve en fazla ihracat yapan ülkesidir. Bu çalışmada Çinin sektörel rekabet gücü ölçülmüştür. Bu amaçla SITC Rev.3e göre mallar tarımsal ve imalat malları olarak sınıflandırılmıştır. Ardından imalat malları teknolojik yapıya göre düşük, orta ve ileri teknolojili mallar olarak sınıflandırılmıştır. Çalışmada Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada sonuç olarak imalat mallarında rekabet gücü tarımsal mallara göre daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca çalışmada Çinin düşük ve orta teknolojili sektörlerde rekabet gücü yüksek bulunmuştur. Yüksek teknoloji sektörlerde ise rekabet gücünün arttığı görülmüştür.

CHINA’S FOREIGN TRADE PERFORMANCE AND MEASUREMENT OF THE SECTORAL COMPETITIVENESS

Yıl 2016, Sayı: 54, 242 - 257, 01.05.2016

Öz

The concept of competitiveness show that share the world with goods and services trade a country. Competition power is discussed company, industry and the country level. Although there are numerous indices for measuring competitiveness, the most commonly used methods in the literature the methods Revealed Comparative Advantage by Balassa. China's economy is the world's fastest growing and most exporting countries. In this study, China's industrial competitiveness was measured. For this purpose, according to SITC Rev. 3 It is classified as agricultural goods and manufacturing goods. Then, according to the technological structure, manufactured goods are classified as low, medium and high-tech goods. In this study, Revealed Comparative Advantage method is used. As a result of in this study, competitiveness of manufactured goods was found higher than agricultural goods. Also in this study China's low and medium tech sectors were higher competitiveness. It has been shown to increase competitiveness in the high-tech sector.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA78GY48DJ
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ercan Şahbudak Bu kişi benim

Dilek Şahin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2016
Gönderilme Tarihi 1 Mayıs 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Sayı: 54

Kaynak Göster

APA Şahbudak, E., & Şahin, D. (2016). ÇİN’İN DIŞ TİCARET PERFORMANSI VE SEKTÖREL REKABET GÜCÜNÜN ÖLÇÜMÜ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(54), 242-257.