BibTex RIS Kaynak Göster

ŞEMSEDDİN AHMED BEY ve (H. 904) 1498 TARİHLİ VAKFİYESİNE GÖRE YENİCE-İ VARDAR VAKFI

Yıl 2016, Sayı: 56, 454 - 474, 01.10.2016

Öz

Şemseddin Ahmed Bey, ünlü Osmanlı akıncı beyi Evrenos Beyin muhtemelen Yunanlı bir cariye olan Kiria Anna (Bayan Anna)dan doğma İki Yürekli Ali Beyin büyük oğludur. Evrenosların merkezi olan ve bugün Yunanistan toprakları içerisinde bulunan Yenice-i Vardar (Γιάννιτσα/ Gianntisa)da ailenin üç neslinin de vakfı bulunmaktadır. Evrenos Bey vakfının yanı sıra oğullarından Ali Bey, İsa Bey, Barak Bey ve torunu Ahmed Bey de Yenice-i Vardarda vakıf kuran Evrenoslardandır. Yenice-i Vardar şehrinin gösterdiği gelişmelerin büyük kısmı da Ahmed Bey sayesinde yaşanmıştır. Kentin yapısal ve kültürel hayatına katkısı büyüktür. XV. yüzyıl ortalarına kadar şehir hayatında askeri karakter baskın iken, bu tarihten itibaren özellikle de Şemseddin Ahmed Bey ile birlikte şehrin kültürel kimliği de büyük gelişme göstermiştir. Amacımız, hakkında daha önce çalışma yapılmamış olan Şemseddin Ahmed Beyin kaynaklara yansıyan askeri faaliyetlerini tespit etmek ve ardından (H. 904) 1498 tarihli vakfiyesinin ışığı altında Osmanlı tahrir defterleri ve vakıf kayıtlarından da yararlanarak Şemseddin Ahmed Beyin Yenice-i Vardar vakfını ortaya çıkarmaktır. Makalede Ahmed Bey külliyesinin geçirdiği süreç ve mevcut durumu hakkında da bilgi verilecektir.

Semseddin Ahmed Beg And His Waqf In Giannitsa According To (H. 904) 1498 Dated Waqfiye

Yıl 2016, Sayı: 56, 454 - 474, 01.10.2016

Öz

Şemseddin Ahmed Beg was the grandson of Evrenos Beg, the famous Ottoman raider. His father who was the eldest son of Evrenos Beg was Ali Beg who probably was born from a Greek concubine called Kiria Anna (Κύρια Άννα). In Giannitsa (Γιάννιτσα/Yenice-i Vardar), today in Greece was called the center of Evrenos family, there were three generations waqfs from Evrenos dynasty. In addition to Evrenos Begs waqf in Giannitsa, from second generation of family, Ali, İsa and Barak Begs and also the subject of our paper from third generation Şemseddin Ahmed Beg established his waqf. Most of the development of city of Giannitsa was happened due to the period of Şemseddin Ahmed Beg. His contribution to the structural and cultural life of the city was important. While until the middle of XVth century the military character was dominant at the city life, from this date especially at the period of Şemseddin Ahmed Beg, cultural identity of the city had shown great improvement. The purpose of this article is to display the military activity of Şemseddin Ahmed Beg which reflected to the sources and according to tax registers, foundation records and especially under the light of his waqfiye which is dated 1498 (H. 904) his külliye in Gianntisa will be examined and as a result the historical process and current situation of his külliye will be informed in this paper.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA66EM97PB
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ayşegül Kılıç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2016
Gönderilme Tarihi 1 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Sayı: 56

Kaynak Göster

APA Kılıç, A. (2016). ŞEMSEDDİN AHMED BEY ve (H. 904) 1498 TARİHLİ VAKFİYESİNE GÖRE YENİCE-İ VARDAR VAKFI. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(56), 454-474.